Τοπικές Ειδήσεις

Μαθήματα για τις θετικές επιστήμες στο κατάστρωμα πλοίου ταξιδεύοντας στη Ρόδο

Οταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ… Μέσα από αυτή την παροιμία θα μπορούσε να αποτυπωθεί η ιδέα που είχε ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» κ. Λευτέρης Κουκιανάκης, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πήγε στο γραφείο του προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου δρος Γεώργιου Νούνεση και του πρότεινε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν οι μαθητές σχολείων της Αττικής να «ταξιδέψουν» με την Blue Star Ferries στη Ρόδο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στα παιδιά του συγκεκριμένου νησιού να μάθουν για αυτές τις δράσεις και να γνωρίσουν καλύτερα την επιστήμη.
Ο κ. Νούνεσης έδωσε αμέσως έγκριση και ύστερα από επαφές με την Attica Group (μέλος της οποίας είναι η Blue Star Ferries) αποφασίστηκε να «ταξιδέψει» στη Ρόδο με το «Blue Star 2» το πρόγραμμα «Science On Board» το οποίο παρακολούθησαν το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου περίπου 600 μαθητές.
Οπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, «με βιωματική προσέγγιση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη χημεία, τη βιολογία, την πληροφορική, με σκοπό να αντιληφθούν τη σημασία των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της παρατήρησης, του πειράματος και την αξία της ερευνητικής διαδικασίας για την κοινωνία». Επιπλέον οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του πλοίου. Από την πλευρά της η κυρία Σοφία Καλοκαιρινού, επιχειρησιακή υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Δημόκριτου», στάθηκε κυρίως στον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετείχαν στη δράση καθώς και των εκπαιδευτικών και των γονέων που τα συνόδευαν.
«Βλέποντας τον ενθουσιασμό των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα που «τρέχουμε» στο εκπαιδευτικό κέντρο και τα παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 7.000 μαθητές σκεφθήκαμε πως πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να τα βγάλουμε προς τα έξω, να «ταξιδέψουν», και η συνεργασία με την Blue Star Ferries μάς το πρόσφερε αυτό, τη δυνατότητα να φτάσουμε κοντά σε παιδιά τα οποία δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να έχουν αυτή την πρόσβαση, να γνωρίσουν τον «Δημόκριτο», τους ερευνητές μας και τι ακριβώς κάνουμε» είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που του έκανε αίσθηση και αποτυπώθηκε στη μνήμη του. «Το Σάββατο (πρώτη ημέρα της δράσης) ήρθαν παιδιά από διθέσιο δημοτικό σχολείο – 15 άτομα – με τον δάσκαλό τους. Ημασταν ήδη πλήρεις και ο δάσκαλος μας παρακάλεσε να μπουν και εκείνοι στο πλοίο, λέγοντας πως έρχονταν από μια περιοχή 50 χιλιόμετρα μακριά. Του είπαμε πως μπορούν να μπουν και αφού μας ευχαρίστησε είπε: «Ξέρετε, δεν έχω την πολυτέλεια να αρνηθώ τέτοια ευκαιρία στα παιδιά». Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά έμειναν πίσω για να παρακολουθούν τα μικρότερα και μας βοηθούσαν στο έργο μας. Μόνο αυτό σού δείχνει τι σημαίνει ίσες ευκαιρίες, πρόσβαση στη γνώση, πρόσβαση στην πληροφορία. Εμείς εδώ το έχουμε δεδομένο. Εκεί δεν είναι!».
Και συμπλήρωσε: «Η δράση είναι να δίνεις ευκαιρίες σε κάποια παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τι είναι ο «Δημόκριτος», η επιστήμη γενικότερα, και ίσως τους βάλεις μια εικόνα στο μυαλό τους για αύριο να αποφασίσουν να γίνουν και αυτοί μελλοντικοί ερευνητές».
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σπυρίδων Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, μέλος της οποίας είναι η Blue Star Ferries, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η ανάπτυξη του ομίλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν των νησιών μας, η δραστηριότητα της Attica Group δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται στη στήριξη των τοπικών κοινωνικών μέσα από δράσεις που δεν αποσκοπούν στη δημιουργία επιβατικής κίνησης, αλλά στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας και στην αποκέντρωση του πολιτισμού και της γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήσαμε στο νησί της Ρόδου τη δράση «Science On Board», όπου σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» προσφέραμε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ρόδου να βιώσουν μια πολύ πρωτότυπη και ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία, που τους έδωσε τα ερεθίσματα εκείνα ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους».
Τόνισε ακόμη ότι «η δράση «Science On Board» ακολουθεί τη δράση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών δημοτικών σχολείων της Αμοργού σε πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Attica Group «Με προορισμό εσάς» και επιβεβαιώνει τη συστηματική δράση και επένδυση του ομίλου στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το «Science On Board» να ταξιδέψει και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Νούνεσης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αγάπη για τις θετικές επιστήμες. Το επιστημονικό μας προσωπικό σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη μακρά εμπειρία και την ουσιαστική κατανόηση των μηχανισμών πίσω από κάθε πείραμα που παρουσιάζεται. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη οι μαθητές να αναπτύξουν δημιουργική, κριτική σκέψη. Η άμεση επαφή με το πείραμα και την έρευνα βοηθά ακριβώς την κατεύθυνση αυτή. Η συνεργασία με την Blue Star Ferries μάς δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε κοντά και στους μαθητές των νησιών που δύσκολα έχουν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές μας δράσεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου