ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεόνασμα ανηθικότητας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Λαμπριανός Κώστας

Πάει το ψήλος σου,

ο κτί­σμα σου συ­ντρίμ­μι.

θα ’ρθει κι η ώρα. εσένα ήταν ο δρό­μος σε βοριά κι ανα­το­λή, νοτιά και δύση, σαν το δρόμο του ηλίου. γέρ­νεις. όμως το πρωί για σε δε θα γυ­ρί­σει.

Και θα σβή­σεις…

(Ο Δω­δε­κά­λο­γος του

Γύ­φτου – Κω­στής Πα­λα­μάς)

Πα­ρακ­μά­ζει και πάει …η Ρόδος με την τρι­σχι­λιε­τή ιστο­ρία. Από τη Σκύλ­λα στη Χά­ρυ­βδη, στις τε­λευ­ταί­ες δε­κα­ε­τί­ες, κι εμείς θύ­μα­τα και θύτες μαζί του δι­χα­σμού και του έντο­νου πο­λι­τι­κού πά­θους που δη­λη­τη­ριά­ζει τις ψυχές. αρ­νη­τές της ιστο­ρι­κής συλ­λο­γι­κής συ­νεί­δη­σης, δεν λέμε να δούμε πού μας οδη­γεί η μακρά οδυ­νη­ρή πο­ρεία.

Μια κοι­νω­νία που λου­φά­ζει φο­βι­σμέ­νη. που βρά­ζει μέσα της, όπως κο­χλά­ζει το ηφαί­στειο. που δεν λέει να ξε­σπά­σει, να εκρα­γεί.

Μια κοι­νω­νία που οσφραί­νε­ται την μπόχα της γε­νι­κευ­μέ­νης σήψης αλλά πα­ρα­μέ­νει σιω­πη­λή.

Μια κοι­νω­νία που δίνει άφεση αμαρ­τιών στο διε­φθαρ­μέ­νο πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα. που πα­ρέ­χει «ασυ­λία» σε φαύ­λους εκ­προ­σώ­πους της, την ίδια ώρα που η εκτε­τα­μέ­νη ση­ψαι­μία την απει­λεί με θά­να­το.

Είναι ομο­λο­γου­μέ­νως, εντυ­πω­σια­κά – και άκρως ανη­συ­χη­τι­κά – τα πο­ρί­σμα­τα όλων των εκ­θέ­σε­ων των αρ­μο­δί­ων αρχών, που βλέ­πουν, κατά και­ρούς, το φως της δη­μο­σιό­τη­τας για τη δια­φθο­ρά και τις επι­πτώ­σεις της στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία.

Κοι­νός πα­ρο­νο­μα­στής όλων είναι ότι πρω­τα­θλή­τρια στη δια­φθο­ρά είναι η το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, όπου οι μίζες σε το­πι­κούς άρ­χο­ντες και υπη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γο­ντες απο­τε­λούν αδια­τά­ρα­χτο, ακλό­νη­το κα­θε­στώς, και η κα­κο­δια­χεί­ρι­ση, η δια­σπά­θι­ση του δη­μο­σί­ου χρή­μα­τος πάει σύν­νε­φο, ακόμα και τώρα, στις πιο δύ­σκο­λες μέρες που περνά η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία.

Ο ηθι­κός ξε­πε­σμός το­πι­κών αρ­χό­ντων, αλλά και πο­λι­τι­κών της κε­ντρι­κής σκη­νής, δεν έχει, ως φαί­νε­ται, τέλος.

Το 2013 είχε δει το φως της δη­μο­σιό­τη­τας λίστα του ΣΔΟΕ με πρω­το­κλα­σά­τους της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης – δη­μάρ­χους, αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χες και άλ­λους – για φου­σκω­μέ­νους τρα­πε­ζι­κούς λο­γα­ρια­σμούς από πα­ρά­νο­μο πλου­τι­σμό. Έχου­με κι εμείς δι­κούς μας στη λίστα.

Είχε επι­ση­μαν­θεί τότε ότι γί­νε­ται έλεγ­χος σε βάθος, σή­με­ρα όμως δεν γνω­ρί­ζει κα­νείς τ’ απο­τε­λέ­σμα­τα αυτού του ελέγ­χου ή αν η υπό­θε­ση με πο­λι­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις, έχει κου­κου­λω­θεί, όπως έχει συμ­βεί στο πα­ρελ­θόν πά­μπολ­λες φορές.

Ή αν η Δι­καιο­σύ­νη, το κύρος της οποί­ας αμ­φι­σβη­τεί­ται, ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ρο, από τους πο­λί­τες, έχει κα­τα­χω­νιά­σει τους σχε­τι­κούς φα­κέ­λους, στ’ αρα­χνια­σμέ­να συρ­τά­ρια της, ενώ θα ’πρεπε να αντι­με­τω­πί­ζο­νται κατά προ­τε­ραιό­τη­τα με κα­τε­πεί­γου­σες δια­δι­κα­σί­ες.

Στο άρμα της δια­πλο­κής, της σήψης και της δια­φθο­ράς και δικοί μας το­πι­κοί άρ­χο­ντες.

Προ ημε­ρών το Συμ­βού­λιο Εφε­τών Δω­δε­κα­νή­σου, με βού­λευ­μά του, πα­ρέ­πεμ­ψε στο εδώ­λιο του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου επί Κα­κουρ­γη­μά­των τον πρώην δή­μαρ­χο Πε­τα­λού­δων Μι­χά­λη Κορ­δί­να κα­τη­γο­ρού­με­νο για υπε­ξαί­ρε­ση και απι­στία σε βάρος του δη­μο­σί­ου. Μαζί του πα­ρα­πέ­μπο­νται, για τα ίδια αδι­κή­μα­τα, ο πρώην αντι­δή­μαρ­χος επί των Οι­κο­νο­μι­κών, ο διευ­θυ­ντής και ο τα­μί­ας τής τότε οι­κο­νο­μι­κής υπη­ρε­σί­ας.

Πριν ενά­μι­ση μήνα, επί­σης, με άλλο βού­λευ­μα πα­ρα­πέμ­φθη­καν σε δίκη ο πρώην δή­μαρ­χος Αφά­ντου και νυν αντι­δή­μαρ­χος Οι­κο­νο­μι­κών του Δήμου Ρόδου Σάβ­βας Δια­κο­στα­μα­τί­ου με το αδί­κη­μα της απι­στί­ας περί την υπη­ρε­σία, από κοι­νού και κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, στην υπό­θε­ση των εκ­ποι­ή­σε­ων δύο ακι­νή­των στα Κο­λύ­μπια και της διά­θε­σης των χρη­μά­των που ει­σπρά­χθη­καν.

Συ­γκα­τη­γο­ρού­με­νοί του τέσ­σε­ρις πρώην δη­μο­τι­κοί σύμ­βου­λοι και υπη­ρε­σια­κοί πα­ρά­γο­ντες. Βε­βαί­ως, ου­δείς ένο­χος πριν υπάρ­ξει τε­λε­σί­δι­κη από­φα­ση.

Εντυ­πω­σιά­ζει, ωστό­σο, η σπου­δή και η προ­κλη­τι­κό­τη­τα των δη­λώ­σε­ων στή­ρι­ξης του δη­μάρ­χου Ρο­δί­ων, με την διπλή ιδιό­τη­τά του.

Ως δή­μαρ­χος δή­λω­σε εμ­φα­τι­κά ότι ο υπό­δι­κος πλέον πρώην δή­μαρ­χος Αφά­ντου «δίνει κα­θη­με­ρι­νά εξε­τά­σεις στην κοι­νω­νία, στους συ­μπο­λί­τες μας».

Και ως νο­μι­κός προ­διέ­γρα­ψε την αθω­ό­τη­τά του, σε μια προ­φα­νή προ­σπά­θεια επη­ρε­α­σμού της Δι­καιο­σύ­νης.

Διπλό το ατό­πη­μα. πρώ­τον γιατί η πα­ρα­πο­μπή σε δίκη με το ατι­μω­τι­κό αδί­κη­μα της κα­κουρ­γη­μα­τι­κής απι­στί­ας απο­τε­λεί χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή αντι­κοι­νω­νι­κή πράξη με­γά­λου με­γέ­θους και δεύ­τε­ρον επει­δή πα­ρα­βιά­ζει το αξί­ω­μα που θέλει την Δι­καιο­σύ­νη ανε­ξάρ­τη­τη και συ­νε­πώς ανε­πη­ρέ­α­στη, κατά το Σύ­νταγ­μα.

Είναι προ­φα­νές ότι ο κύ­ριος Δή­μαρ­χος θυ­σί­α­σε τις ηθι­κές αρχές και αξίες στον βωμό της επα­νε­κλο­γής, επεν­δύ­ο­ντας στις ψή­φους του «συ­νερ­γά­τη» του, αγνο­ώ­ντας επι­δει­κτι­κά, προ­κλη­τι­κά ότι το «πλε­ό­να­σμα ανη­θι­κό­τη­τας» στην πο­λι­τι­κή ζωή της χώρας απο­τε­λεί την κύρια αιτία για τη σύγ­χρο­νη τρα­γω­δία, τον νέο εφιάλ­τη, που βιώ­νει ο ελ­λη­νι­κός λαός.

Όλα για την εξου­σία, λοι­πόν.

Η σιω­πη­λή κοι­νω­νία, όμως που πα­ρα­κο­λου­θεί τον ηθικό ξε­πε­σμό των αρ­χό­ντων της έχει και γνώση και κρίση.

Αν ο κύ­ριος Δή­μαρ­χος πρό­τασ­σε τους κα­νό­νες της ηθι­κής στην άσκη­ση της εξου­σί­ας του, χωρίς καμιά επι­φύ­λα­ξη ή ανα­στο­λή θα απέ­πε­μπε τον «στενό συ­νερ­γά­τη» αυ­θω­ρεί από το αξί­ω­μα που κα­τέ­χει σή­με­ρα.

Διότι είναι πρω­τά­κου­στο, και συ­νά­μα προ­κλη­τι­κό, υπό­δι­κος για κα­κουρ­γη­μα­τι­κή απι­στία περί την δια­χεί­ρι­ση του δη­μό­σιου χρή­μα­τος να πα­ρα­μέ­νει αντι­δή­μαρ­χος Οι­κο­νο­μι­κών συ­νε­χί­ζο­ντας τη δια­χεί­ρι­ση, ωσάν να μη συ­νέ­βη κάτι.

Κάτι όμως λέει, ο σοφός λαός για λύ­κους που φυλάν τα πρό­βα­τα…

Φυ­σι­κά, κα­νείς δεν μπο­ρεί να προ­δια­γρά­ψει την δι­κα­στι­κή από­φα­ση, μέχρι όμως να εκ­δο­θεί, να υπάρ­ξει από­φα­ση, ο «συ­νερ­γά­της» δεν είναι ηθικά και πο­λι­τι­κά επι­τρε­πτό να πα­ρα­μέ­νει στη θέση του.

Αν, υπο­θε­τι­κά λέμε, αν η από­φα­ση του Δι­κα­στη­ρί­ου είναι κα­τα­δι­κα­στι­κή, τι θα πει τότε ο κύ­ριος Δή­μαρ­χος;

Λαϊκή αί­σθη­ση είναι ότι η εξου­σιο­λα­γνεία τον πα­ρα­σύ­ρει σε αρ­νη­τι­κές, όσο και κρί­σι­μες, επι­λο­γές και συ­μπε­ρι­φο­ρές έξω από το νόημα και το πνεύ­μα του ορι­σμού της πο­λι­τι­κής και της εξου­σί­ας.

Θύμα ενός λαϊ­κι­σμού ανά­μει­κτου με κυ­νι­σμό και αδια­φο­ρία αλλά και του πο­λι­τι­κού ναρ­κισ­σι­σμού που τον κά­νουν να μη βλέ­πει τη σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και τον δρόμο της αλή­θειας.

Αυτό το νησί και ο λαός του χρειά­ζο­νται πρό­τυ­πα για να πάνε μπρο­στά. Χρειά­ζο­νται το­πι­κούς άρ­χο­ντες έντι­μους και νοι­κο­κυ­ραί­ους, ικα­νούς να εμπνεύ­σουν την απελ­πι­σμέ­νη και σιω­πη­λή σή­με­ρα κοι­νω­νία να βάλει πλά­τες για να σπρώ­ξουν το κάρο της πα­ρακ­μής από τα βρό­μι­κα λα­σπό­νε­ρα.

Ο κύ­ριος Δή­μαρ­χος, θαρρώ, έχει χάσει την ευ­και­ρία να ανα­δει­χθεί σε πρό­τυ­πο ηγέτη. Ενός ηγέτη απα­γκι­στρω­μέ­νου από το πα­ρελ­θόν και τις πο­λι­τι­κές πρα­κτι­κές επι­βί­ω­σης που δί­δα­ξαν λα­ο­πλά­νοι και θε­ο­μπαί­χτες, ιδιο­τε­λείς πο­λι­τι­κοί και κόμ­μα­τα.

Κρίμα!

Γιατί με τέ­τοιες ηγε­σί­ες ο Ήλιος της Ρόδου θα δύσει, θα σβή­σει κατά πως λέει ο εθνι­κός μας ποι­η­τής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιάννης  /  08.06.2017 12:19

    Κύριε Λαμπριανέ έχετε απόλυτα δίκιο. Και φυσικά δεν αναφερθήκατε και στον άλλο πρώην δήμο της Ρόδου όπου περιέργος χαθήκανε οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών με αποτέλεσμα οι ελεκτικές υπηρεσίες του κράτους να μη μπορούν να βγάλουν άκρη , και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε αυτούς που αναλογούν.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.