Ολοι θα αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη για τις Πρέσπες, είπε ο πρωθυπουργός. Θα «ξεφτιλιστεί» η χώρα αν δεν περάσει η συμφωνία «επειδή ο Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο Σαμαράς και ο Καμμένος έχει θέματα με το δικό του ακροατήριο».

Η υπόθεση της πΓΔΜ ήταν άλυτη εδώ και 27 χρόνια και αποτέλεσε βαρίδι για την εξωτερική πολιτική. Η λύση του είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες αυτής της κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Open.

Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, το δεύτερο ήταν η αναβάθμιση της χώρας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου της στα Βαλκάνια, συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια αλλαγών. Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία για λύση και δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας.

Τα θέματα της ταυτότητας και την γλώσσας είναι «ανύπαρκτα» και αναδείχθηκαν γιατί η αντιπολίτευση είδε μόνο το μικροκομματικό συμφέρον, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Δεν βλέπω τα πράγματα με την οπτική του πρόσκαιρου οφέλους απέναντι στην κοινή γνώμη, αλλά μέσα από το πατριωτικό συμφέρον και τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη λύση του προβλήματος», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν είδε ότι η κυβέρνηση ακολουθούσε την πάγια εθνική γραμμή, άλλαζε συνεχώς τον πήχη. Μίλησε για προφάσεις εν αμαρτίες και διαρκή προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να ανακαλύψει με λαθροχειρία ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας. «Είναι σε όλους γνωστό ότι οι πολίτες της πΓΔΜ έρχονται με ταξιδιωτικά έγγραφα που αναφέρονται ως ‘Μακεδόνες. Με την κύρωση της συμφωνίας στα έγγραφά τους θα αναφέρει ‘πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας’».

«Ολοι τα γνωρίζουν όλα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, όλα είναι στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, όχι μόνο η κυβέρνηση. Κόμματα και βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη. Τα οφέλη είναι προφανή. Η ζημιά για την χώρα θα είναι μεγάλη αν έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην πΓΔΜ και εμείς πούμε ότι δεν περνά «επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κος Σαμαράς και επειδή ο κος Καμμένος έχει θέματα με το δικό του ακροατήριο…». Η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο, αμέσως μόλις γίνει γνωστοποίηση στο ΥΠΕΞ του αποτελέσματος στην πΓΔΜ, να δώσει τα στοιχεία σε ΠτΔ και κόμματα και να εκκινήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή. Εκτίμησε ότι οι εξελίξεις μπορούν να τρέξουν μέσα στον Ιανουάριο. Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ αυτό θα έρθει για “τεχνικούς λόγους” αργότερα, όχι όμως πολύ αργότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ.

Οι ΑΝΕΛ

Στα εθνικά θέματα κάθε ένας δικαιούται να παίρνει θέση, δεν θέλω να αδικήσω τον Π. Καμμένο, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η διαφορά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι από την εποχή του Βουκουρεστίου (1992) υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη ‘Μακεδονία’. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι από την ενδιάμεση συμφωνία επιλέχθηκε ο όρος πΓΔΜ που περιέχει τη λέξη ‘Μακεδονία’.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση. Κυβερνητική κρίση θα υπάρξει αν έχει αλλάξει θέση.

«Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στον μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης, δεν θα διευκολύνει τα σχέδια Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή», είπε.

Όπως συμπλήρωσε αν αυτό δεν γίνει, «θα μετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή». Τόνισε ότι «εγώ τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος. Ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εύσημα για την πορεία του στο υπ. Αμυνας σημειώνοντας ότι «αγαπά αυτό που κάνει».

Οι δυο πλειοψηφίες και η επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να συνεχίσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 146 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ 7, η Κατερίνα Παπακώστα προστίθεται και ένας βουλευτής ψήφισε τον προϋπολογισμό. Δηλαδή αθροίζονται 154 βουλευτές.

Για την άλλη πλειοψηφία, αυτή για τις Πρέσπες, θύμισε ότι το Ποτάμι έχει πει ότι «στηρίζει». Εχω κάθε λόγο αν πιστεύω ότι μπορεί να κυρωθεί, τόνισε.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο να μην συγκεντρώσει η κυβέρνηση τις 151 ψήφους σημείωσε ότι υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ευρώπη. Δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα, που τα τελευταία μόλις χρόνια υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, παραδέχτηκε.

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι ας δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Open και συνέχισε:

«Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω (σ.σ χωρίς πλειοψηφία 151), αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε(πρώτη κατοικία, Συνταγματική Αναθεώρηση, Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτος, αύξηση κατώτατου μισθού).”

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ λέγοντας ότι έχει πάρει τέσσερις βουλευτές, τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ενωση Κεντρώων. «Εμείς δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με βουλευτές».

Οι κάλπες

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. «Αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το χρόνο που προβλέπει το Σύνταγμα», εκτίμησε

Ο Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές πριν την κύρωση της συμφωνίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος και γι’ αυτό δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Δεν θέλει εκλογές πριν κυρωθεί η συμφωνία, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στο διεθνές ακροατήριο γιατί όταν οι γείτονες μας κάνουν ότι ζητάμε εδώ και 20 χρόνια, εμείς αρνούμαστε.

Η Novartis

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης και ξεκίνησε εκτός της χώρας. Η υπόθεση πρέπει να φτάσει στο τέλος και να διαλευκανθεί. Εγώ μίλησα στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το ότι χάθηκαν τόσα δισεκατομμύρια. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, είναι αρμόδια η δικαιοσύνη για να το διερευνήσει, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Εχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά στο δημόσιο λόγο, υποστήριξε. «Όταν κάποιος υπουργός κάνει ένα σχόλιο, θεωρείται ΄παρέμβαση’. Η μήνυση του κου Σαμαρά και του κου Γεωργιάδη σε δικαστικούς λειτουργούς και η στοχοποίηση τι είναι;» αναρωτήθηκε. Ζήτησε δε να αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά της.

Υποστήριξε ότι η εμπλοκή οκτώ πολιτικών οφείλεται στον «άθλιο» νόμο περί ευθύνης υπουργών που θέλει κάθε υπόθεση, μόλις προκύπτει θέμα πολιτικού, να πηγαίνει στη Βουλή. Σημείωσε ότι ο κόσμος βλέπει την διαφορετική αντίδραση κάποιων εξ αυτών. «Εύχομαι όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί αντίπαλοι να αποδειχθούν αθώοι. Δεν θα είμαι όμως πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις».

Επεσήμανε ωστόσο ότι ήταν λάθος του Π. Πολάκη να δημοσιοποιήσει την επιστολή που έστειλε στη Δικαιοσύνη για τις καθυστερήσεις στην έρευνα υποθέσεων, καθώς περιελάμβανε και ονόματα δικαστικών.

Πηγή dimokratiki.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ