Ειδήσεις

Συζητείται η αναίρεση που άσκησε η Περιφέρεια για 8 ακίνητα του Δημοσίου

Την 20η Σεπτεμβρίου 2017 θα συζητηθεί ενώπιον του Γ’ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης που άσκησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την ακύρωση της υπ’ αρίθμ. 28/2015 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία δικαιώθηκαν οι θέσεις του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την κυριότητα του ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν η Μεραρχία της 95 ΑΔΤΕ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε ακόμη 7 ακίνητα.
Το Εφετείο Δωδεκανήσου με την ως άνω απόφασή του απέρριψε την έφεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου έχει αναγνωριστεί τελεσιδίκως η κυριότητα του Δημοσίου επί 8 ακινήτων, που χρησιμοποιούνται για την στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διατείνεται ότι έγινε κακώς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο και αποδεκτή από το δικαστήριο η με αριθμό πρωτ. ΔΚ 2161/25-10-1996 έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου περί της χρήσεως ενός εκάστου των επίδικων ακινήτων και την ύπαρξη ή μη συστέγασης υπηρεσιών.
Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο απόδειξης της αυθαίρετης κατάληψης της Νομαρχίας διότι η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου ως αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, λειτουργεί στο πλαίσιο των εντολών αυτού και συνεπώς οι εκθέσεις και απόψεις της Υπηρεσίας αυτής δεν αποτελούν παρά μόνο «ισχυρισμούς» του ιδίου του Ελληνικού Δημοσίου.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι όλα τα επίδικα ακίνητα κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης μεταγραφής και της καταχώρησης της διάταξης του κτηματολογικού δικαστή, στεγάζονταν αποκλειστικά καταργούμενες υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση νομίμως μεταγράφηκαν υπέρ της Νομαρχίας.
Στην πολυσέλιδη, αίτηση αναίρεσης, που υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Φιλιππάκος, υποστηρίζεται ότι το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε εσφαλμένα τις αποδείξεις των διάδικων μερών και ισχυρίζεται ότι η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, θα έπρεπε να απορριφθεί.
Υποστηρίζεται παραπέρα ότι υπήρξε εσφαλμένη και κακή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου.
Εκ των 7 ακινήτων τα 3 είναι στις κτηματομερίδες του Φυτωρίου Κοσκινού και τα υπόλοιπα, το Κτηνιατρικό Εργαστήριο, η παλαιά Πολεοδομία και το ακίνητο όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων Δωδεκανήσου.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος είναι ιδιαίτερα χολωμένος από την τακτική που ακολουθεί το Ελληνικό Δημόσιο στο συγκεκριμένο θέμα και έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση αποβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τα ακίνητα όχι μόνο θα ασκήσει αγωγές για να διεκδικήσει τα έξοδα για τη συντήρηση των κτηρίων αλλά θα κινήσει και τις διαδικασίες για την έξωση της ΔΟΥ Ρόδου από το ακίνητο στον «Ζέφυρο»!
Σημειώνεται ότι υφίσταται αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου να εκτελέσει την ως άνω τελεσίδικη απόφαση για το ακίνητο που στέγαζε την 95 ΑΔΤΕ, αφού το Εφετείο Δωδεκανήσου, με άλλη του απόφαση επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων νομής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την έχει δικαιώσει!
Υφίστανται ως εκ τούτου δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, που πέραν της κατάληξης που θα έχει ενώπιον του Αρείου Πάγου, αναμένεται να επανεξεταστεί εκ νέου με την υποβολή νέας αγωγής αναγνώρισης κυριότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου