ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδωνις Γεωργιάδης: «Κηρύσσουμε πόλεμο στο κάπνισμα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μέγεθος γραμμάτων

«Πό­λε­μο με το κά­πνι­σμα» έχει κη­ρύ­ξει το υπουρ­γείο Υγεί­ας, σύμ­φω­να με δη­λώ­σεις του Αδωνη Γε­ωρ­γιά­δη.

Στο πλαί­σιο αυτό, ο υπουρ­γός Υγεί­ας άφησε ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο της απο­ζη­μί­ω­σης των σκευα­σμά­των για τη δια­κο­πή του κα­πνί­σμα­τος από τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.

Ει­δι­κό­τε­ρα, όπως τό­νι­σε ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης κατά τη διάρ­κεια συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου που διορ­γά­νω­σε στην Αθήνα η Ευ­ρω­παϊ­κή Πνευ­μο­νο­λο­γι­κή Εται­ρεία (ERS), η κυ­βέρ­νη­ση στο­χεύ­ει στην από­λυ­τη εφαρ­μο­γή του αντι­κα­πνι­στι­κού νόμου.

Πα­ρα­δε­χό­με­νος ωστό­σο ότι τα τσι­γά­ρα δεν έχουν σβή­σει από τους κλει­στούς δη­μό­σιους χώ­ρους, ση­μεί­ω­σε ότι «όλοι γνω­ρί­ζου­με σε ποια χώρα ζούμε και τις δυ­σκο­λί­ες που η πα­τρί­δα μας έχει σε αυτό τον τομέα, όμως η πα­ρού­σα κυ­βέρ­νη­ση – όπως σί­γου­ρα γνω­ρί­ζε­τε – και ιδιαί­τε­ρα η υφυ­πουρ­γός Ζέττα Μακρή, που έχει την αρ­μο­διό­τη­τα, πι­στεύω ότι κάνει μια προ­σω­πι­κή σταυ­ρο­φο­ρία στο θέμα της εφαρ­μο­γής του νόμου κατά του κα­πνί­σμα­τος, πολ­λές φορές ερ­χό­με­νη σε σύ­γκρου­ση και με τους ψη­φο­φό­ρους της, κάτι που είναι πάντα δύ­σκο­λο για έναν πο­λι­τι­κό». πο­λέ­μιους αυτής της συ­νή­θειας».

Στο με­τα­ξύ, ανη­συ­χη­τι­κά είναι τα στοι­χεία για το πα­θη­τι­κό κά­πνι­σμα στη χώρα μας. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που πα­ρου­σί­α­σε στην ίδια εκ­δή­λω­ση ο κα­θη­γη­τής Προ­λη­πτι­κής και Κοι­νω­νι­κής Ια­τρι­κής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, Γιάν­νης Τού­ντας, παρά το γε­γο­νός ότι το κά­πνι­σμα φαί­νε­ται να πα­ρου­σιά­ζει μεί­ω­ση στη χώρα μας από το 2006 έως το 2013 (40% κα­θη­με­ρι­νοί κα­πνι­στές το 2006 ένα­ντι 28,8% το 2013), εντού­τοις, η απει­λή του πα­θη­τι­κού κα­πνί­σμα­τος πα­ρα­μέ­νει με­γά­λη.

Ει­δι­κό­τε­ρα, και σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα των με­λε­τών της Hellas Health που πραγ­μα­το­ποιούν τα­κτι­κά το Ιν­στι­τού­το Κοι­νω­νι­κής & Προ­λη­πτι­κής Ια­τρι­κής σε συ­νερ­γα­σία με το Κέ­ντρο Με­λε­τών Υπη­ρε­σιών Υγεί­ας της Ια­τρι­κής Σχο­λής το 2011, 41% του γε­νι­κού ερ­γα­ζό­με­νου πλη­θυ­σμού δή­λω­σε πα­θη­τι­κό κά­πνι­σμα στην ερ­γα­σία ένα­ντι του 29% το 2010.

Στα εστια­τό­ρια, το 38% δή­λω­σε υψηλό πα­θη­τι­κό κά­πνι­σμα το 2013, ένα­ντι του 13% το 2011 και του 9% το 2010. Στα μπαρ/ κα­φε­τέ­ριες, το 60% δή­λω­σε υψηλό πα­θη­τι­κό κά­πνι­σμα το 2013, ένα­ντι του 21% το 2011 και του 16% το 2010.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.