Ειδήσεις

Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι “αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία”, απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

Ειδικότερα στην Τσεχία, η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά εννέα παιδικών ασθενειών, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά. Στους γονείς που αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ στους μαθητές απαγορεύτηκε η εγγραφή τους στο στα νηπιαγωγεία της χώρας μέχρι να τους χορηγηθούν τα προβλεπόμενα εμβόλιο.

Μητσοτάκης για υγειονομικούς: “Συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους από τον Σεπτέμβριο”
Επικαλούμενοι άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής, οι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο και έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του σχετικού άρθρου.

“Η απόφαση στηρίζει την δυνατότητα μίας εμβολιαστικής υποχρέωσης υπό όρους στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας της Covid-19”, σχολίασε ο ειδικός νομικός του Δικαστηρίου Νικολά Ερβιέ.

“Ο στόχος πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί θα πρέπει να προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες, μέσω χορήγησης εμβολίου ή μέσω της ανοσίας της αγέλης από το μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών”, πρόσθεσε στο πλαίσιο και της συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Μητσοτάκης για υγειονομικούς: “Συζητάμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους από τον Σεπτέμβριο”
Στη χώρα μας, με αφορμή την άρνηση μεγάλου ποσοστού υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε πως υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα.

Στη συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι “δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι”.

“Για τους υγειονομικούς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία” είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και απάντησε ευθέως αν εννοεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.

“Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψή μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας. Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι.

Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ, αφενός κινδυνεύεις, αλλά κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου