Τοπικές Ειδήσεις

Κύριλλος: Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η εκκλησιαστική ενότητα – Υπέρ των εμβολιασμών η Εκκλησία

Στην ανάγκη του εμβολιασμού με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα ο παναγιώτατος οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος με αφορμή τη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου που έγινε στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου πραγματοποιείται ανά τριετία. Έλαβαν μέρος όλοι οι Μητροπολίτες και οι βοηθοί επίσκοποι, εκτός κάποιων οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, όπως από την Άπω Ανατολή και την Αυστραλία ή κάποιοι από την Αμερική που έχουν προβλήματα υγείας. Συγκεντρωθήκαμε 160 αρχιερείς.
Τα θέματα της Συνάξεως ήταν η Εκκλησία τον καιρό της πανδημίας, ο Ευαγγελισμός του κόσμου και ζητήματα διαποιμάνσεως της νεολαίας. Οι συνεδριάσεις κράτησαν τρεις μέρες. Υπήρξαν εισηγήσεις πολύ εμπεριστατωμένες και συζητήσεις για την πανδημία. Μας ενημέρωσε και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας για τα θέματα της εξέλιξης της πανδημίας και του εμβολιασμού. Ο οικουμενικός πατριάρχης εξεφράσθη για τα θέματα και μάλιστα υπέρ του εμβολιασμού.
Είμαστε σε μία δύσκολη φάση, όπως μας ενημερώνουν οι ειδήμονες και οι επιστήμονες, που γνωρίζουν την κατάσταση. Μέσα στην Σύναξη δεν ετέθη το ζήτημα να λάβουμε θέση υπέρ του εμβολιασμού. Ωστόσο, ο παναγιώτατος σε δηλώσεις που έκανε, εμίλησε ξεκάθαρα και τοποθετήθηκε επί του θέματος.
Άλλωστε, η αρχή της Εκκλησίας είναι (όπως έχει αποφασίσει η Σύνοδος τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδας και των άλλων Εκκλησιών) ότι τηρούμε τα μέτρα προστασίας που δημοσιεύουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ακούμε τις επιταγές των επιστημόνων.
Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας. Τώρα, εάν μεμονωμένοι άνθρωποι θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις είναι άλλο θέμα. Άλλωστε αυτή η συζήτηση δεν γίνεται μόνο μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και μέσα στο χώρο της ιατρικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.
Κάποιοι θέλουν να εστιάσουν το πρόβλημα στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν είναι όμως έτσι. Το πρόβλημα διαπιστώνεται παντού και πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι για κάποια πράγματα ώστε να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την απειλή.
Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που πέρασαν κορωνοϊό ή περνούν και βλέπουμε να ταλαιπωρούνται. Προσωπικά αυτό που έχω να πω είναι πως χρειάζεται σοβαρότητα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, τα ζητήματα του Covid να μην γίνονται ζητήματα ιδεολογίας και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ο καθένας από εμάς να προχωρήσει μπροστά».
Ερωτηθείς εάν στους κόλπους του Κλήρου στα Δωδεκάνησα έχουν καταγραφεί τέτοιες αντίθετες απόψεις, ο μητροπολίτης Ρόδου απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως είναι κάτι που καταγράφεται και σε όλες τις άλλες θρησκείες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο μητροπολίτης Κύριλλος ζήτησε «να μην αναγάγουμε τα υγειονομικά θέματα, σε θεολογικά, αφού δεν είναι τέτοια, αλλά ούτε και σε ιδεολογικά».
Ερωτηθείς εάν θα προτρέψει τον κόσμο και τους κληρικούς να εμβολιαστούν, ο μητροπολίτης Ρόδου ξεκαθάρισε τα εξής:
«Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να λέμε τι θα κάνει ο καθένας. Προσωπικά, το εμβόλιο το έκανα και το λέω δημόσια. Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία δεν λέει ‘κάντε το εμβόλιο’. λέει ‘ακούστε τους ειδικούς και μην ακούτε ανθρώπους που είναι αναρμόδιοι’. Είναι ζήτημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης του καθενός.
Αυτή τη στιγμή, μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή. Και η Εκκλησία, θα πρέπει να εργαστεί σε αυτό το επίπεδο: στο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η εκκλησιαστική ενότητα».
Είπε, τέλος, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κληρικών στη Ρόδο έχουν εμβολιαστεί.
-Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, χτες, ο μητροπολίτης Κύριλλος είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Φρέντερικ της Κύπρου κ. Ανδρέα Χαριλάου στο οποίο φοιτούν πολλοί Ρόδιοι. «Όλες οι σπουδές μας είναι ομότιμες προς τα ελληνικά πανεπιστήμια οπότε το πτυχίο αναγνωρίζεται στην Ελλάδα.
Οι περισσότεροι καθηγητές είναι Ελλαδίτες ενώ από την Ρόδο οι φοιτητές επιλέγουν τη φαρμακευτική και τα νομικά. Τώρα φοιτούν στο πανεπιστήμιό μας περίπου 20.000 μαθητές από την Ελλάδα συν 10.000 εξ αποστάσεως, ενώ έχουμε και υβριδική μάθηση. Είχαμε μια συνάντηση με τον μητροπολίτη Ρόδου ως μια άτυπη ενημερωτική συνάντηση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου