Ειδήσεις

Kοινοβουλευτική παρέμβαση του Δ.Γάκη για το Μεσαιωνικό Κάστρο Μονολίθου που καταρρέει

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε κατάθεση ερώτησης με θέμα: «Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Μονολίθου στη Ρόδο καταρρέει. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση του μνημείου της ροδιακής πολιτισμικής κληρονομιάς».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, στηρίζει την προσπάθεια των τοπικών φορέων και κατοίκων της Ρόδου για την αξιοποίηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού, ιδιαίτερα με δράσεις που προωθούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στην ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάνε από τους αρμόδιους υπουργούς να στηρίξουν άμεσα και με ουσιαστικά μέτρα την αναπτυξιακή προοπτική της συνέργειας πολιτισμού – τουρισμού στη Ρόδο με την ανάδειξη και την προβολή των κάστρων και μικρών αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Δράσεις, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά τόσο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και στην ανάδειξη της τοπικής νησιωτικής ταυτότητας, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη δικτύωση των χώρων πολιτισμού της Ρόδου, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Πολιτισμού & Αθλητισμού
Τουρισμού
Εσωτερικών
Θέμα: «Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Μονολίθου στη Ρόδο καταρρέει. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αναστήλωση, τη συντήρηση και την αξιοποίηση του μνημείου της ροδιακής πολιτισμικής κληρονομιάς»
Το νησί της Ρόδου είναι γνωστό ως ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα με τα τουριστικά θέρετρα και τα δημοφιλή πολιτιστικά σημεία (Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, Λίνδος, κ.ά), στο νησί βρίσκονται διάσπαρτα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν έναν νέο «πόλο έλξης» επισκεπτών που προτιμούν τις ήπιες μορφές τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός και ο περιπατητικός τουρισμός. Οι εναλλακτικές αυτές, συνδυαστικές τουριστικές – πολιτιστικές διαδρομές, προσελκύουν χιλιάδες ταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τη Ρωσία.

Ένας τέτοιος προορισμός, είναι το Κάστρο της Μονολίθου, που βρίσκεται στην κορυφή ενός τεράστιου μοναχικού βράχου που υψώνεται απόκρημνος κοντά στην ακτή, 73 km νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της θάλασσας και να προστατεύουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Η θέα από το κάστρο είναι μαγευτική. Μέσα στο κάστρο διασώζονται δεξαμενές και το μισοερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Το συγκρότημα του αρχαιολογικού χώρου, παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην κοινωνική ζωή και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής. Την ίδια όμως στιγμή, που η τοπική κοινωνία προσπαθεί να αναβαθμίσει την ποιότητα των πολιτιστικών και τουριστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση παραμελεί το Κάστρο, που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, το Κάστρο της Μονολίθου μοιάζει να έχει περιέλθει σε εγκατάλειψη. Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η κατάρρευση τμήματος της τοιχοποιίας του Κάστρου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρχαιολόγων. Το ιστορικό μνημείο χρήζει άμεσων έργων στερέωσης και συμπλήρωσης. Εκτός από την κατάσταση στο Κάστρο της Μονολίθου που βρίσκεται στα όρια του «κόκκινου», υπάρχουν προβλήματα συντήρησης και στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί πίσω από το Κάστρο στις παραλίες Αλική και Φούρνοι. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής ανησυχούν για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού μνημείου – «σήμα κατατεθέν» – της ευρύτερης περιοχής.
Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στο Ασκληπιείο Ρόδου και σε άλλους μικρότερους αρχαιολογικούς χώρου του νησιού.
Επειδή, η πολιτιστική παράδοση και η αρχαιολογική κληρονομιά της Ρόδου πρέπει να προστατευθούν, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν με τρόπο που να σέβεται την εξέχουσα οικουμενική τους αξία και προς όφελος των κατοίκων και της οικονομίας του νησιού.
Επειδή, μαζί με το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό κεφάλαιο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ρόδου για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που τα αξιοποιεί.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να προβούν για την πραγματοποίηση έργων στερέωσης και αναστήλωσης του Κάστρου της Μονολίθου; Υπάρχουν / έχουν διενεργηθεί οι σχετικές μελέτες; Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την υλοποίηση έργων αναστήλωσης των μικρών κάστρων και οχυρών που είναι διάσπαρτα στη Ρόδο;

Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ενταχθεί η χρηματοδότηση των έργων στερέωσης και αναστήλωσης του Κάστρου της Μονολίθου σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα;
Ποιός είναι ο σχεδιασμός και σε ποιά άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση και προβολή του αρχαιολογικού χώρου «Κάστρο Μονολίθου», τη δικτύωση του με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με άλλους χώρους πολιτισμού στη Ρόδο, με στόχο τη συνέργεια τουρισμού – πολιτισμού και την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου;

Σε ποιά μέτρα θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου που εξυπηρετεί την περιοχή του Κάστρου της Μονολίθου; Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα εργασιών θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα; Ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα γίνουν στο τοπικό επαρχιακό δίκτυο Μονολίθου – Κάστρου Μονολίθου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης, Γιώργος Πάντζας, Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Διακάκη, Μάνια Παπαδημητρίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου