Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και με τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες.

Δύο ήταν οι σημαντικές εξελίξεις:

-Η παράταση για ακόμη ένα χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία, κάτι που αφορά άμεσα την Κω, ως τουριστικό προορισμό.

-Η συμφωνία για την επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ. Κορίνα Κρέτσου στα νησιά που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού προκειμένου να διευρευνηθεί η δημιουργία ειδικών τομεακών προγραμμάτων για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και του τουρισμού σε αυτά τα νησιά.

Ο Γιώργος Κυρίτσης έθεσε και πάλι επιτακτικά την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών αλλά και ενός συνολικού επανασχεδιασμού του χάρτη διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση , τονίζει:

‘’ Ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε ότι είναι φίλος της Κω. Αντιλαμβάνεται αυτό που δεν αντιλαμβάνονται άλλοι : ότι η Κως είναι τουριστικός προορισμός.

Με τη δική του προσωπική συμβολή παρατάθηκε για ένα ακόμα χρόνο, το καθεστώς της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ως τουριστικό προορισμό.

Παράλληλα η επικείμενη επίσκεψη της αρμόδιας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ.Κρέτσου στα νησιά μας, είναι μια ευκαιρία για να υπάρξουν ειδικά τομεακά χρηματοδοτικά προγράμματα για τα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.

Ο Δήμος Κω έχει δικές του, συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας να κατευθυνθούν τα προγράμματα αυτά σε δράσεις και υποδομές τουριστικής προβολής, σε έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και στην ενίσχυση και στην εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων.’’

Αναφερόμενος στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών αλλά και στο βάρος που σηκώνει η Κως από τη λειτουργία του hot spot και του νέου κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, ο Δήμαρχος Κω τόνισε:

‘’Ένας – ένας οι μύθοι καταρρίπτονται. Αποδεικνύεται ότι ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Αν είχε υλοποιηθεί η πρόταση Αβραμόπουλου-Τίμερμανς του Αυγούστου του 2015, που προέβλεπε μόνο ταυτοποίηση στα νησιά και μεταφορά σε ειδικά hot spot στην ηπειρωτική χώρα, όλα θα ήταν διαφορετικά.

Δυστυχώς όμως κάποιοι μας τιμωρούν, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Καλώ την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών προς την Τουρκία, που σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα δεν θα είναι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και ύποπτη.

Το είπα και το ξαναλέω : η Κως πρέπει να βγει έξω από το χάρτη των hot spot. Χρειάζεται νέος σχεδιασμός.’’

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης θα δώσει συνέντευξη τύπου με την επιστροφή του στην Κω.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ