Τοπικές Ειδήσεις

Σε εξέλιξη έργα συντήρησης σε σχολεία του νησιού μας

Σε ενημέρωση εφ όλης της ύλης προέβη χτες ο αντιδήμαρχος Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων κ. Θανάσης Βυρίνης.
«Παρά το γεγονός πως είναι μία περίοδος κατά την οποία τα σχολεία είναι, κλειστά γνωρίζουμε ότι τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά. Σημειώθηκε ένα συμβάν την περασμένη εβδομάδα στο ειδικό σχολείο στην Λίνδο, όπου ο οδηγός του πούλμαν που μεταφέρει τέσσερα άτομα, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Αμέσως ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ.Ψαράς, έκλεισε το σχολείο προληπτικά από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2020 ενώ ο Δήμος Ρόδου, άμεσα προχώρησε στην απολύμανση. Εάν τα νέα τεστ βρεθούν και πάλι θετικά, θα έχουμε παράταση στο κλείσιμο του σχολείου», όπως ανέφερε.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο κ. Βυρίνης μίλησε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα σχολικά συγκροτήματα: «Αυτές τις μέρες, βρισκόμαστε στο νηπιαγωγείο Παραδεισίου στο οποίο είχαν εμφανιστεί αρκετές ρωγμές και ατέλειες στην μόνωση. Επίσης, ολοκληρώνονται οι τουαλέτες στο δημοτικό σχολείο Μαλώνας ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποιες παρεμβάσεις στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο της Δαματριάς. Επιπλέον, συνεχίζονται οι εργασίες και οι μικρο-παρεμβάσεις σε άλλα δημοτικά σχολεία –ως είθισται καθώς παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown.
Εκ παραλλήλου, μας δίνεται η δυνατότητα να προβούμε σε προσεισμικό έλεγχο για όλα τα σχολεία στο νησί της Ρόδου, τα οποία είναι κατασκευασμένα πριν το 2010, μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’. Αυτό αφορά 121 σχολικές μονάδες συνολικής επιφάνειας 123.447 τρτρ. μέτρων. Ήδη καταθέσαμε την σχετική πρόταση με την γ.γ. του Δήμου Ρόδου και με το γραφείο προγραμματισμού. Θα ξεκινήσει άμεσα το πρώτο στάδιο με προϋπολογισμό 74.173 ευρώ και αναφέρεται σε έναν πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των μονάδων.
Αναλυτικότερα:
-Δημοτική Ενότητα Ρόδου: 46 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου: 13 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Αταβύρου: 5 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Αφάντου: 7 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού: 7 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας: 10 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Καμείρου: 10 σχολικές μονάδες
-Δημοτική Ενότητα Λινδίων: 4 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Ν.Ρόδου: 3 σχολικές μονάδες
– Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων: 16 σχολικές μονάδες
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στο ‘Φιλόδημος ΙΙ’ είναι κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 1.522.000 ευρώ εκ των οποίων, τα 463.140 ευρώ προέρχονται από το ΥΠΕΣ και το 1.058.860 από ίδιους πόρους του Δήμου Ρόδου.
Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ TABLETS
Αναφερόμενος ο κ. Βυρίνης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τόνισε πως ο Δήμος Ρόδου συνεχίζει να προμηθεύει τις σχολικές μονάδες με Tablets και Laptops σε όσους μαθητές δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς:
«Μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει το 100% των αιτημάτων που μας έχουν κάνει οι διευθυντές από τις σχολικές μονάδες. Είναι μια δυναμική διαδικασία στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους διευθυντές. Μάλιστα υπάρχουν ομάδες που εξειδικεύονται στο να ανιχνεύουν ποιοι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και για ποιους λόγους, ενώ έχουμε την δυνατότητα να συλλέγουμε τις σχετικές πληροφορίες και να βοηθάμε τους μαθητές να ειδικευτούν εάν χρειαστεί».
Σχετικά με την προμήθεια των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών ο κ. Βυρίνης είπε ότι ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση η τοποθέτηση των αιθουσών: «Η εταιρεία βρίσκεται στην κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου με πλάκες και δάπεδα τα οποία απαιτούνται για παιδιά νηπιαγωγείου ενώ το επόμενο βήμα θα είναι ο εξοπλισμός τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου με κάποια όργανα, παιδικές χαρές κ.λπ. Ευελπιστούμε πως όταν ανοίξουν τα σχολεία, τα παιδιά θα αντικρίσουν νέες αίθουσες.
Οι αίθουσες αφορούν στα νηπιαγωγεία Λάρδου, Αφάντου, Κρεμαστής και στο γυμνάσιο Κρεμαστής. Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου παρήγγειλε ακόμη 8 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες με ίδιους πόρους προϋπολογισμού 120.000 ευρώ».
Ερωτηθείς σχετικά με τους καθαρισμούς και απολυμάνσεις ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως όσο είναι κλειστά τα σχολεία γίνονται συνεχώς ενώ για τις καθαρίστριες και για τα κυλικεία είπε ότι έχουν τακτοποιηθεί και μόλις ανοίξουν τα σχολεία θα είναι όλα έτοιμα.
«Ειδικά για τα κυλικεία θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο την ρύθμιση για μείωση των ενοικίων κατά 40% και την ρύθμιση των χρεών τους, αλλά όλα θα εφαρμοστούν με το άνοιγμα των σχολείων. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου 2021 για χρέη 2019-2020».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου