Ειδήσεις

Αυξάνεται η συμμετοχή σε 2.061 φάρμακα-Πολιτικός πυρετός για τις νέες τιμές

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εξασφαλίζεται η κυκλοφορία φθηνών σκευασµάτων και ότι, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, αυξάνονται µόνο οι 2.061

Με αµείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεµος που έχει ξεσπάσει µεταξύ κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε αφορµή τροπολογία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για τον νέο τρόπο τιµολόγησης των φαρµάκων, η οποία πήρε χθες το «πράσινο φως» από τη Βουλή µε ονοµαστική ψηφοφορία. Η Ν∆ συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ότι η νέα ρύθµιση για τις τιµές των φαρµάκων αποτελεί «δωράκι» στις πολυεθνικές φαρµακοβιοµηχανίες, οι οποίες θα µπορούν να δώσουν αυξήσεις στα φάρµακά τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις δίνονται προκειµένου να µην αποσυρθούν φθηνά φάρµακα από τη χώρα µας, όπως έχουν προειδοποιήσει φαρµακευτικές εταιρείες, λόγω των χαµηλών τιµών που πωλούνται στην Ελλάδα. Παράλληλα, την τελευταία στιγµή ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε νοµοτεχνική βελτίωση της τροπολογίας, ορίζοντας νέο τρόπο καθορισµού των τιµών και στα γενόσηµα φάρµακα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ελληνικά.

Ειδικότερα, προκειµένου να αποτραπούν τεράστιες µειώσεις σε κάποια γενόσηµα φάρµακα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι φθηνά και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορά, η τιµή τους θα καθορίζεται πλέον στο 75% και όχι στο 65% του πρωτότυπου φαρµάκου. Η τροπολογία πάντως φέρνει αλλαγές στις τιµές των φαρµάκων, οι οποίες θα γίνουν το αµέσως επόµενο διάστηµα, αφού θα πρέπει να γίνει ανατιµολόγηση όλων των σκευασµάτων που κυκλοφορούν στη χώρα µας µε βάση έναν νέο τρόπο υπολογισµού.

Οι αυξήσεις όπως και οι µειώσεις δεν µπορούν να υπερβαίνουν το 10% σε κάθε νέο δελτίο τιµών

Γεγονός βέβαια που σε κάποιες περιπτώσεις θα επηρεάσει και τις συµµετοχές των ασθενών, οι οποίες θα αυξηθούν αντίστοιχα. Στο σύνολο βέβαια της δαπάνης αλλαγές δεν θα υπάρξουν, αφού τα κρατικά ταµεία δεν θα επιβαρυνθούν, καθώς οποιαδήποτε υπέρβαση της δαπάνης άνω του 1,946 δισ. ευρώ (όσα δίνει δηλαδή το κράτος) την πληρώνουν οι φαρµακευτικές εταιρείες σε µορφή υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback). Συγκεκριµένα, µε βάση τον νέο τρόπο που θα καθορίζονται οι τιµές στα φάρµακα που κυκλοφορούν στην αγορά, τα σκευάσµατα θα τιµολογηθούν µε βάση τον µέσο όρο των δύο χαµηλότερων τιµών που ισχύουν στην ευρωζώνη.

Μέχρι σήµερα τιµολογούνταν σύµφωνα µε τον µέσο όρο των τριών χαµηλότερων της ΕΕ. Με την αλλαγή αυτή αναµένεται να υπάρξουν τόσο αυξήσεις σε τιµές φαρµάκων όσο και µειώσεις. Στις περιπτώσεις των αυξήσεων θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι συµµετοχές των ασθενών αλλά και οι τιµές των γενοσήµων. Η τροπολογία όµως βάζει και περιορισµούς, καθώς προβλέπει ότι οι αυξήσεις δεν µπορούν να υπερβαίνουν το 10% σε κάθε νέο δελτίο τιµών, όπως και οι µειώσεις (όχι κάτω από το ηµερήσιο όριο θεραπείας), έστω και αν η τιµή του φαρµάκου θα πρέπει να µειωθεί παραπάνω. Να σηµειωθεί ότι µε βάση πρόσφατη ρύθµιση του υπουργού Υγείας πλέον εκδίδεται ένα δελτίο τιµών τον χρόνο και όχι δύο όπως στο παρελθόν, συνεπώς οι τιµές των φαρµάκων αλλάζουν µία φορά ανά έτος.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε στις αιτιάσεις της Ν∆ ότι µε τη συγκεκριµένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει δώρο στις πολυεθνικές φαρµακευτικές εταιρείες, δηλώνοντας ότι:

  • Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρµάκων στην εξωνοσοκοµειακή δαπάνη αυξάνεται η τιµή σε 2.061, µειώνεται σε 2.014 και µένει ίδια σε 1.428.
  • Οι τιµές στα ακριβά φάρµακα κατά κύριο λόγο µειώνονται.
  • Οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρµακα και έτσι αντιµετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους µε άλλα ακριβότερα.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, µάλιστα υποστήριξε στη Βουλή ότι πολλές εταιρείες είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποσύρουν τα φάρµακά τους από την ελληνική αγορά λόγω των χαµηλών τιµών που δεν θεωρούνται συµφέρουσες.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ίδιες θεραπείες υποκαθίστανται από άλλες νέες που έχουν υψηλότερες τιµές. Με ονοµαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Ν∆ υπερψηφίστηκε µε 152 «υπέρ» έναντι 110 «κατά» η τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιµολόγησης των φαρµάκων που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου