ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα

Πέγκυ Ντόκου 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΡΝΙΑ

• Οικο­νο­μί­δης: Πάνω από 10.000 αμνο­ε­ρί­φια από τα νησιά για σφαγή • Μεγάλη ζήτηση από την υπό­λοιπη Ελλάδα, λόγω της ευλο­γιάς των προ­βά­των • Κανένα πρό­βλημα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Περισ­σό­τερα από 10.000 αμνο­ε­ρί­φια υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα οδη­γη­θούν στη σφαγή στην περιοχή της Δωδε­κα­νή­σου ενόψει των εορτών του Πάσχα, ενώ η ζήτηση αυξά­νε­ται στην τοπική αγορά από τους κατα­να­λω­τές, που έχουν ξεκι­νή­σει να κάνουν τις παραγ­γε­λίες τους στα τοπικά κρε­ο­πω­λεία.

Αυτό δήλωσε στη “δημο­κρα­τική” ο προϊ­στά­με­νος της Διεύ­θυν­σης Κτη­νια­τρι­κής της ΠΝΑι, Ηλίας Οικο­νο­μί­δης, εκτι­μώ­ντας πως από τα νησιά θα οδη­γη­θούν προς τα σφαγεία αρκετές χιλιά­δες ζώα ενώ ανα­μέ­νε­ται να προ­ω­θη­θούν και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου σημειώ­νε­ται έλλειψη.

Ανα­φο­ρικά με τα σφαγεία, θα λει­τουρ­γή­σουν φέτος στην Κάσο, στον Έμπωνα, στη Σύμη, στη Νίσυρο, στην Κω, στη Λέρο, στην Αστυ­πά­λαια αλλά και στην Κάλυμνο (όπως ήταν αμφί­βολο μέχρι και χτες αν θα λει­τουρ­γή­σει).

«Η παρα­γωγή υπο­λο­γί­ζουμε ότι θα κυμαν­θεί φέτος στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από άλλες περιο­χές της χώρας όπως στην Ηπει­ρω­τική Ελλάδα (που ζητούν ζώντα ζώα) επειδή επλή­γη­σαν από την ευλογιά και την πανώλη των προ­βά­των και πολλοί κτη­νο­τρό­φοι ανα­γκά­στη­καν να σφάξουν πολλά από τα κοπάδια τους. Ευτυχώς, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν τέτοια προ­βλή­ματα. Μόνον ένα κρούσμα σημειώ­θηκε στη νήσο Άνδρο και απο­μο­νώ­θηκε άμεσα, με απο­τέ­λε­σμα να μην υπάρ­ξουν περαι­τέρω προ­βλή­ματα ή άλλα κρού­σματα και να μην ανα­γκα­στούν κτη­νο­τρό­φοι να σφάξουν τα κοπάδια τους.

Επι­πρό­σθετα, στη δική μας περιοχή, ανα­μέ­νουμε εισα­γω­γές από χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης (σαν σφάγια) –κυρίως από τη Ρου­μα­νία και τη Βουλ­γα­ρία».

Σημειώ­νε­ται πως φέτος οι κτη­νια­τρι­κές υπη­ρε­σίες ενι­σχύ­θη­καν με προ­σω­πικό αφού υπάρ­χουν οκτώ κτη­νί­α­τροι και δύο συμ­βα­σιού­χοι που στε­λε­χώ­νουν τη Διεύ­θυνση Κτη­νια­τρι­κής ενώ οι έλεγχοι βρί­σκο­νται σε πλήρη εξέλιξη στην τοπική αγορά.

«Ειδικά στη Ρόδο, έχουν βγει και θα συνε­χί­σουν τους ελέγ­χους και μέσα στη Μεγάλη Εβδο­μάδα, μικτά κλι­μά­κια της Διεύ­θυν­σης Κτη­νια­τρι­κής και της Διεύ­θυν­σης Εμπο­ρίου, απο­τε­λού­μενα από κτη­νιά­τρους και γεω­πό­νους που θα ελέγ­ξουν κρε­α­τικά, που­λε­ρικά, αλιεύ­ματα, οπω­ρο­κη­πευ­τικά, κ.ο.κ.

Η Διεύ­θυνση Κτη­νια­τρι­κής, εφιστά την προσοχή προς τους κατα­να­λω­τές, να μην αγο­ρά­ζουν σφάγια που δεν έχουν σφρα­γί­δες καθώς είναι πολλές οι περι­πτώ­σεις που κάποιοι είτε κτη­νο­τρό­φοι είτε ιδιώτες, προ­χω­ρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλ­ληλα μέτρα και χωρίς την παρου­σία κτη­νιά­τρου, που είναι φυσικά απα­ραί­τητη.

«Αυτού του είδους τα σφάγια που δια­τί­θε­νται από ιδιώτες είναι επι­κίν­δυνα για την υγεία και δεν πρέπει να κατα­να­λώ­νο­νται. Επι­πλέον, να προ­σέ­χουν όλοι πάρα πολύ στα ‘ελληνοποιημένα’ προ­ϊ­ό­ντα, λαχα­νικά, πατάτες κ.ο.κ.» δήλωσε ο κ. Οικο­νο­μί­δης.

ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ “ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ”’ ΤΙΜΕΣ

Κληθείς να σχο­λιά­σει τη φετινή παρα­γωγή και τις τιμές των αμνο­ε­ρι­φίων ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Παρα­δο­σια­κών Κρε­ο­πω­λών Ρόδου, Θανάσης Χατζη­νι­κή­τας, δήλωσε προς τη “δ” τα εξής:

«Είναι μία δύσκολη περί­ο­δος για όλους. Οι παρα­γω­γοί αυξά­νουν την τιμή στο κιλό ενώ εμείς που δια­τη­ρούμε κρε­ο­πω­λεία προ­σπα­θούμε να συγκρα­τή­σουμε τις τιμές. Στη Ρόδο, οι κρε­ο­πώ­λες απο­φα­σί­σαμε να προ­σπα­θή­σουμε να απορ­ρο­φή­σουμε –όσο αυτό είναι εφικτό- τις αυξή­σεις στις τιμές των κρεάτων, ώστε να δώσουμε την ευκαι­ρία στους κατα­να­λω­τές να απο­λαύ­σουν το πασχα­λινό τους τραπέζι. Είναι σημα­ντικό να ξεκα­θα­ρί­σουμε ότι οι ανα­τι­μή­σεις δεν στα­μα­τούν και η ακρί­βεια επη­ρε­ά­ζει τις τιμές στα κρέατα. Εμείς προ­σπα­θούμε να προ­ω­θούμε τα ντόπια προ­ϊ­ό­ντα, τα κρέατα που προ­έρ­χο­νται από τον νομό Δωδε­κα­νή­σου. Τα ελλη­νικά προ­ϊ­ό­ντα (εγχώρια) είναι επίσης πολύ καλής ποιό­τη­τας. Σχετικά με τα εισα­γό­μενα ή κατε­ψυγ­μένα, θα πρέπει να ανα­φέ­ρουν ανα­λυ­τικά τις λεπτο­μέ­ρειες με την ημε­ρο­μη­νία και τον τόπο σφαγής, κ.λπ.».

Όπως ανέφερε, τα τελευ­ταία χρόνια στην περιοχή μας, κατα­γρά­φε­ται έλλειψη στο ζωϊκό κεφά­λαιο ενώ, επέ­στησε την προσοχή των κατα­να­λω­τών στο ντόπιο και ελλη­νικό κρέας:

«Υπο­λο­γί­ζουμε ότι οι τιμές θα κυμαν­θούν αυτό το Πάσχα, λίγο παρα­πάνω από ό,τι πέρσι, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται σε ορι­σμένα κρε­ο­πω­λεία να είναι και πιο αυξη­μένο (μιλάμε πάντα για το ολό­κληρο αρνί). Σχετικά με τα εισα­γό­μενα ή τα αρνιά στα σούπερ μάρκετ, ίσως οι τιμές να είναι ακόμη πιο ανε­βα­σμέ­νες. Όλα αυτά, οφεί­λο­νται στις ζωο­νό­σους της ευλο­γιάς και της πανώλης, που συνέ­βα­λαν στη μείωση του ζωικού κεφα­λαίου σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ελλάδας» -όπως τόνισε.

Την ίδια ώρα, οι κατα­να­λω­τές, σπεύ­δουν να κάνουν από αυτή την εβδο­μάδα τις παραγ­γε­λίες τους στα τοπικά κρε­ο­πω­λεία ώστε να είναι έτοιμοι για το Πασχα­λινό τραπέζι. Η ζήτηση ανε­βαί­νει καθη­με­ρινά και ανα­μέ­νε­ται να κορυ­φω­θεί τη Μεγάλη Εβδο­μάδα.

Να σημειω­θεί τέλος, πως και φέτος θα δια­τε­θούν στην αγορά της Ρόδου και πολλά που­λε­ρικά από την ντόπια παρα­γωγή –που ωστόσο δεν καλύ­πτει όλες τις ανάγκες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.