Αθλητικά

Νέα τάξη πραγμάτων στις εκλογές της Ε.Ο.Κ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης παρέμεινε στην θέση του στις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του κυβερνητικού σχήματος και πλέον η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αλλάζει πολλά στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών μπαίνει στην τελική ευθεία, όπως ο ίδιος το είχε φτιάξει. Σε λίγη ώρα θα βγει στην δημόσια διαβούλευση, αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 20/8 και μετά θα πάει στην Βουλή που ξανανοίγει για να ψηφιστεί. Ηδη δόθηκε μια πρώτη γεύση των αλλαγών που θα υπάρχουν, πέρα από αυτές με όρια ηλικίας και θητείες που έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους και υπάρχει μία που αλλάζει πολλά δεδομένα.
Για πρώτη φορά δεν θα είναι ενιαία τα ψηφοδέλτια και όσοι εκλεγούν θα συγκροτούνται σε σώμα για όλες τις θέσεις, αλλά όποιος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία θα το δηλώνει ξεχωριστά και θα διεκδικεί ψήφο προέδρου. Οι ηττημένοι αυτής της θέσης, αν έχουν συγκεντρώσει το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων θα εκλέγονται όμως στο Δ.Σ. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, στο μπάσκετ αναμένεται τιτανομαχία. Δεδομένα θα υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος από τους νυν διοικούντες. Δεδομένα θα είναι υποψήφιοι με όσα μέχρι τώρα έχουν δηλώσει, ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο Παναγιώτης Φασούλας, άρα σίγουρα τρεις χωρίς να αποκλείεται και κάποια άλλη προσθήκη, αν και οι υπόλοιποι που έχουν “φωνάξει” την υποψηφιότητά τους, λογικά για σύμβουλοι θα πάνε. Δείτε αναλυτικά τις βασικές αλλαγές, ενώ αργότερα θα υπάρχει το πλήρες σχέδιο νόμου.
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
*Στις εκλογές Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.
*Της Εφορευτικής Επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.
*Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο Σωματεία με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ και με ενεργή συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία.
*Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στη ΓΓΑ τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο Μητρώο Αθλητικών Φορέων.
*Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν (1) σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα (2/3) του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.
*Υποψήφιος πρόεδρος που κατά την ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ.
*Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του Δ.Σ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίασή του οργάνου, που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.
Παράλληλα, στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων του σχεδίου νόμου, απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στα Σωματεία, τα οποία έχουν περιθώριο δύο (2) έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελλήνιους αγώνες.
Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η εγγραφή σε Ομοσπονδία αθλητικών ομάδων Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εποπτευόμενων από το δημόσια, ενώ οι εκλογές για το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα διεξάγονται το τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου