Ειδήσεις

Σκάνδαλο με επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα δύο εκ των οποίων σε Ρόδο και Κω!

11 άτομα έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση διασπάθισης 5 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) από κονδύλια της Ε.Ε., ενώ οι δικαστικές αρχές διέταξαν την 8ημερη κράτησή τους.
Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά προγράμματα αφορούσαν σε κονδύλια της Ε.Ε. ύψους 5 εκ. τα οποία και “τσεπώθηκαν” από το 2008 μέχρι και το 2015.
Πρόκειται για 23 προγράμματα που αφορούσαν διάφορες επιστημονικές μελέτες και εργασίες, εκ των οποίων τα δύο υλοποιήθηκαν και στα Δωδεκάνησα!
Πιο συγκεκριμένα ελέγχονται μεταξύ άλλων τα εξής προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα Δωδεκάνησα:
– PARA-MARE TOYRISM: Το έργο αυτό αφορά την προβολή και την ψηφιακή στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού και δημιουργία παρατηρητηρίου τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω.
Η φερόμενη ως εγκέφαλος ζήτησε την εργοδότηση του γιου της. Για το πρόγραμμα αυτό, εκπονήθηκαν εργασίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, έγιναν υπερπληρωμές, καθώς επίσης και αγορά υπολογιστή MAC, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο.
-ΑΚΤΗ: Πρόγραμμα διαμόρφωσης της πιλοτικής εφαρμογής σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζωής στη Ρόδο και στην Κύπρο. Οι υπογραφές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται πως παρουσιάζουν διαφορές. Επίσης, άτομο που φέρεται να διεκπεραίωσε τις εργασίες, φαίνεται να μην εργάστηκε ποτέ!
Το πιο εξωφρενικό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι – σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού κ. Σωτηριάδη – είχαν εκδοθεί τιμολόγια και είχαν εισπραχθεί χρήματα, τη στιγμή που κάποια από αυτά τα προγράμματα δεν έχουν υλοποιηθεί, και κάποια άλλα έχουν υλοποιηθεί μερικώς.
Η κατηγορία αφορά, επίσης, σε πλαστές βεβαιώσεις διεκπεραίωσης εργασιών ερευνητικών προγραμμάτων, πλαστογραφίες υπογραφών, πληρωμές για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ ή που αποδείχθηκαν λανθασμένες, άσκοπα ταξίδια, απειλές κατά καθηγητών, δωροδοκίες και άλλα πολλά.
Η αστυνομία θεωρεί ως “εγκέφαλο” πίσω από όλα, την πρώην υπεύθυνη λειτουργό Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, ενώ ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος σε επτά από τα 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα.
Ανακρινόμενος ανέφερε πως η υπεύθυνη λειτουργός του πρότεινε να κάνει την οικονομική διαχείριση στα έργα του με το ανάλογο “αντίτιμο” και αυτός σκέφτηκε την επαγγελματική του ανέλιξη και τις επιπτώσεις που θα επέφερε μια αρνητική του απάντηση. Είπε, ακόμη, πως τα άτομα που υπεδείκνυε η ύποπτη δεν έκαναν καμία εργασία και πως αυτός τα έκανε όλα. Σε σημείο που αναγκαζόταν να εργαστεί πολλές ώρες, ενώ όταν παραπονέθηκε, κατά τα λεγόμενα του, η λειτουργός αντέδρασε έντονα.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης ελήφθησαν 54 καταθέσεις και έγιναν τέσσερις έρευνες, ενώ υπολείπονται άλλες 76 καταθέσεις από Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο καθώς και μια έρευνα.
Αναμένεται επίσης η λήψη και εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους, ενώ θα ζητηθεί και η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης, το 2015 διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στο ΤΕΠΑΚ όπου καταγράφεται, μεταξύ άλλων, έλλειψη διαφάνειας, πιθανότητα αποκόμισης προσωπικών οφελών από την τότε λειτουργό, αλλά και εξαναγκασμός καθηγητών – επιστημονικών υπευθύνων, για πρόσληψη συγγενικών της προσώπων στα ερευνητικά προγράμματα.
Ακολούθησε πειθαρχική έρευνα από δικηγορικό γραφείο, ενώ και οι δυο έρευνες στάλθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα από όπου δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, σε σχέση με 20 ερευνητικά προγράμματα στα οποία υπήρχε ανάμειξη της λειτουργού. Στην πορεία των εξετάσεων προέκυψαν ποινικά αδικήματα για ακόμη τρία ερευνητικά προγράμματα. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε πως, μέσα από πλαστά έγγραφα, έγιναν πληρωμένες σε άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή, τα οποία αφού κρατούσαν ένα μικρό ποσό που τους υποδεικνυόταν από τη λειτουργό, της επέστρεφαν τα χρήματα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΚΤΗ»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά την επιστημονική μελέτη της Παράκτιας Ζώνης της Ρόδου, υπό το πρίσμα των Αρχών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Ο πλήρης τίτλος της Πράξης, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους, είναι «Διαμόρφωση και Πιλοτική Εφαρμογή Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης στην Ρόδο και την Κύπρο» και στο εταιρικό σχήμα, εκτός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Επικεφαλής Εταίρου, συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Δήμος Ρόδου και το ΕΛΚΕΘΕ (Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας), ενώ από την Κύπρο το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Πράξη “ΑΚΤΗ” είχε ως στόχο την διαμόρφωση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης για τη Ρόδο και τη Λάρνακα, με βάση μια κοινή επιστημονική μεθοδολογία προσέγγισης.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που υπεγράφη επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήταν 700.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως επικεφαλής εταίρος, είχε αναλάβει τη γενική διαχείριση, παρακολουθώντας το έργο τεχνικά και οικονομικά και διοργάνωσε όλες τις διαβουλεύσεις και τις συναντήσεις της Ομάδας Διαχείρισης στη Ρόδο. Επίσης ανέλαβε τις δράσεις δημοσιότητας, συνέβαλε στην επιστημονική έρευνα μέσω της μελέτης του χερσαίου τμήματος της ΠΖ Ρόδου και συντόνισε τη διαδικασία διαμόρφωσης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΣΟΔΠΖ) Ρόδου.
Το έργο αποσκοπούσε στη διαμόρφωση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΣΟΔΠΖ) στη Ρόδο και στη Λάρνακα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσα βιο-γεωποικιλότητα και αποτελούν ελκυστικό φυσικό θώκο, με τα απαραίτητα στοιχεία όπως νερό, τροφή, ιδανικές κλιματικές συνθήκες και άλλους φυσικούς πόρους, για την ανάπτυξη ανθρώπινων κοινωνιών.
Από την έρευνα της «δημοκρατικής» προέκυψε ότι από το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου απορροφήθηκαν τελικώς 546.228,24 ευρώ. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απορρόφησε 42.346,50 ευρώ, ο Δήμος Ρόδου 46.960,50 ευρώ, ο ΥΣΡ/ΕΛΚΕΘΕ 224,914,31 ευρώ και τα λοιπά χρήματα το Ωκεανογραφικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Οι ατασθαλίες εντοπίζονται στα χρήματα που διατέθηκαν στην Κύπρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ