Ειδήσεις

Αναδιατάσσεται ο ΠΡΟΤΟΥΡ – διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού ο Γ. Δρακόπουλος

Tα πρώτα θετικά βήματα για την πλήρη αναδιάρθρωση του ΠΡΟΤΟΥΡ έγιναν από την διοίκηση του Οργανισμού, που επιδιώκει σε ένα οικονομικά ασταθές περιβάλλον και με τα προβλήματα στο τουριστικό προϊόν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του ΠΡΟΤΟΥΡ έχει αναθέσει σε γνωστή εταιρεία Ορκωτών Λογιστών τον έλεγχο των οικονομικών του Οργανισμού και ταυτόχρονα σε δύο δικηγορικά γραφεία τη σύνταξη νέου καταστατικού και οργανισμού λειτουργίας.
Προχώρησε εξάλλου στην πρόσληψη του γνωστού εμπειρογνώμονα περί τα τουριστικά κ. Γεωργίου Δρακόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή του ΣΕΤΕ, που αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα στην πρόσληψη της κ. Παρασκευής Τσιλίκη, που ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή.
Στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού θα παρουσιαστεί το νέο καταστατικό και το οργανόγραμμα και θα τεθούν οι βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό των δράσεών του, ενόψει των προβλημάτων που δημιούργησε στον τουρισμό η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ επιπλέον θα καθοριστούν οι βάσεις της νέας επικοινωνιακής πολιτικής, που θα στοχεύει στην ανάδειξη και των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Στόχος των ξενοδόχων – μελών του Οργανισμού είναι να υπάρξει άμεση ανανέωση των στόχων του ΠΡΟΤΟΥΡ με βάση τα σημερινά οικονομικά, τουριστικά δεδομένα και τις επικοινωνιακές ανάγκες της εποχής, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τα νησιά, που πλήττονται από τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνει ένας πρώτος σχεδιασμός για τη σύνδεση του Οργανισμού με την πρωτοβάθμια παραγωγή του νησιού και θα ληφθούν μέτρα για απόλυτη διαφάνεια στις δράσεις, τις προμήθειες και την ανάθεση υπηρεσιών.
Κομβικό σημείο αποτελεί η εξεύρεση λύσης στην επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ η οποία υπόκειται στα άρθρα 94 και 202 του «Καλλικράτη» για το 1,5% των τακτικών πόρων και απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Οι ξενοδόχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι, όταν τεθούν νέες βάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού, να «βάλουν πλάτη», επιχορηγώντας τις δράσεις του.
Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (Τουριστικές Επιχειρήσεις – ΤΕΙ Αθήνας), στο Centre International de Glion, της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο Surrey, της Αγγλίας, MSc in Tourism Studies.
Εχει εικοσαπενταετή εμπειρία στον τουρισμό, έχοντας εργασθεί σε διάφορες θέσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις. Έχει μιλήσει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει μελέτες και έρευνες για τον τουρισμό.
Εκπροσωπεί τον ΣΕΤΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) και από το 2005 είναι μέλος των Επιτροπών Στατιστικής & Δορυφορικού Λογαριασμού Τουρισμού. Επίσης, εκπροσωπεί τον ΣΕΤΕ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή.
Κατά την περίοδο 1998 – 2011 διετέλεσε αντιπρόεδρος, ενώ, από τον Μάρτιο του 2012, εξελέγη ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Συνδεδεμένων Μελών (Affiliate Members) του ΠΟΤ.
Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και έχει βασικές γνώσεις ισπανικών.
Διετέλεσε ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) και Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Εχει διατελέσει Πρόεδρος των Affiliate Members του UNWTO, (2012-2013) Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ (1997-2014) και Project Manager ΣΕΤΕ (1994-1997)
Εχει κάνει ομιλίες και παρουσιάσεις σε περισσότερα από 280 εθνικά και διεθνή συνέδρια, παράλληλα με την παραγωγή 38 μελετών / εκδόσεων και 650 άρθρων για τον τουρισμό.
Εξειδικεύεται στο lobbying για τον τουρισμό καθώς και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την τουριστική ανάπτυξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου