ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Να περάσουμε από το δίπλωμα οδήγησης στο δίπλωμα κινητικότητας που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Μια νέα και ριζο­σπα­στική ιδέα κατέ­θεσε ο Μάνος Κόν­σο­λας με Ερώτηση του στη Βουλή προς τους Υπουρ­γούς Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών και Παι­δείας.

Πρό­κει­ται για μια συνο­λική αλλαγή και επα­να­θε­ώ­ρηση του πλαι­σίου κυκλο­φο­ρια­κής αγωγής και εκπαί­δευ­σης στην Ελλάδα με τη μετά­βαση από το δίπλωμα οδή­γη­σης στο δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας.

Ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει ότι η εκπαί­δευση δεν μπορεί να περιο­ρί­ζε­ται μόνο στην από­κτηση διπλώ­μα­τος οδή­γη­σης, αλλά πρέπει να περι­λαμ­βά­νει συνο­λικά το πλαίσιο της κινη­τι­κό­τη­τας, να αφορά στις μετα­κι­νή­σεις, τη δημόσια συγκοι­νω­νία, το ποδή­λατο, το αστικό περι­βάλ­λον, τους πεζούς.

Είναι ανα­γκαία μια εκπαί­δευση «ολο­κλη­ρω­μέ­νης κινη­τι­κό­τη­τας» για τον πολίτη. Μέρος της εκπαί­δευ­σης των υπο­ψη­φίων οδηγών θα πρέπει να αφορά στην κινη­τι­κό­τητα στην πόλη ακο­λου­θώ­ντας εκείνες τις δια­δρο­μές που παρα­κάμ­πτουν τα πιο ευαί­σθητα τμήματά της και επι­λέ­γο­ντας κάθε φορά το πιο κατάλ­ληλο μέσο, ώστε να περιο­ρί­ζο­νται κατά το δυνατό οι επι­πτώ­σεις.

Ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου τονίζει ότι κυκλο­φο­ριακή αγωγή και εκπαί­δευση πρέπει να προ­σα­να­το­λι­στούν σε μια δια­δι­κα­σία από­κτη­σης διπλώ­μα­τος κινη­τι­κό­τη­τας. Το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα απευ­θύ­νε­ται σε παιδιά αλλά και σε ενη­λί­κους. Για τα παιδιά θα υπάρχει η προ­κα­ταρ­κτική εκπαί­δευση στην πρω­το­βάθ­μια και δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευση, ενώ για τους ενή­λι­κες το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα συν­δέ­ε­ται με εξε­τά­σεις που θα αντι­στοι­χεί και στην άδεια οδή­γη­σης.

Το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα συν­δε­θεί με μια ολο­κλη­ρω­μένη εκπαί­δευση για την κινη­τι­κό­τητα στην πόλη αλλά και στα εθνικά και επαρ­χιακά δίκτυα, για το περι­βάλ­λον και τον άνθρωπο.

Ο στόχος είναι να αλλά­ξουν ακραίες νοο­τρο­πίες και συμπε­ρι­φο­ρές οδη­γι­κής συμπε­ρι­φο­ράς. Η έντονη αντα­γω­νι­στι­κό­τητα, η επι­θε­τι­κό­τητα, η απουσία ευγέ­νειας και σεβα­σμού προς τον διπλανό, που οδηγούν στα ατυ­χή­ματα, θα περιο­ρι­στούν. Οι ηλι­κιω­μέ­νοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και γενι­κό­τερα οι πεζοί και οι ποδη­λά­τες θα ξανα­βρούν τα δικαιώ­ματά τους στο δρόμο.

Ο Μάνος Κόν­σο­λας ζητά από το Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών να συστή­σει ειδική επι­στη­μο­νική επι­τροπή, που σε ένα εύλογο χρονικό διά­στημα, θα εκπο­νή­σει σχετική πρόταση ανα­λύ­ο­ντας όλες τις παρα­μέ­τρους. Παράλ­ληλα, ζητά από το Υπουρ­γείο Παι­δείας να υιο­θε­τή­σει ένα νέο και σύγ­χρονο πλαίσιο κυκλο­φο­ρια­κής αγωγής και εκπαί­δευ­σης, που να στη­ρί­ζε­ται στη βιώσιμη κινη­τι­κό­τητα, στα σχολεία της πρω­το­βάθ­μιας και της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης.

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της Ερώ­τη­σης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2017

Αρ.Πρ.: 3984/8-3-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών

Κύριο Υπουργό Παι­δείας, Έρευνας και Θρη­σκευ­μά­των

ΘΕΜΑ: «Μετά­βαση από το δίπλωμα οδή­γη­σης στο δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας»

Κύριοι Υπουρ­γοί,

Η έξαρση των τρο­χαίων ατυ­χη­μά­των και ιδιαί­τερα αυτά των τελευ­ταίων ημερών που συγκλό­νι­σαν την Ελλάδα, ανα­δει­κνύ­ουν την ανάγκη μιας συνο­λι­κής επα­να­θε­ώ­ρη­σης του καθε­στώ­τος από­κτη­σης διπλώ­μα­τος οδή­γη­σης, αλλά και των δομών και του κανο­νι­στι­κού πλαι­σίου της κυκλο­φο­ρια­κής αγωγής και εκπαί­δευ­σης.

Η εκπαί­δευση δεν μπορεί να περιο­ρί­ζε­ται μόνο στην από­κτηση διπλώ­μα­τος οδή­γη­σης, αλλά πρέπει να περι­λαμ­βά­νει συνο­λικά το πλαίσιο της κινη­τι­κό­τη­τας, να αφορά στις μετα­κι­νή­σεις, τη δημόσια συγκοι­νω­νία, το ποδή­λατο, το αστικό περι­βάλ­λον, τους πεζούς.

Όπως όλοι γνω­ρί­ζουμε, σε λίγο καιρό θα αρχί­σουν να εφαρ­μό­ζο­νται στις πόλεις Στρα­τη­γι­κές Βιώ­σι­μης Κινη­τι­κό­τη­τας, με χρη­μα­το­δό­τηση από το Πράσινο Ταμείο.

Σε μια τέτοια περί­πτωση καθί­στα­ται ανα­γκαία μια εκπαί­δευση «ολο­κλη­ρω­μέ­νης κινη­τι­κό­τη­τας» για τον πολίτη.

Αν ο στόχος είναι να ενθαρ­ρύ­νο­νται οι κάτοι­κοι προ­κει­μέ­νου να χρη­σι­μο­ποιούν περισ­σό­τερο τη δημόσια συγκοι­νω­νία, το ποδή­λατο και να περ­πα­τούν πιο πολύ, θα πρέπει αυτές οι επι­λο­γές να διδά­σκο­νται και να προ­βάλ­λο­νται.

Μέρος της εκπαί­δευ­σης των υπο­ψη­φίων οδηγών θα πρέπει να αφορά στην κινη­τι­κό­τητα στην πόλη ακο­λου­θώ­ντας εκείνες τις δια­δρο­μές που παρα­κάμ­πτουν τα πιο ευαί­σθητα τμήματά της και επι­λέ­γο­ντας κάθε φορά το πιο κατάλ­ληλο μέσο, ώστε να περιο­ρί­ζο­νται, κατά το δυνατό, οι επι­πτώ­σεις.

Με αυτό τον τρόπο, η μονο­σή­μα­ντη σήμερα μετα­κί­νηση, εκ των πραγ­μά­των θα μετα­τρα­πεί σε ένα συν­δυα­σμό πολλών μέσων είτε με ΙΧ αυτο­κί­νητο είτε με δημόσια συγκοι­νω­νία ή και ποδή­λατο. Τα μέσα μετα­φο­ράς θα εναλ­λάσ­σο­νται, ανάλογα με το τι θα ζητάει από τον μετα­κι­νού­μενο η πόλη.

Επίσης, ο Κώδικας Οδικής Κυκλο­φο­ρίας θα πρέπει να τρο­πο­ποι­η­θεί προ­κει­μέ­νου να αντα­πο­κρί­νε­ται στις νέες προ­τε­ραιό­τη­τες.

Είναι σαφές ότι δεν αρκεί, πλέον, το δίπλωμα οδή­γη­σης.

Η κυκλο­φο­ριακή αγωγή και εκπαί­δευση πρέπει να προ­σα­να­το­λι­στεί σε μια δια­δι­κα­σία από­κτη­σης διπλώ­μα­τος κινη­τι­κό­τη­τας.

Το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα απευ­θύ­νε­ται σε παιδιά αλλά και σε ενη­λί­κους.

Για τα παιδιά θα υπάρχει η προ­κα­ταρ­κτική εκπαί­δευση στην πρω­το­βάθ­μια και δευ­τε­ρο­βάθ­μια εκπαί­δευση, ενώ για τους ενή­λι­κες το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα συν­δέ­ε­ται με εξε­τά­σεις που θα αντι­στοι­χεί και στην άδεια οδή­γη­σης.

Το δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας θα συν­δε­θεί με μια ολο­κλη­ρω­μένη εκπαί­δευση για την κινη­τι­κό­τητα στην πόλη, αλλά και στα εθνικά και επαρ­χιακά δίκτυα, για το περι­βάλ­λον και τον άνθρωπο.

Ο στόχος είναι να αλλά­ξουν ακραίες νοο­τρο­πίες και συμπε­ρι­φο­ρές οδη­γι­κής συμπε­ρι­φο­ράς. Η έντονη αντα­γω­νι­στι­κό­τητα, η επι­θε­τι­κό­τητα, η απουσία ευγέ­νειας και σεβα­σμού προς τον διπλανό, που οδηγούν στα ατυ­χή­ματα, θα περιο­ρι­στούν. Οι ηλι­κιω­μέ­νοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και γενι­κό­τερα οι πεζοί και οι ποδη­λά­τες θα ξανα­βρούν τα δικαιώ­ματά τους στο δρόμο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τώ­νται οι κύριοι Υπουρ­γοί

1. Εάν η Πολι­τεία αντι­λαμ­βά­νε­ται την ανάγκη μετά­βα­σης από το σημε­ρινό καθε­στώς από­κτη­σης διπλώ­μα­τος στο δίπλωμα κινη­τι­κό­τη­τας που περι­λαμ­βά­νει μια ολο­κλη­ρω­μένη εκπαί­δευση.

2. Εάν το Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών προ­τί­θε­ται να συστή­σει ειδική επι­στη­μο­νική επι­τροπή, που σε ένα εύλογο χρονικό διά­στημα, θα εκπο­νή­σει σχετική πρόταση ανα­λύ­ο­ντας όλες τις παρα­μέ­τρους.

3. Εάν το Υπουρ­γείο Παι­δείας προ­τί­θε­ται να υιο­θε­τή­σει ένα νέο και σύγ­χρονο πλαίσιο κυκλο­φο­ρια­κής αγωγής και εκπαί­δευ­σης, που να στη­ρί­ζε­ται στη βιώσιμη κινη­τι­κό­τητα, στα σχολεία της πρω­το­βάθ­μιας και της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης.

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.