Τοπικές Ειδήσεις

ΠΣΑ «Απόλλων»: Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Πολύβιου Παυλίδη στο Οχάιο

O ΠΣΑ «Απόλλων» εκφράζει την λύπη και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εδώ στην Αμερική και στην Ρόδο.

Ο Πολύβιος Παυλίδης περισσότερο από πενήντα χρόνια υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση τον ΠΣΑ «Απόλλων» σε όλα τα αξιώματα. Τον χαρακτήριζε η μεγάλη του αγάπη για την Ρόδο και κάθε τί το Ελληνικό.  Συνεχώς έδινε μάχες επιδυκνείοντας μεγάλο ζήλο με γνώμονα την πρόοδο του ΠΣΑ «Απόλλων» έχοντας ως κέντρο πάντοτε τον Ρόδιο της ξενητειάς.

Ο «Απόλλων» για τις μακρόχρονες υπηρεσίες του απένημε την τιμητική διάκριση του Επιτίμου Προέδρου.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη για την δυναμική του παρουσία στα συνέδρια του ΠΣΑ «Απόλλων».

Ο Πολύβιος Παυλίδης και άλλοι φλογεροί Ρόδιοι πατριώτες που θυμόμαστε μέσα στον ΠΣΑ «Απόλλων», όπως μας λέγει και η εκκλησία μας, μπορεί να δοκίμασαν τον βιολογικό θάνατο και έκλεισαν τα μάτια των εδώ στη γη αλλά τα άνοιξαν αλλού.

Ο Πολύβιος όπως όλοι οι άλλοι φίλοι πριν θα είναι απλά αθέατοι αλλά όχι απόντες από τα Ροδιακά συνέδρια και εκδηλώσεις μας στην Αμερική ή Ρόδο.

Θα είναι παρόντες διότι πνευματικά επικοινωνούμε μαζί τους με την αδιάκοπτη ανάμνηση των όμορφων μαζί των στιγμών αλλά και με την προσευχή μας.

Η κάθε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πολύβιο γνωρίζαμε ότι θα ήταν μακράς διαρκείας. Η τελευταία που είχαμε μερικοί από μας μαζί του ήταν πολύ σύντομη.

Καταλαβαίναμε ότι έκανε κουράγιο να μας μιλήσει. Καταλαβαίναμε το πόσο εις πολύ μικρό χρόνο η ασθένεια κατέβαλε την δυνατή φωνή του.

Η ασθένεια κατάβαλε την δύναμη της φωνής του αλλά όχι την αγάπη και βαθειά  μέριμνά του για τον «Απόλλων» και τα προγράμματά του.

Μας είπε πόσο θα το ήθελε να γίνει καλά, να πάει στην Ρόδο μας και να δει το άγαλμα του ιδρυτού της Δωριέα, να δει χτισμένες τις μαθητικές εγκαταστάσεις «Απόλλων» για τα Ροδιτάκια μας όπου γης στα Κολύμπια.

Μας είπε το πόσο ικανοποιημένος είναι που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το Ροδιακό Ιστορικό Αρχείο στην Αμερική «Απόλλων». Μας γνώρισε ότι συμβούλεψε την σύζυγό του να μας παραδώσει όλην την συλλογή του για το Ροδιακό Αρχείο «Απόλλων».

Του απαντούσαμε ότι ο ίδιος θα μας έδινε την συλλογή του. Δυστυχώς μας έφυγε τόσο γρήγορα!

Στις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες πάντοτε μας ζητούσε να προσέχουμε τον ΠΣΑ «Απόλλων».

Μας δήλωνε όταν τον μιλούσαμε ότι θα πολεμούσε την ασθένειά του. Δυστυχώς ο δυνατός αυτός φίλος μας έχασε την μάχη με τον καρκίνο που οι γιατροί τελικά έκαναν διάγνωση σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Θυμόμαστε τα λόγια και τις μακρόχρονες υπηρεσίες του Πολύβιου και άλλων Ροδίων που δεν είναι πλέον μαζί μας.

Σκεπτόμενοι τον Πολύβιο και τους άλλους βλέπουμε τα κοινά χαρακτηριστικά των γνωρίσματα που μας άφησαν για παραδειγματισμό εμάς τους Ροδίους στο εξωτερικό.

Βλέπουμε πολύ καθαρά στα λόγια και επιστολές και άλλο έντυπο υλικό που μας άφησαν ότι πάντοτε ευγενείς ιδέαι και υψηλά ιδανικά τους ενέπνεαν. Ο Πολύβιος και όλοι οι ηγέτες μας από την δεκατία του 1910 μπορούμε να πούμε ότι όλοι είχαν τα ευγενή χαραχτηριστικά γνωρίσματα της φιλοπατρίας, της αφοσιώσεως στα θεία, της αγάπης για την Ελληνική γλώσσα, την υπερηφάνεια για τον αθάνατο Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό μας, την γεναιοδωρία, την ανησυχία για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας.

Βλέπουμε την μεγάλη των αγάπη για το όμορφο νησί μας και για τα Ροδιτάκια μας όπου γης. Ο Πολύβιος και όλοι οι άλλοι ηγέτες μας αφιέρωσαν όλην τους την ζωή να ανταλλάζουν, να αναμεταδώνουν απόψεις και θέσεις, γνώμες και προτάσεις, μηνύματα και εισηγήσεις για τόνωση, για ένα παραπάνω νεύρωμα των χαλαρωμένων από τον χρόνο, την ξενητειά και το ξεμάκρεμα δεσμών της συγγένειας και του κοινού της καταγωγής τόπου. Για τον Πολύβιο και όλους που τώρα θυμόμαστε η Ρόδος ήταν το φεγγοβόλο αστέρι.

Η ζωή και οι πράξεις του Πολύβιου και όλων των άλλων δεν ήταν μόνο για το παρόν αλλά περισσότερο για το μέλλον. Προσπαθούσαν ο καθένας με τον τρόπο του για ένα δέσιμο σχέσεων που μέσου των Ροδιακών συλλόγων μας, μέσω του «Απόλλων», να δώσουμε μέρος του χρέους στους πατέρες και παππούδες μας στην γενέτηρα Ρόδο ή πως να συμβάλουμε στην Αμερική. Του Πολύβιου το όνειρο και των άλλων ήταν να δεθούμε πιο πολύ, να στενέψουμε τις σχέσεις μας σαν αδέλφια που είμαστε και σαν ένα συμπαγές Ροδιακό σύνολο να παίξουμε τον ρόλο μας σωστά εδώ μέσα στην ομογένεια και στον τόπο που γεννηθήκαμε ή που γεννήθηκαν οι γονείς μας στην Ρόδο.

Ο αείμνηστος Πολύβιος παρά την δοκιμασία της ασθένειας που δεν φοβόταν τι ήταν για το οποίο εξέφραζε την λύπη και επιθυμία του τις τελευταίες ημέρες της ζωής του; Να ήταν καλά να ξαναπάει πίσω στην Ρόδο. Να πάει και να δει μαζί με άλλα το υπό ανέγερση άγαλμα του ιδρυτού της πόλεως Ρόδου Δωριέα και τις υπό ανέγερση εγκαταστάσεις «Απόλλων» για τα παιδάκια μας στα Κολύμπια.

Ο νους και η καρδιά του μέχρι το τέλος ήταν στραμμένα στην Ρόδο και στα έργα για την υπερηφάνεια και το καλό των παιδιών μας.

Η Νεκρώσιμος Ακολουθία έλαβε χώρα την Δευτέρα, 8η Ιουνίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Warren, OH και αμέσως μετά ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εις

www.peterrossiandsonfh.com/obituary/Polyvios-pavlidis

 

Τόσο η Νεκρώσιμος Ακολουθία όσο και ο ενταφιασμός του λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και των αυστηρών περιορισμών της παρούσης καταστάσεως που όλοι μας είμαστε έλαβε χώρα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

To Κεντρικόν Διοικητικόν Συμβούλιον ΠΣΑ «Απόλλων»

Ηλίας Τομάζος, Ευστάθιος Πελαρδής, Χρυσόστομος Μιχαλάκης, Χριστίνα Καπόλης, Βασίλειος Αγγελής, Εμμανουήλ Λέργου, Νίκος Καρτάλης, Κίτσα Αιβάζης, Ταμπίκα Πηχιού, Έβαν Καφενές, Γρηγόριος Μάκρας, Λάζαρος Κασέκας, Στέργιος Αναστασάς, Παύλος Παυλίδης, Εμμανουήλ Χατζηκώστας, Εμμανουήλ Ψαράς, Ελένη Καρανίκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου