Ειδήσεις

«Λιποτάκτησε» ο Γιώργος Χατζημάρκος

Αφού αναλώθηκε σε μια στείρα αντιπολίτευση, μετατρέποντας ουκ ολίγες φορές το δημοτικό συμβούλιο σε “ρινγκ”, για τη δημιουργία εντυπώσεων και αφού απέτυχε μέσω συναινέσεων και προτάσεων να συνδράμει στην λειτουργία του καλλικρατικού Δήμου Ρόδου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκος, “λιποτάκτησε”.

Ανακοίνωσε την απόφασή του να μεταπηδήσει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έλαβε την “δια βοής” συναίνεση 60 περίπου μελών της παράταξής του, που συνεδρίασε στο ξενοδοχείο “Mediterannean”, το βράδυ της Παρασκευής.
Ο κ. Χατζημάρκος, από τους υπέρμαχους του ενιαίου Δήμου, διαπιστώνοντας συγκεκριμένα ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ρόδου, δεν του επιτρέπουν, να ασκήσει πολιτική και να επιδείξει έργο, όπως από την πρώτη στιγμή έγραψε η “δημοκρατική”, επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, όπου η οικονομική κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, ενώ θα μπορεί να διαχειριστεί και ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ.

Με την κίνησή του αυτή, ο κ. Χατζημάρκος, που τον τελευταίο καιρό, ενόψει προφανώς της ως άνω απόφασής του, παρουσιάζεται ως συναινετικός, ουσιαστικά δικαιολογεί την κακοδαιμονία της δημοτικής αρχής, που τελικά, παρά τις αντιξοότητες, μπόρεσε να συμμαζέψει τα οικονομικά του ενιαίου Δήμου και να εφαρμόσει τον Καλλικράτη.

Στείρα αντιπολίτευση είναι εξάλλου το να κατηγορείς κάποιον γιατί καθυστέρησε ή απέτυχε να κάνει, αυτό που εσύ, ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσες να κάνεις.
Αντιλαμβανόμενος ότι ακόμη κι αν πετύχαινε την εκλογή του, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο,εξαιτίας και της εκ νέου διχοτόμησης της Νέας Δημοκρατίας στο νησί της Ρόδου, με μεγάλο τμήμα του κόμματος να μην επιθυμεί τη στήριξή του, ο κ. Χατζημάρκος, εγκατέλειψε τη μάχη.

Στην απόφασή του αυτή δεν ήταν αμέτοχη η Νέα Δημοκρατία. Για το κόμμα αποτελεί «αγκάθι», αφού αποτυγχάνει εξαιτίας της δεσποτικής και αλαζονικής συμπεριφοράς του να συνθέσει τις δυνάμεις του και να πετύχει ευρείες συμμαχίες.
Από την μια το γεγονός ότι καταδίκαζε δημόσια την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, εμφανιζόμενος ως ο πλέον υπερκομματικός, αντισυστημικός μέχρι και αντιμνημονιακός και από την άλλη αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε κριτική ή υπόδειξη, η Νέα Δημοκρατία, βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Η ρήξη του με την υπό τον κ. Τάκη Μιχαήλου Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας είναι τοις πάσιν γνωστή, όπως δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς και την ρήξη του με τον κ. Σίμο Παρασκευά, ο οποίος «τόλμησε» να εκφράσει δημόσια την άποψη ότι η αντιπολίτευση που ασκεί, με τον τρόπο που την ασκεί, δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου. Και να που επιβεβαιώνεται ότι τελικά δεν υπήρχε πρόγραμμα και συγκεκριμένη στόχευση. Δεν υπήρξε διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα της δημοτικής αρχής υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιπλέον ο συνοδοιπόρος του στις εκλογές του 2010, τ. βουλευτής κ. Γ. Παππάς, ο οποίος δεν απέφυγε δημόσια να εκφράσει και τη δική του δυσαρέσκεια, φέρεται να έχει ρίξει πλέον νερό στο κρασί του και μετά την απόφασή του να απέχει από τις εκλογές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνέδραμε για την επιλογή του κ. Χατζημάρκου, ως υποψήφιου στη συγκεκριμένη θέση. Το ό,τι μέσω του ιστοτόπου της εφημερίδας «Παραπολιτικά», στην οποία εργάζεται, υπήρξε «πυροτέχνημα» ότι ο κ. Χατζημάρκος στηρίζεται στην Περιφέρεια από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες», προκαλώντας την αντίδραση του κόμματος, δεν έμεινε εξάλλου ασχολίαστο.
Την υποψηφιότητα Χατζημάρκου στην Περιφέρεια υποστηρίζει και υπό την κ. Ν. Βενετοκλή Νομαρχιακή Επιτροπή δεδομένου μάλιστα ότι η υποψηφιότητα του κ. Χ. Κόκκινου δεν κρίνεται ικανή να αναχαιτίσει τη δυναμική τόσο του κ. Γ. Μαχαιρίδη (στην περίπτωση που θα επιλέξει τελικώς να είναι υποψήφιος) όσο και του κ. Μπενέτου Σπύρου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Κρίνεται έτσι ότι η κάθοδος του κ. Χατζημάρκου, σε συνδυασμό με την κάθοδο του κ. Σπύρου θα αποδυναμώσει την υποψηφιότητα του κ. Μαχαιρίδη και πιθανολογείται ότι δεν θα πετύχει την επανεκλογή του.
Η Νέα Δημοκρατία, δημοσκοπικά δεν έχει ανακάμψει. Η έκβαση της μάχης των ευρωεκλογών είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη και με δεδομένο ότι η βαρύτητα δίνεται σε υποψηφιότητες στις Περιφέρειες, ο κ. Χατζημάρκος, εξαιτίας και της στήριξης, που ακόμη χαίρει από επιμελητηριακούς στο βόρειο συγκρότημα, θεωρήθηκε μια καλή λύση.

Προς τούτο εργάστηκαν συστηματικά τόσο τοπικοί παράγοντες του κόμματος όσο και η Συγγρού και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η σύμπραξη της περιφερειακής παράταξης Χατζημάρκου με αυτήν του κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος φέρεται να προορίζεται για χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.
Τον ως άνω σχεδιασμό προς στιγμή μάλιστα ανέτρεψε η Βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, που είναι σύμφωνα και με τις μετρήσεις, η δημοφιλέστερη στη συγκεκριμένη πολιτική θέση.

Εν πάση περιπτώσει, προγραμματίζεται άμεσα η επίσκεψη στο νησί της Ρόδου και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, οι δηλώσεις του οποίου επί του προκειμένου, θα δώσουν και το στίγμα της επίσημης στάσης του κόμματος στις προσεχείς εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να στηριχθεί η υποψηφιότητα Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το κόμμα θα επιχειρήσει να ταυτιστεί με τον υποψήφιο, παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι η παράταξή του θα κατέλθει ως ανεξάρτητη.

Εν πάση περιπτώσει στην προχθεσινή συνεδρίαση της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε επιπλέον να υπάρξει ενεργή παρουσία και στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Υπήρξε σχεδόν βεβαιότητα για την διαίρεση του ενιαίου Δήμου σε τέσσερις νέους με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και εκφράστηκε η άποψη ότι την παράταξη θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν στις περιοχές διαμονής τους οι κ.κ. Σ. Στάγκας, Γ. Φλεβάρης και Φ. Ζαννετίδης ενώ για τη Ρόδο, ειπώθηκε ότι υπάρχουν δύο άτομα που θα μπορούσαν να επιλεγούν ως υποψήφιοι.
Εντονη φημολογία μεταξύ των μελών της παράταξης του κ. Γ. Χατζημάρκου φέρει ως διάδοχό του σε περίπτωση διατήρησης του ενιαίου Δήμου Ρόδου, τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ και προσωπικό του φίλο κ. Γιάννη Πάππου.

Οι συζητήσεις που έχουν γίνει είναι, ωστόσο, σε πρώιμο στάδιο, ενώ σε περίπτωση διάσπασης του ενιαίου Δήμου, τότε στο Δήμο Ροδίων ως διάδοχος προβάλλει (αυτοδικαίως) και ο κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Τονίστηκε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η παράταξη, ανάλογα με τις εξελίξεις θα συνέλθει εκ νέου για να λάβει τις αποφάσεις της. Το ό,τι υφίσταται πρόβλημα στην παράταξη, που δεν αποκλείεται να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, εξαιτίας της διαδοχής Χατζημάρκου, θα πρέπει να θεωρείται πάντως δεδομένο. Και είναι γνωστό εξάλλου ότι πέραν της κ. Μ. Κολώνα, που προέβη δημόσια σε ρήξη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν δυσαρεστηθεί με τη συμπεριφορά του επικεφαλής.
Παραμένει όμως να διαπιστωθεί ποια θα είναι η στάση του κ. Χατζημάρκου έναντι της πιθανότητας να κατέλθει ως υποψήφιος στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία (ατύπως) ο κ. Στράτος Καρίκης.

Στην ίδια συνεδρίαση, πέραν της δημοσιονομικής κατάστασης που κρίθηκε απαγορευτική για την άσκηση πολιτικής στον Δήμο Ρόδου, ειπώθηκε και μάλιστα κατ’ επανάληψη ότι αφορμή για την μεταπήδηση του κ. Χατζημάρκου στο δεύτερο βαθμό είναι και το ό,τι η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ καθυστερεί την ανακοίνωση του χωροταξικού του Καλλικράτη.

Τονίστηκε ότι οι 100 περίπου μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν είναι διάστημα αρκετό για να προγραμματίσει κανείς την προεκλογική του καμπάνια και ως εκ τούτου θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που οι συνθήκες είναι ώριμες. Επισημάνθηκε επίσης ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Ενα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε η συνεδρίαση είναι ότι η παρουσία της παράταξης και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης θα της δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει συνθετικά και να συνεργαστεί.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η απόφαση που ελήφθη δρομολογεί καταλυτικές εξελίξεις τόσο για τις εκλογές στην Περιφέρεια, όσο και για τις εκλογές στο Δήμο Ρόδου, ανεξαρτήτως αν θα μείνει ένας Δήμος ή δημιουργηθούν περισσότεροι.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς προγραμματίζει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την 20ή Φεβρουαρίου 2014, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι προθέσεις του κ. Φ. Χατζηδιάκου και του κ. Μ. Κόκκινου. Η υποψηφιότητα του κ. Καρίκη πάντως αποκτά μια νέα δυναμική.

Σε ανάρτησή του χθες στο Facebook o κ. Χατζημάρκος, ανέφερε τα εξής για την απόφασή του να μετάσχει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια:

«Είχα δεσμευθεί πως δεν επιτρέπω στον εαυτό μου καμία προσωπική απόφαση και πως μόνο την απόφαση της ομάδας θεωρώ ισχυρή. Οι άνθρωποί μας, για τους οποίους είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την ποιότητά τους, πήραν αποφάσεις για ακόμα μεγαλύτερο αγώνα. Και πήραν την απόφαση να παλέψουμε με χαμόγελο και καρδιά για όσα μας ενώνουν. Προχωράμε όλοι μαζί με ψηλά το κεφάλι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου