Ειδήσεις

Χαμόγελα-έκπληξη από τον τουρισμό – Αλ. Βασιλικός: “Κάθε εκτίμηση μπορεί να ανατραπεί”

Τα χαμόγελα ήρθαν ξανά στον τουρισμό. Μετά από την άνοδο της επισκεψιμότητας που καταγράφηκε τον Ιούλιο, και αυτός ο μήνας έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές, τόσο σε επίπεδο αφίξεων και πληροτήτων, όσο και εσόδων. Αν και οι απώλειες που έχει αφήσει η πανδημία είναι τεράστιες και η κατάσταση στο υγειονομικό σκέλος είναι εύθραυστη, φαίνεται πως, κατά το κρίσιμο αυτό δίμηνο, τα τουριστικά μεγέθη θα καταφέρουν να αγγίξουν ένα σημαντικό μέρος από τις επιδόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Όπως σημειώνουν φορείς του χώρου, μπορεί να φτάσουμε και το 70% των επιδόσεων του Αυγούστου 2019, όταν στο τουριστικό ταμείο μπήκαν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοδικά οι πληρότητες
Στη επικράτεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρότητες στην επικράτεια στα ξενοδοχεία, λόγω και του εσωτερικού τουρισμού, φτάνουν το 70% κατά μέσο όρο. Σε δημοφιλείς προορισμούς, όμως, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη υψηλότερα. Ενδεικτικά στη Σαντορίνη και στη Μύκονο αγγίζουν το 90%, στην Κω και στη Ρόδο φτάνουν το 80%. Φέτος μάλιστα το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω της ζήτησης αλλά και σε μια προσπάθεια να καλυφθεί ένα μέρος των ζημιών του τελευταίου ενάμιση έτους, είναι ανοικτό, όταν πέρσι συνολικά λειτούργησαν έξι στις δέκα μονάδες.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας θα είναι ανοδική. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου ανέρχονται σε 835 χιλιάδες και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε 841 χιλιάδες. Σημειώνεται πως την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί 593 χιλιάδες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Οι περισσότερες αφίξεις είναι και φέτος από τη Γερμανία, που παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για τη χώρα μας. Είναι επίσης μεγάλη αυτό τον μήνα η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων και της Ζακύνθου αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Μάχη για τα έσοδα
Οι προβλέψεις λένε πως μπορούμε φέτος να φτάσουμε στο 60% των εσόδων του 2019. Τότε, ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ., καταγράφοντας επίσης ρεκόρ.

Ο Ιούλιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70%-75% των εσόδων του 2019. Τότε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ. Tον Αύγουστο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έναντι 4,104 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι αβεβαιότητες
Στο υγειονομικό σκέλος εντούτοις, η άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα μας προβληματίζει. Ενδεικτικό είναι πως μετά τη Μύκονο, που ήταν το πρώτο νησί που υπήρξαν περιορισμοί στη διασκέδαση, ειδικά τοπικά μέτρα αποφασίστηκαν και για τη Ζάκυνθο και τα Χανιά, έπειτα από εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Οι περιφερειακές ενότητες Ζακύνθου και Χανίων μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 προέβη σε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών σε Ελλάδα ανεβάζοντάς την επίπεδο, στην “Κατηγορία 4: Πολύ υψηλό”. “Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα. Αν πρέπει να ταξιδέψετε στην Ελλάδα, να έχετε εμβολιαστεί πλήρως” σημειώνεται στην προειδοποίηση. Και το Ισραήλ όμως έβαλε την Ελλάδα –μαζί με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και μερικές ακόμη χώρες– στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες υπάρχει σοβαρή ταξιδιωτική προειδοποίηση.

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Κάθε εκτίμηση μπορεί να ανατραπεί

Μέσα στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει και τη φετινή σεζόν, κάθε εκτίμηση μπορεί να ανατραπεί στο επόμενο λεπτό της διατύπωσής της. Γι’ αυτό και το ΞΕΕ έχει μια σταθερή στάση, αποφεύγοντας κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Αντίθετα, κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, δηλαδή να ερευνούμε, να καταγράφουμε, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της σεζόν όπως διαμορφώνεται επί του πραγματικού πεδίου, μέσω των εβδομαδιαίων ερευνών του ΙΤΕΠ.

Μόλις έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα θα την παρουσιάσουμε, μαζί με τα βασικά συμπεράσματά μας για τον κλάδο. Τυχαίοι αριθμοί, “ατάκτως ερριμμένοι”, όχι μόνο δεν βοηθούν στην κατανόηση του πραγματικού τοπίου αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν και σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Πάρτε, για παράδειγμα, τις πληρότητες. Δεν έχουν μια οριζόντια εικόνα και διαφέρουν σημαντικά από προορισμό σε προορισμό. Επίσης είναι σημαντικό το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει επιτευχθεί μια πληρότητα, π.χ. 70%. Είναι άλλο να έχει επιτευχθεί για 20 μέρες, άλλο για 60 μέρες κι άλλο για 120 μέρες. Τα δεδομένα πρέπει να μπαίνουν στο σωστό πλαίσιο για να ερμηνεύουν σωστά την πραγματικότητα.

Το ίδιο ισχύει και με τα έσοδα. Άλλωστε εξαρχής τονίσαμε πως δεν έχει κανένα νόημα συζητάμε για στόχους εσόδων. Οι μόνοι στόχοι μας έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση της υγείας όλων και σε αυτό τον στόχο, πραγματικά, έχουμε επιτύχει. Εφαρμόζονται με υποδειγματικό τρόπο, όπως και πέρυσι, τα νέα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη φιλοξενία των επισκεπτών μας και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να συμβάλλουμε στο να κερδίζει η Ελλάδα διεθνή αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά ως ασφαλής προορισμός.

Αυτό τον στόχο οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε όλοι, με την τήρηση των μέτρων προστασίας, τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη μεγάλη προσοχή που απαιτείται, ειδικά τον Αύγουστο, στις τοπικές εκδηλώσεις, ώστε σε αυτό το κρίσιμο σημείο της σεζόν να μην έχουμε αχρείαστα πισωγυρίσματα.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου