Συνεντεύξεις

Αντώνης Αρφαράς: «Ποτέ μου δεν παρουσίασα συμπτώματα του συνδρόμου της χαμένης καρέκλας»

«Αν και πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση ποτέ μου δεν παρουσίασα συμπτώματα του συνδρόμου της χαμένης καρέκλας. Προέβαλα το συμφέρον του τόπου με νηφάλιο τρόπο με αιτιολογημένες θέσεις και απόψεις…».
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Αρφαράς, αναφερόμενος στην πολυετή παρουσία του στα κοινά και κυρίως στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τον οποίο υπηρέτησε.
Επίσης, μιλάει για τη νέα τοπική επιτροπή αλλά και με την ιδιότητα του γιατρού, υπογραμμίζει τι πρέπει να κάνουμε και να προσέξουμε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
• Κύριε Αρφαρά, εκλεγήκατε πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας, στις εσωκομματικές εκλογές που διενεργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, εν μέσω πανδημικής κρίσης και έξαρσης του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αναβλήθηκαν πολλές δράσεις –όπως τα εγκαίνια των γραφείων της τοπικής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Αμέσως μετά τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών η ΔΗΜΤΟ προέβη στα προαπαιτούμενα για τη συγκρότηση της σε σώμα. Ακολούθησαν τρείς συνεδριάσεις όπου ετέθησαν προς συζήτηση οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα, καθώς και ο προγραμματισμός δράσεων και εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα και κομματικής τοπικής ανασυγκρότησης σε επίπεδο νησιού.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρήσαμε στην επέκταση του πολιτικo-ιδεολογικού μας σχεδιασμού με την ανακοίνωση της διευρυμένης ΔΗΜΤΟ καλύπτοντας με αξιόλογα και δοκιμασμένα στελέχη όλους τους τομείς με βάση τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε και πετύχαμε την ολοκλήρωση απόκτησης στέγης και με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι τα γραφεία μας στην Ιαλυσό, είναι έτοιμα.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το επίπεδο και την υπευθυνότητα όλων των μελών και ιδιαίτερα τη συμμετοχική τους διάθεση διαμορφώνοντας αισιόδοξο και παραγωγικό κλίμα. Προσαρμοσμένοι στις συνθήκες που η εξάπλωση της πανδημίας δημιούργησε τα εγκαίνια των γραφείων θα γίνουν όταν εξαλειφθούν οι όποιοι κίνδυνοι διασποράς και επιστρέψει η κανονικότητα.
• Κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαχειριστεί σωστά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού; Είχε περιθώρια για παραπάνω κινήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις στους κλάδους της οικονομίας και στις κοινωνικές ομάδες, σε τέτοια περίοδο βαριάς κρίσης;
Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετώπισε εξ αρχής την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που αυτή επέφερε με σοβαρότητα υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα με σωστό σχεδιασμό έχοντας στο επίκεντρο του πολιτικού της ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και ειδικότερα την ίδια την αξία της ζωής. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τόλμη και ευαισθησία το πρόβλημα αγγίζοντας και τις πιο λεπτές του παραμέτρους, εξασφαλίζοντας επιτυχίες, δημιουργώντας ισορροπίες και προάγοντας αναπτυξιακές δράσεις.
Η πανδημία του covid-19, η οικονομική ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, τα εθνικά θέματα, οι αμυντικοί εξοπλισμοί αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας για το μέλλον. Εξάλλου «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» όπως λέει και ο σοφός μας λαός. Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και εξαντλώντας τα δημοσιοοικονομικά περιθώρια ανακοινώνει κατά διαστήματα και κατά περίπτωση τα αναγκαία μέτρα στήριξης των πολιτών.
Η ΝΔ στηρίζεται από τον ΛΑΟ είναι με τον ΛΑΟ – εργάζεται για τον ΛΑΟ.
• Οντας γιατρός στο επάγγελμα, θα θέλαμε την προσωπική σας εκτίμηση για την πανδημία. Η Όμικρον επικρατεί και στη χώρα μας και προκαλεί ανησυχία. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;
Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και οι αριθμοί των απωλειών μιλούν από μόνοι τους σε όλες τις χώρες. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για τη μάχη που έδωσε και δίδει. Ευτυχώς η μετάλλαξη «Ο» φαίνεται να είναι μεν αρκετά πιο μεταδοτική από την «Δ» αλλά πιο ήπια σε βαρύτητα συμπτωμάτων και μικρότερης επικινδυνότητας για τη ζωή. Θεωρώ ότι εντός του Ιανουαρίου θα κορυφωθεί το κύμα νοσηρότητας και επιτέλους σύντομα θα ανοίξει παράθυρο αισιοδοξίας σταδιακά με εκτόνωση του φαινομένου όπως αποφαίνεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Απαιτείται ψυχραιμία, επαγρύπνηση και υπεύθυνη παρακολούθηση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
• Τι θα συνιστούσατε στους συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία; Ποια μέτρα είναι απαραίτητα και πρέπει να τηρούνται;
Επιβάλλεται η σχολαστική τήρηση των μέτρων. Η τήρηση αποστάσεων -η διπλή μάσκα παντού και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους – η τήρηση κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών – χρήση αντισηπτικών) η χρήση self test και rapid test και όπου κρίνεται σκόπιμο τα μοριακά test. Η απομόνωση σε εμφάνιση συμπτωμάτων έστω και ελαφρών και η έγκαιρη εισαγωγή σε νοσοκομείο όταν επιμένουν ή αρχίζουν να επιδεινώνονται τα συμπτώματα, πάνω απ’ όλα όμως την κατάσταση κρίνουν οι εμβολιασμοί. Να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές. Μην διακινδυνεύουμε χωρίς λόγο τη ζωή μας.
• Εκτός από την ιατρική σας ιδιότητα έχετε υπηρετήσει επί αρκετά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες υπεύθυνες θέσεις. Και τα δύο έχουν ως επίκεντρο τις κοινωνίες και τον άνθρωπο. Με αυτή την εμπειρία πολυετούς ανθρωποκεντρικής προσφοράς και γνώσης τι νομίζετε ότι είναι σημαντικό και παραγωγικό για τον τόπο μας και τι προσδοκάτε από την κυβέρνηση για την περιοχή μας;
Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν κατά καιρούς με τα κοινά έχουν βάλει έστω και ένα μικρό λιθαράκι για μια καλύτερη εικόνα των νησιών μας. Ο καθείς εξ ημών αφήνει το δικό του αποτύπωμα και ανάλογα κρίνεται από το έργο που επιτελεί. Θεωρώ ότι οι όποιες κριτικές έχουν αξία μετά την αποχώρηση από τη θέση ευθύνης και το αγκάλιασμα του κόσμου είναι στοιχείο επιβράβευσης μιας επιτυχημένης πορείας. Οι εξουσίες είναι καθορισμένες και σχεδόν μόνιμες αυτό όμως που αλλάζει αφορά στα πρόσωπα που ακολουθώντας το νόμο στις δημοκρατίες έχουν εναλλακτικό και διαδοχικό χαρακτήρα.
Προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε να κάνω συστάσεις και ο λόγος μου επέλεξα να είναι εποικοδομητικός και συναινετικός χωρίς σκοπιμότητες και ακραίες τοποθετήσεις. Αν και πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση ποτέ μου δεν παρουσίασα συμπτώματα του συνδρόμου της χαμένης καρέκλας. Προέβαλα το συμφέρον του τόπου με νηφάλιο τρόπο με αιτιολογημένες θέσεις και απόψεις. Αυτό πίστευα και πιστεύω πως έχει αξία ακολουθώντας τακτικές που προσεγγίζουν την πεμπτουσία του ανθρώπινου στοχασμού. Ο αστήρικτος καταγγελτικός λόγος που δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση του «ανέγγιχτου» από αυτό το ίδιο που καταγγέλλεται αν δεν είναι επιζήμιος κρίνεται άσκοπος στην ουσία και περιστασιακά αναλώσιμος. Η ψυχραιμία και η υπομονή πιστεύω πως είναι διαχρονικές αρετές και αξιολογούνται από τον λαό ανάλογα όταν έρθει η ώρα.
Η επιλογή του χρόνου αποχώρησης από οποιανδήποτε θέση κρίνει, κρίνεται και σηματοδοτεί το νόημα, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα κάθε πορείας.
Ο γιατρός πρέπει πρώτα να αγαπήσει τον άνθρωπο, να κατανοήσει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και μετά να αγαπήσει την Ιατρική και με ζήλο και πάθος να τη θέσει στην υπηρεσία αυτού του ίδιου του ανθρώπου.
Η αγάπη, η ευθύνη, η αποφασιστικότητα, η προσφορά, η καλή γνώση είναι οι γέφυρες που ενώνουν την πολιτική και την ιατρική επιστήμη.
Ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός εξήγγειλε στην τελευταία του επίσκεψη έργα μεγάλης σημασίας για τον τόπο.
Η αποκατάσταση του Εθνικού θεάτρου, η επέκταση της μαρίνας, η παραχώρηση και αξιοποίηση των εκτάσεων Βάρης και Καλαμώνα, η πρωτοπόρα και πολλά υποσχόμενη πράσινη ανάπτυξη, θα δώσουν νέα πνοή στο νησί μας. Η σύναψη νέων συμφωνιών και συμβάσεων, ο εκσυγχρονισμός της αμυντικής μας μηχανής και η θωράκιση της Πατρίδας, μας εμπνέουν αισθήματα ασφάλειας και αισιοδοξίας στους πολίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου