Ειδήσεις

“Τουρκικά σκάφη παρενοχλούν ελληνικά αλιευτικά -Να ενισχυθεί η παρουσία σκαφών του Λιμενικού στο Αιγαίο”

Τις απειλές και παρενοχλήσεις εις βάρος ελληνικών αλιευτικών σκαφών από τουρκικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε Αλεξανδρούπολη, Λέρο, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις έχουν ενταθεί, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν κάνει αλιείς από τη Λέρο και την Αλεξανδρούπολη, Τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν ή δημιουργούν προβλήματα σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλιείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αισθάνονται απειλούμενοι.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να ενισχυθεί η παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Προς

Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών από τουρκικά αλιευτικά και τουρκικές ακταιωρούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη, ακόμα και αν ψαρεύουν σε διεθνή ή ελληνικά χωρικά ύδατα τυγχάνουν παρενοχλήσεων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά το πρόσφατο παρελθόν, από αλιείς της Καλύμνου.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, υπάρχουν νέου είδους τουρκικές προκλήσεις, σύμφωνα με καταγγελίες αλιέων.

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν ή δημιουργούν προβλήματα σε ελληνικά αλιευτικά σκάφη.

Πολλές φορές, μάλιστα, τα τουρκικά σκάφη συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σχετικές καταγγελίες έχουν κάνει αλιείς από τη Λέρο και την Αλεξανδρούπολη.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση, πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες αλιείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αισθάνονται απειλούμενοι.

Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας είναι να προστατεύσει τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη και να εντείνει την παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στα ελληνικά αλιευτικά σκάφη και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να ενισχύσει την παρουσία πλοίων και σκαφών του Λιμενικού Σώματος στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου