Παγερά αδιάφορους άφησε τους καταναλωτές η έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων με τους εμπόρους πάντως να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες.
Η κίνηση στην αγορά ήταν χθες ανύπαρκτη, γεγονός που φανερώνει αν μη τι άλλο την έλλειψη ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Άλλωστε η ρευστότητα στην τοπική αγορά δεν βελτιώθηκε την περίοδο των εορτών. Αντίθετα, οι τζίροι των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι.
Μιλώντας στη «δ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης, δηλώνει ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων καθώς τα οικονομικά βάρη και ο διαρκής περιορισμός των εσόδων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους καταναλωτές.
«Η έναρξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου ήταν εξαιρετικά υποτονική. Η κίνηση στην αγορά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την ενίσχυση της ρευστότητας. Η αγορά δεν κινήθηκε ούτε καν την περίοδο των εορτών. Οι τζίροι των τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω των οικονομικών βαρών που προστίθενται διαρκώς και εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης των εισοδημάτων τους, έχει περιοριστεί σημαντικά. Συνεπώς, είναι δύσκολη η ανάταση της αγοράς. Άλλωστε η εκπτωτική περίοδος είναι παρατεταμένη και ο καταναλωτής όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, θα το ψάξει πολύ πριν προβεί σε αγορές», είπε ο κ. Μπόνης.
Αναφορικά με τις χειμερινές εκπτώσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει:
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κλπ (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι Χειμερινές Εκπτώσεις έτους 2018 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 από τις 11:00 έως 18:00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ