Τοπικές Ειδήσεις

«Ανοιξε ένα μόνο κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη»

Αν και στη Ρόδο άνοιξε μόνον ένα κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη, η εικόνα παραμένει ζοφερή για την αγορά και τους επιχειρηματίες.
Αυτό τόνισε χτες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης είναι μεν ικανοποιητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην αγορά και φυσικά τις ζημίες που έχει υποστεί.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει μόνον τέσσερις ΚΑΔ και αφορά μόνον καταστήματα τα οποία είναι εποχικά (δηλαδή ανοίγουν μόνον την περίοδο αυτή την εορτών, χριστουγεννιάτικα στολίδια κ.λπ.) Βέβαια, έδωσε την δυνατότητα και στα σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τέτοια είδη –πράγμα το οποίο μας βρίσκει αντίθετους, καθώς λειτουργεί σαν αθέμιτος ανταγωνισμός. Δηλαδή, καταστήματα που έχουν δευτερεύοντες ΚΑΔ και είναι μικρά, δεν μπορούν να πουλήσουν αυτά τα προϊόντα, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ που το κάνουν. Για εμάς θα πρέπει να είναι ή όλοι ή κανένας. Συμφωνούμε με το άνοιγμα των εποχικών αλλά θα έπρεπε και τα μικρά καταστήματα λιανικής να ανοίξουν», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα καταστήματα και τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο κ. Μπόνης δήλωσε πως «όλα εξαρτώνται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα κ.λπ. Εμείς ακολουθούμε τις εντολές τους. Δεν λέμε θέλουμε ή δεν θέλουμε. Όσον αφορά στην αντίδρασή μας, έγινε σε κεντρικό επίπεδο μέσω της ΕΣΕΕ προς την κυβέρνηση, όπου επισημαίνουμε τις θέσεις μας.
»Για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση, εμείς έχουμε να πούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις απώλειες και τις ζημίες που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως με τα δύο lockdown. Η αλήθεια είναι πως είναι θετικά και πως μας βοηθούν αφού δεν είμαστε στο έλεος του Θεού, αλλά δεν είναι αρκετά.
Η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει εντελώς όταν τελειώσουν όλα αυτά και ανοίξουν ξανά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μετά από τόσο μεγάλη ζημιά. Εκτιμώ πως είναι πολύ δύσκολο να βγουν αλώβητες οι επιχειρήσεις μετά από τα lockdown καθώς με άλλα προϊόντα μπήκαν σε αυτό και με άλλα θα βγουν. Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση και ειλικρινά σας λέω, δεν ξέρουμε πώς θα είναι η ‘επόμενη μέρα’ στην αγορά».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το καθεστώς με τις επιταγές, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. δήλωσε ότι «κι αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση. Κανονικά θα έπρεπε οι διευκολύνσεις και όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τις επιταγές, να πιάσει όλο το φάσμα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί χονδρέμποροι που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, διότι αντίστοιχα όσοι, τους έχουν δώσει επιταγές έχουν την προστασία του νόμου και δεν πληρώνουν. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι πλευρές. Κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι όχι. Δυστυχώς, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί και κανένας δεν μπορεί να βρει εύκολη λύση –σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου