Ειδήσεις

Αυξήθηκε ο αριθμός των πασχόντων στο νησί

Βοήθεια σε αρκετούς συνανθρώπους μας, που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, θα προσφέρει, ενόψει της εορτής του Πάσχα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που λειτουργεί με ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αυτό δήλωσε χθες, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Δέσποινα Μουτάφη που έχει την ευθύνη διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα αιτήματα για βοήθεια έχουν αυξηθεί και τώρα το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζει 320 οικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονται 256 παιδιά”, δήλωσε η κ. Δ. Μουτάφη.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των οικογενειών, που θα λάβουν τρόφιμα με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα, η κ. Δέσποινα Μουτάφη δήλωσε πως ο κατάλογος των δικαιούχων δεν έχει κλείσει ακόμη.
«Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Όσοι έχουν ανάγκη στήριξης θα πρέπει να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας τις σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα τους ειδοποιήσουν στην συνέχεια για την παραλαβή των τροφίμων», δήλωσε η κ. Δ. Μουτάφη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθεια μας. Δεν είναι εύκολο να στηρίζουμε 320 οικογένειες κάθε μήνα. Με υπολογισμούς μας χρειάζονται 6,5 τόνοι τροφίμων κάθε μήνα για την κάλυψη των αναγκών», τόνισε η κ. Δ. Μουτάφη και πρόσθεσε πως η απρόσκοπτη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής οφείλεται στην κοινωνία της Ρόδου.

«Για να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας», δήλωσε η κ. Δ. Μουτάφη και υπογράμμισε πως βοήθεια στους αναξιοπαθούντες προσφέρουν η εκκλησία και οι σύλλογοι του νησιού μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η περιφερειακή σύμβουλος στην μεγάλη προσφορά των προσκόπων στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

«Επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο και θα ακουστούν πολλά παρακαλώ θερμά να μην γίνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», τόνισε η κ. Μουτάφη.
Η προσφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτυπώνεται και στην έκθεση πεπραγμένων για το Β’ Εξάμηνο του έτους 2013 που εγκρίθηκε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με την έκθεση στο Β’ εξάμηνο του 2013 ενισχύθηκαν με τρόφιμα κάθε μήνα από το Κ.Π. Ρόδου κατά μέσο όρο 250- 270 οικογένειες το μήνα με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και άποροι, μοναχικοί, ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

Eπισημαίνεται πως οι ωφελούμενοι εντάσσονται μετά από αίτηση τους στην Κοινωνική Υπηρεσία, και βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, αφού προηγηθεί κατ’ οίκον έρευνα από κοινωνικούς λειτουργούς της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Μέσα στις οικογένειες ήταν 195 παιδιά και 600 ενήλικες. Προσφέρθηκαν τρόφιμα βασικής διατροφής, όπως λάδι, όσπρια, γάλα, ζυμαρικά, ζάχαρη, αλεύρι, δημητριακά, σφολιατοειδή, ζαχαροειδή και χυμοί, κρέας και κοτόπουλα. Ειδική μέριμνα υπήρξε για τη διατροφή των παιδιών.

Η κ. Μουτάφη επεσήμανε πως στο Β’ εξάμηνο του 2013 οι εθελοντικές προσφορές μειώθηκαν αισθητά, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την χώρα μας.

«Ωστόσο η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Όπως γνωρίζετε, λόγω των δυσκολιών επάρκειας των προϊόντων αποφασίστηκε, η αγορά τους με νόμιμες διαδικασίες, για να συμπληρωθούν οι ελλείψεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Κατά το Β’ εξάμηνο του 2013 συνεχίστηκε η συνεργασία μας με τους Συλλόγους Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και έτσι τα παιδιά συνέχισαν να έχουν δωρεάν εκπαίδευση”, δήλωσε η κ. Μουτάφη..

«Επίσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οδοντιάτρων, τα παιδιά εξετάστηκαν δωρεάν σε οδοντιατρεία της πόλης μας. Με τον ίδιο σύλλογο και με την κινητή οδοντιατρική μονάδα του «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», επί μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν θεραπείες σε όποιους είχαν ανάγκη από τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, προμηθεύσαμε τους 160 μαθητές όλων των βαθμίδων σχολική ύλη και σχολικές τσάντες.
Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους παιδίατρους της πόλης μας εξετάστηκαν όποια παιδιά είχαν ανάγκη για προληπτικό έλεγχο», δήλωσε η κ. Μουτάφη.

«Διοργανώθηκαν για τα παιδιά ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Τις εορτές των Χριστουγέννων ενισχύθηκαν εκτός από τους μόνιμους δικαιούχους, επιπλέον 165 οικογένειες που δήλωσαν οικονομική αδυναμία και ανάγκη στήριξης τους.

Απώτερος σκοπός της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους κατοίκους του νησιού μας μέσω του οποίου θα καλύπτονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βασικές βιοτικές ανάγκες, αλλά και ανάγκες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, ιατρικές κ,α. με προσανατολισμό πάντα την στήριξη αυτών των οικογενειών, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσουν να καλύπτουν μόνες τους όλες τους τις ανάγκες, και τα παιδιά να συνεχίσουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο κ. Δ. Μουτάφη.

Πρόεδρος της Επιτροπής που έχει συσταθεί είναι ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και αντιπρόεδρος ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Χ. Χατζηευθυμίου κ. Γιάννης Γιαννακάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου