Ειδήσεις

Κατακόρυφη μείωση των πολιτικών γάμων στη Λίνδο!

Κατακόρυφη μείωση καταγράφεται στην τέλεση πολιτικών γάμων στη Λίνδο, γεγονός που προβληματίζει εντόνως τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα και μεγάλη «βουτιά» στα έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική» από την αρχή της σεζόν μέχρι την 1η Αυγούστου τελέστηκαν μόνον 210 γάμοι στη Λίνδο, εκ των οποίων μόλις οι 50 (!) στην εξέδρα που στήθηκε στο λιμανάκι του Αγ. Παύλου, η οποία τελικά δεν κέρδισε το ενδιαφέρον των μελλόνυμφων.
Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, είχαν τελεστεί 350 πολιτικοί γάμοι στη Λίνδο και συνολικά στην διάρκεια της σεζόν του 2017, οι γάμοι είχαν φτάσει τους 550 με τους περισσότερους να τελούνται στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου, ενώ φέτος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 350, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας κ. Γιώργο Ελευθερίου, η απώλεια των περίπου 200 γάμων που αναμένεται να καταγραφεί στο τέλος της σεζόν, είναι οι γάμοι που ετελούντο στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου. Όπως λέει, ελάχιστοι από τους μελλόνυμφους επέλεξαν άλλες περιοχές του νησιού για την τελετή του γάμου τους, καθώς οι περισσότεροι επέλεξαν άλλα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων.
Η εναλλακτική λύση που έχουν οι ενδιαφερόμενοι μελλόνυμφοι, αντί της εκκλησίας του Αγ. Παύλου, είναι χώροι ξενοδοχείων κατάλληλα διαμορφωμένοι γι αυτό το σκοπό. Λίγα ζευγάρια επέλεξαν τελικά την ξύλινη πλατφόρμα που στήθηκε από το Δήμο Ρόδου για τους μελλόνυμφους εκείνους που δεν ήθελαν να αλλάξουν τοποθεσία ή είχαν ήδη επιλέξει τον γραφικό κόλπο της περιοχής αλλά τους πρόλαβε η απαγόρευση της Μητρόπολης Ρόδου για την τέλεση πολιτικών γάμων στο προαύλιο του Αγ. Παύλου.
Παρά τα γεγονός πως εκπρόσωποι μεγάλων τουριστικών πρακτορείων βρέθηκαν στη Λίνδο στο προηγούμενο διάστημα και φωτογράφισαν την νέα ξύλινη πλατφόρμα όπου πλέον τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, δεν στάθηκε αρκετό για να περιοριστούν οι απώλειες καθώς δεν ενθουσιάζει τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια.
Η πλατφόρμα, κατασκευάστηκε έπειτα από συνεννόηση του προέδρου της Δ.Κ. κ. Γιώργου Ελευθερίου και του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο σε συνεργασία με την αρχαιολογία, για την διατήρηση της αισθητικής του χώρου, τηρώντας όλες τις παραμέτρους της λιμενικής νομοθεσίας. Δόθηκαν συγκεκριμένα οδηγίες για την επένδυση με ξύλινο υλικό του υφισταμένου λιμενικού μόλου (προβλήτα) σε τρία διαφορετικά επίπεδα ώστε να τελούνται οι πολιτικοί γάμοι με τριπλό φόντο, το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, την Ακρόπολη της Λίνδου και τον παραδοσιακό οικισμό της κοινότητας, δίνοντας λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το απερίσκεπτο ζευγάρι των Βρετανών.
Όλα ξεκίνησαν, μετά τον σάλο που ξέσπασε σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ζευγάρι νεονύμφων Βρετανών απαθανατίστηκε να… ερωτοτροπεί τον Σεπτέμβριο του 2017 πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου, με αποτέλεσμα η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο χώρο του μοναστηριού.
Οι φωτογραφίες του ζευγαριού ανέβηκαν στην προσωπική σελίδα της νύφης Carly Lunn στις 5 Οκτωβρίου 2017, και από εκεί ο βρετανικός Τύπος «αλίευσε» την επίμαχη φωτογραφία, την δημοσίευσε και επακολούθησε αναπαραγωγή του θέματος με ποικίλα σχόλια τόσο εκτός όσο και εντός του ελλαδικού χώρου.
Ανάμεσα στις αναμνηστικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους συγγενείς και τους φίλους, είναι κι εκείνη που η νύφη φέρεται να κάνει στοματικό έρωτα στον γαμπρό στο πίσω μέρος του μοναστηριού, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο γραφικό εκκλησάκι.
Η δημοσιοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, καθώς το ζευγάρι προσέβαλε όχι μόνο τον ιερό χώρο του Αγ. Παύλου αλλά τα χρηστά ήθη και έθιμα της κοινωνίας.
Η απόφαση ωστόσο για απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου θορύβησε τους tour operators που ήδη είχαν προγραμματίσει από πέρυσι πολλούς πολιτικούς γάμους για το 2018. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποφεύχθηκαν οι ακυρώσεις, καθώς εξαιτίας της απόφασης για την απαγόρευση της τέλεσης των πολιτικών γάμων στον Αγ. Παύλο, πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια επέλεξαν άλλους προορισμούς.
Τα εκατοντάδες ζευγάρια που φτάνουν στη Λίνδο στη διάρκεια της σεζόν για να παντρευτούν συνοδευόμενα από συγγενείς και φίλους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του τοπικού τουρισμού στο οποίο μάλιστα έχουν επενδύσει οι φορείς, ωστόσο μετά την κατακόρυφη μείωση των πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου η τοπική οικονομία έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, όπως λέει ο κ. Γ. Ελευθερίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα εστιατόρια της περιοχής φέτος «έχουν πατώσει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου