Ειδήσεις

Το ισχυρότερο εξάμηνο από το 2010 για τον διεθνή τουρισμό

Οι διάφοροι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 598 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες το πρώτο εξάμηνο του 2017, περίπου 36 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2016. Στο 6%, η ανάπτυξη ήταν πολύ πάνω από την τάση των τελευταίων ετών, καθιστώντας τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ως την καλύτερη από το 2010.

Οι αριθμοί τνω επισκεπτών που σημειώθηκαν από προορισμούς ανά τον κόσμο αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη ζήτηση για διεθνή ταξίδια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το τελευταίο World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Σε διεθνές επίπεδο, οι τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύσεις) αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια εξαμηνιαία περίοδο πέρυσι, πολύ πάνω από τη διατηρούμενη και συνεπή τάση αύξησης 4% ή ελαφρώς υψηλότερη που σημειώνεται από το 2010. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν το ισχυρότερο εξάμηνο εδώ και επτά χρόνια.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από την ισχυρή ανάπτυξη σε πολλούς προορισμούς και τη συνέχιση της ανάκαμψης σε εκείνους που υπέστησαν πτώση τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρακολουθήθηκε στη Μέση Ανατολή (+ 9%), στην Ευρώπη (+ 8%) και στην Αφρική (+ 8%), ακολουθούμενη από την Ασία και τον Ειρηνικό (+ 6%) και την Αμερική (+ 3%).

Το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 46% των συνολικών ετήσιων διεθνών αφίξεων, με το δεύτερο εξάμηνο να διαρκεί περισσότερο κατά τρεις μέρες και να περιλαμβάνει τους ‘καυτούς’, τουριστικά, μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου για το Βόρειο Ημισφαίριο.

“Το πρώτο εξάμηνο του 2017 δείχνει υγιή ανάπτυξη σε μια ολοένα και πιο δυναμική και ανθεκτική τουριστική αγορά, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής ανάκαμψης σε ορισμένους προορισμούς που επηρεάστηκαν από τις προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια πέρυσι”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Taleb Rifai, πριν από τη 22η Γενική Συνέλευση του ΠΟΤ που θα πραγματοποιηθεί στο Chengdu της Κίνας στις 13-16 Σεπτεμβρίου 2017.

“Όπως εξηγείται στο άρθρο μου “Τουρισμός: η ανάπτυξη δεν είναι ο εχθρός, είναι το πώς διαχειριζόμαστε αυτό που μετράει”, τα διεθνή ταξίδια δημιουργούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες ανάπτυξης για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτή η πηγή ευημερίας πρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά, προς όφελος τόσο των επισκεπτών όσο και των κοινοτήτων υποδοχής. Φέτος, γιορτάζουμε το Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για Ανάπτυξη (IY2017) για να υπενθυμίσουμε στους προορισμούς και τους ταξιδιώτες ότι πρέπει να εργαστούμε για έναν βιώσιμο τουριστικό τομέα που προστατεύει το περιβάλλον, διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών και ενισχύει το σεβασμό των τοπικών κοινοτήτων παντού”, πρόσθεσε ο Rifai.

Οι Μεσογειακοί προορισμοί ηγούνται της ανάπτυξης
Οι Μεσογειακοί προορισμοί σημείωσαν ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως αντανακλάται στα αποτελέσματα για τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+ 12%), τη Βόρεια Αφρική (+ 16%) και τη Μέση Ανατολή (+ 9%). Η τάση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη δυναμική πολλών προορισμών στην περιοχή, σε συνδυασμό με την σημαντική ανάκαμψη προορισμών που παρουσίασαν μειώσεις κατά τα προηγούμενα έτη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

Επιπλέον, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 8% στη Βόρεια Ευρώπη, 6% στη Δυτική Ευρώπη και 4% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η υποσαχάρια Αφρική κατέγραψε 4% περισσότερες αφίξεις.

Η Νότια Ασία (+ 12%) οδήγησε στην ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ακολουθούμενη από την Ωκεανία (+ 8%) και τη Νοτιοανατολική Ασία (+ 7%), ενώ τα αποτελέσματα για την Βορειοανατολική Ασία (+ 4%) ήταν πιο μικτά.

Η Αμερική συνέχισε να απολαμβάνει θετικά αποτελέσματα στους περισσότερους προορισμούς. Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Νότια Αμερική (+ 6%), στην Κεντρική Αμερική (+ 5%) και στην Καραϊβική (+ 4%). Στη Βόρεια Αμερική (+ 2%), τα ισχυρά αποτελέσματα για το Μεξικό και τον Καναδά αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των αφίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.

Η άνοδος της άφιξης αυτής της περιόδου προκλήθηκε από την ισχυρή εξερχόμενη ζήτηση από μεγάλες αγορές-πηγές. Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να δείχνουν σταθερή αύξηση στις εξωτερικές δαπάνες. Αυτό το πρώτο εξάμηνο σημείωσε επίσης έντονη ανάκαμψη της ζήτησης από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, μετά από μερικά χρόνια απόκλισης όσον αφορά τις δαπάνες στο εξωτερικό.
traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου