Ειδήσεις

Απελευθερώθηκαν οι χώροι του παλιού κυλικείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οργανωμένη επιχείρηση, παρουσία δύο Εισαγγελικών λειτουργών, αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και συνεργείων πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την αποκατάσταση του χώρου στο παλαιό κυλικείο, που είχε καταληφθεί αυθαίρετα επί σειράν μηνών, από εξωπανεπιστημιακούς.
Η εικόνα που αντίκρυσαν οι αρμόδιοι όταν άνοιξαν την πόρτα του παλαιού κυλικείου ήταν πραγματικά αποκρουστική. Πετάχτηκαν από το εσωτερικό του χώρου στρώματα, λινοσκεπάσματα και σκουπίδια, ενώ ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την μετατροπή του σε γραφεία για τις ανάγκες των γραμματειών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Ο χώρος επιτηρείται πλέον από την ΕΛΑΣ μέχρι πέρατος των εργασιών αποκατάστασής του.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το παλαιό κυλικείο βρίσκεται εντός του οικοπέδου της μονάδας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και παρά τη συνδρομή της αστυνομίας πριν από λίγους μήνες, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργίας του χώρου, καθώς την ίδια ημέρα που σφραγίστηκε, σημειώθηκε εκ νέου παραβίαση του χώρου και ανακατάληψή του.
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου διαμαρτυρήθηκε εγγράφως για φαινόμενα λεκτικής και φυσικής όχλησης εργαζομένων, αλλά κυρίως φοιτητριών και φοιτητών, εκφράζοντας εύλογα την ανησυχία της για την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του Πανεπιστημίου.
Σημειώνεται εξάλλου ότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Επίσης ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είχε καταργηθεί το 2011 με τον νόμο – πλαίσιο της τότε υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου.
Το άσυλο στους πανεπιστημιακούς χώρους είχε νομοθετηθεί επισήμως το 1982 από τον πρώτο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τριάντα χρόνια μετά εξελίχθηκε σε μια από τις σύγχρονες παθογένειές τους.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, η διοίκηση του κάθε Πανεπιστημίου θα μπορεί να καλεί την Αστυνομία, όποτε παραστεί ανάγκη, χωρίς καμία επιπλοκή. Ούτε αρμόδιες επιτροπές ούτε πολύπλοκες διαδικασίες για να κληθεί ο Εισαγγελέας. Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των Πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου