Την προκήρυξη των πρωταθλημάτων υποδομών της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Καλλιέργειας και Ανάπτυξης της ΕΠΣΔ.
Ενόψει της νέας σεζόν προβλέπεται η διοργάνωση αγώνων για τις ηλικιακές κατηγορίες Κ-12 (2009-2010), Κ-10 (2011-2012), Κ-8 (2013-2014) και Κ-6 (2015-2016), οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ενώ οι βασικοί κανόνες που θα διέπουν τις διοργανώσεις, είναι οι παρακάτω:
Δικαίωμα Συμμετοχής
1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αναγνωρισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.
2. Κάθε Σωματείο μπορεί να συμμετάσχει με δύο ομάδες ανά κατηγορία με την προϋπόθεση ότι θα είναι εντελώς ανεξάρτητες η μία από την άλλη και για την Κ12 θα αγωνίζονται σε διαφορετικό όμιλο και σε διαφορετικό γήπεδο.
3.Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει σε όλες τις κατηγορίες όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο. Για την κατηγορία της Κ12 ακόμη και όταν τα κορίτσια έχουν ηλικιακή διαφορά ως και ένα (1) έτος (μεγαλύτερο).
Από την αρχή έως και το τέλος του πρωταθλήματος δεν υπάρχει δικαίωμα μετακίνησης ποδοσφαιριστών από την ομάδα Α στην ομάδα Β και αντίστροφα του ίδιου σωματείου. Τα σωματεία που θα συμμετάσχουν με δύο ομάδες θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην γραμματεία της Ένωσης μας την λίστα με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της κάθε ομάδας ξεχωριστά.
Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας και Κάρτες Υγείας
Οι ποδοσφαιριστές γεννημένοι τις ηλικίες 2009-2010, θ’ αγωνίζονται με επίσημο δελτίο αθλητικής Ιδιότητας που εκδίδει η ΕΠΟ ή με προσωρινό που εκδίδει η ΕΠΣΔ, ενώ για ηλικίες 2011-2012, 2013-2014 και 2015-2016 πιστοποιητικό γέννησης με φωτογραφία θεωρημένη (ταυτοπροσωπία).
Τα σωματεία υποχρεούνται να έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας ή προσωρινό δελτίο για όλους τους αθλητές. Τα προσωρινά δελτία τα σωματεία θα τα παραλαμβάνουν από την γραμματεία της ΕΠΣΔ για την κατηγορία της Κ-12.
Κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να μεριμνήσει για τις Ιατρικές εξετάσεις των αθλητών του. Η κάρτα υγείας είναι υποχρεωτική για όλες τις ηλικίες (Κ12,Κ10,Κ8,Κ6) και σφραγίζεται μόνο από καρδιολόγο. Η κάρτα υγείας θα βρίσκεται πίσω από το δελτίο του κάθε αθλητή προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος πριν από κάθε τουρνουά. Επίσης απαραίτητο θα είναι κάθε μορφής ιατρική βεβαίωση που τυχόν ζητηθεί συμφώνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19.
Προπονητές
Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν έναν Διπλωματούχο Προπονητή (τουλάχιστον πιστοποίηση UEFA C’) ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της λειτουργίας των τμημάτων αυτών. Εν ενεργεία ποδοσφαιριστές (διπλωματούχοι) μπορούν να δηλωθούν ως Προπονητές μόνο στα Σωματεία που αγωνίζονται και ως ποδοσφαιριστές, βάση κανονισμού Προπονητών ΕΠΟ. Απαραίτητη προϋπόθεση οι παραπάνω προπονητές να προσκομίσουν βεβαίωση του Συνδέσμου Προπονητών ότι είναι εγγεγραμμένοι. Προπονητές αντρικών ομάδων μπορούν να δηλωθούν και σαν προπονητές υποδομών μόνο στο ίδιο σωματείο βάση κανονισμού Προπονητών ΕΠΟ.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο
Κατά την διεξαγωγή όλων των τουρνουά θα τηρείται αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον COVID-19.Ομάδα που δεν τηρεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και γενικότερα τις οδηγίες θα αποκλείεται από το τα Τουρνουά. Έως και την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστοί εγγράφως με νέα ανακοίνωση οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι ομάδες να μπορούν να συμμετέχουν στα τουρνουά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον COVID-19 αλλά και οι οδηγίες που οφείλουν να τηρούνται από τα σωματεία που φιλοξενούν τα τουρνουά.
Φύλλα Αγώνα
1. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να δηλώσει στο ΦΑ δεκαοκτώ (18) αθλητές. Αντικατάσταση επιτρέπεται καθ όλη την διάρκεια του αγώνα μέχρι όλων των ποδοσφαιριστών. Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ξανά παίκτης που αντικαθίσταται. Η ομάδα που θα θεωρηθεί υπότροπη πειθαρχικού παραπτώματος της αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή (ηλικιακά μεγαλύτερου της κατηγορίας που αγωνίστηκε) και της πλαστοπροσωπίας (συμμετοχή αθλητή με όνομα ετέρου), θα τιμωρείται ΑΥΣΤΗΡΑ μέχρι και αποβολής της από το πρωτάθλημα με απόφαση της Ε.Ε. της Ε Π Σ Δ.
2. Ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ (Ισχύει μόνο για Κ12).
3. Υπάρχουν κόκκινες-κίτρινες κάρτες (Ισχύει μόνο για Κ12).
4. Όταν η διαφορά στο σκορ είναι από τέσσερα τέρματα και πάνω η ομάδα που ηττάται έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί με έναν παίχτη περισσότερο έως ότου η διαφορά των τερμάτων πέσει κάτω από τέσσερα τέρματα.
5. Κάθε ομάδα οφείλει να έρχεται στο γήπεδο το ελάχιστο μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.
Fair Play
Η ΕΠΣΔ θα είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτούς που με απαράδεκτες συμπεριφορές θα προσπαθήσουν να εκτρέψουν τα τουρνουά αυτά από την φιλοσοφία της διοργάνωσης τους. Οι αντιπρόσωποι, υπεύθυνοι, των σωματείων και των σωματείων που διοργανώνουν τα τουρνουά, θα είναι και υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης στην διάρκεια των αγώνων και θα πρέπει η δική τους συμπεριφορά να αποτελεί παράδειγμα φίλαθλου πνεύματος για τους αθλητές. Σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τουρνουά που θα αναλάβουν δεν θα έχουν δικαίωμα μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο να αναλάβουν στο γήπεδο τους και δεύτερο τουρνουά. Σωματεία που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τουρνουά στα γήπεδα τους παρακαλούνται να το αιτηθούν γραπτώς μέχρι την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που ποδοσφαιριστές, παράγοντες, οπαδοί κλπ., διαγωνιζομένων ομάδων προβούν σε ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα οι ομάδες τους θα τιμωρούνται, μέχρι και αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες των τουρνουά. Κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν, αν αυτό κρίνει η διοργανώτρια στον διπλωματούχο προπονητή και στις ανδρικές τους ομάδες. Σε όλες τις κατηγορίες των Τουρνουά, στο τέλος του χρόνου θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα FAIR-PLAY σε ομάδα, προπονητή, αθλητή για διοργάνωση μετά την ολοκλήρωση όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων από την Επιτροπή Καλλιέργειας και Ανάπτυξης.
Διάρκεια αγώνων
Για το Κ-12:
Διάρκεια αγώνα 60 λεπτά 30΄+30΄(πεντάλεπτη ανάπαυλα).Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 9Χ9 ( 8 +1) θα είναι το μισό του γηπέδου με κανονικές διαστάσεις 45Χ60. Οι εστίες θα είναι 5μ. μήκος και 2 μέτρα ύψος με δίχτυα. Μέγεθος μπάλας Νο 4.
Για το Κ-10:
Διάρκεια αγώνα 50 λεπτά (25+25), με πεντάλεπτη ανάπαυλα. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 7Χ7 (6+1) οι αγώνες θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 35Χ50 (μικρότερο, δηλαδή από το μισό ενός κανονικού γηπέδου). Οι εστίες του γηπέδου θα είναι διαστάσεων 3μ μήκος και 2 μ. ύψος. Μέγεθος μπάλας Νο 4.
Για το Κ-8:
Διάρκεια αγώνα 40’ (20+20), πεντάλεπτη ανάπαυλα. 30Χ35. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 6Χ6 (5+1) θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 30Χ35. Μέγεθος μπάλας Νο 4.
Για την Κ-6:
Διάρκεια αγώνα 30’ (15+15),πεντάλεπτη ανάπαυλα..Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 4X4 (χωρίς τερματοφύλακα) θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 20Χ30.Μέγεθος μπάλας Νο 3.
Η χρήση των επικαλαμίδων είναι υποχρεωτική για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές καθώς και τα γάντια από τους τερματοφύλακες».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ