Τοπικές Ειδήσεις

“Τεράστιο το πλήγμα των τουριστικών επιχειρήσεων των νησιών και ειδικά της Ρόδου-Προτάσεις για τη στήριξή τους”

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να ακολουθεί μια υπεύθυνη στάση, συνεχώς αναδεικνύει και υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικά των εργαζόμενων. Σε πρόσφατη μάλιστα συζήτηση του Προέδρου με εκπροσώπους του κλάδου του Τουρισμού και ιδιαίτερα των επαγγελματιών και εργαζομένων σε αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η πραγματική Οικονομία χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, σε διαφορετική όμως κατεύθυνση από την αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο Τουρισμός, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται βάναυσα με τις απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος να καταγράφονται στα πάνω από 2,17 δισ. και οι χαμένες θέσεις εργασίας να είναι πάνω από 38.000.

Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσε αναφορά στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εργασίας αναφέροντας το τεράστιο πλήγμα που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών και ειδικά της Ρόδου. Η αναφορά του βουλευτή Δωδεκανήσου βασίστηκε σε σχετική επιστολή του Σωματείου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ Ρόδου) όπου απαριθμούνται με ακρίβεια τα προβλήματα που ο κλάδος υφίσταται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπισή της.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έχοντας πολλές φορές υπερασπιστεί, από την έναρξη της πανδημίας και μετά με ανακοινώσεις και μορφές κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ανάγκη στήριξης των εμπλεκομένων στον Τουρισμό, για μια ακόμη φορά ζήτησε από την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απλώσει δίκτυ προστασίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πριν να είναι πολύ αργά.

Συγκεκριμένα ζήτησε την ένταξη και των τουριστικών επιχειρήσεων στα έκτατα οικονομικά μέτρα, ενώ σημείωσε πως η Κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί δίπλα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού καλύπτοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους για το διάστημα της Κρίσης και μεριμνώντας

για την προσωρινή απεμπλοκή από το βάρος των υποχρεώσεων τους στην Εφορία, δάνεια σε τράπεζες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή από άλλους διακανονισμούς που έχουν ανοιχτούς. Επίσης ζήτησε να βοηθηθούν από ένα ενιαίο πακέτο άτοκων παροχών ώστε να ανακάμψουν σύντομα μετά το τέλος αυτής της πρωτόγνωρής κατάστασης που βιώνουμε. Ιδιαίτερα όμως υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνολική παρουσία του δικού του προτεινόμενου προγράμματος για την επανάκαμψη της Οικονομίας και της Κοινωνίας προτείνει για τις επιχειρήσεις του Τουρισμού:

– την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.

– την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.

– Στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .

– Ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το Κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.

– Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.

Τα νησιά μας και η πόλη της Ρόδου, αυτές τις μέρες θα ήταν έτοιμα να ανοίξουν, να υποδεχτούν τον Τουρισμό, να δουλέψουν και να προσλάβουν εργαζόμενους. Αυτές τις μέρες η Οικονομία των νησιών θα άρχιζε να κινείται. Όμως κανείς και τίποτα δεν προμήνυε αυτή την παγκόσμια υγειονομική Κρίση που θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε. Η Κυβέρνηση, έχοντας παρακαταθήκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα γενναίο αποθεματικό και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία, πρέπει να δώσει και πάλι κίνηση στον Τουρισμό, σημείωσε με στόμφο ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου