Τοπικές Ειδήσεις

Αισιοδοξία στον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων για την κάλυψη των κενών θέσεων

Το θέμα της εξεύρεσης προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στον κλάδο της φιλοξενίας, οι προοπτικές και οι προκλήσεις της νέας τουριστικής σεζόν κυριάρχησαν στην γενική συνέλευση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Semiramis.
Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Γιώργος Ματσίγκος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κάλυψη των κενών θέσεων. Είπε ότι η περσινή επιτυχία της τουριστικής σεζόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των διευθυντών των ξενοδοχείων και των εργαζόμενων. Τόνισε δε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά κάθονται στο ίδιο τραπέζι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των εργοδοτών για να προσελκύσουν προσωπικό, κάτι που παλαιότερα θα φάνταζε αδιανόητο. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι:
«Τη σεζόν που πέρασε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Τα καταφέραμε όμως, χάρη στις προσπάθειες όλων και μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες για την κάλυψη των θέσεων εργασίας.
Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε, είναι να οδηγηθούμε σε πλειστηριασμό προσωπικού… Και πέρυσι υπήρξε φόβος. Ηρθαν εργαζόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας ενώ εργάστηκαν και αρκετοί φοιτητές στο τρίμηνο της υψηλής σεζόν. Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα επαφές με φοιτητές και τις οικογένειές τους για να ενημερωθούν για τις δυνατότητες απασχόλησης στα ξενοδοχεία…
Η Ένωση Ξενοδόχων έχει κάνει αρκετές ενέργειες για την εξεύρεση προσωπικού. Για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ και ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων με στόχο να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό στη Ρόδο, συμμετέχοντας στις ημέρες καριέρας που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ στις Σέρρες.
Αυτό θα φαινόταν πριν από δέκα χρόνια απίστευτο… Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων και κάπως έτσι φτάσαμε να είμαστε στο ίδιο τραπέζι, ενώ πριν υπήρχαν αποστάσεις μεταξύ των τριών πλευρών…».
Ο κ. Ματσίγκος είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τη διαχείριση αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Αναφερόμενος στο τουριστικό ρεκόρ των 2,5 εκατ. επισκεπτών που σημείωσε η Ρόδος το 2022, επισήμανε ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά, παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας και των λειτουργικών εξόδων εν γένει και παρά τις μηδενικές αυξήσεις των τιμών στα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Και δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα μόνο σε οικονομικό αλλά και σε ποιοτικό επίπεδο.
Ο προορισμός, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων στη συνέχεια, συγκαταλέγεται στους πέντε πιο βιώσιμους προορισμούς στον κόσμο σύμφωνα με την πλατφόρμα DiscoverCars.com, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού ο επισκέπτης επιλέγει πρώτα τον προορισμό και έπειτα το ξενοδοχείο. Έχει συνεπώς εξαιρετική σημασία, να λαμβάνει το νησί καλές κριτικές για να το επιλέγει ο επισκέπτης και στη συνέχεια θα πρέπει να απολαμβάνει άριστες και ποιοτικές υπηρεσίες από το ξενοδοχείο προκειμένου να διαμορφώνει μία συνολικά θειτκή εικόνα.
«Δεν υπάρχει τουρ οπερέιτορ ή αεροπορική εταιρεία που να προγραμμάτισε λιγότερες θέσεις από το 2022. Ξεκινάμε λοιπόν θέτοντας ως βάση το 2022 ως προς τις αεροπορικές θέσεις και τις πτήσεις. Υπάρχουν βέβαια κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει επιπλέον πτήσεις ή θέσεις κατά 3% έως 5%, αφού υπάρχει ζήτηση. Δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή την πλήρη εικόνα για τα slots στο αεροδρόμιο, αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις… ακριβώς λόγω της υψηλής ζήτησης.
Σε κάθε περίπτωση η σεζόν ανοίγει στις 11 Μαρτίου με τις πρώτες πτήσεις της Easy Jet και θα φτάσουμε στο πρώτο peak της σεζόν στο διάστημα μεταξύ 2 έως 7 Απριλίου λόγω του καθολικού και του εβραϊκού Πάσχα», είπε ο κ. Ματσίγκος για την επικείμενη τουριστική περίοδο και συμπλήρωσε ότι:
«Ξεκινάμε με αισιοδοξία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος θα υπάρχει εντονότερος ανταγωνισμός, καθώς η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο παρουσιάζουν επίσης υψηλή ζήτηση. Επίσης, λόγω της εξάπλωσης του μοντέλου Airbnb (χρονομίσθωση) αυξάνεται ραγδαία ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τον κλάδο της φιλοξενίας.
Όπως είπε ο κ. Ματσίγκος, είναι χιλιάδες τα καταλύματα στη Ρόδο που διατίθενται μέσω πλατφορμών χρονομίσθωσης».
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου έγινε ο απολογισμός των πλούσιων δράσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τέθηκαν οι στόχοι για τη φετινή χρονιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου