Ειδήσεις

Κοσμάς Σφυρίου: Ψυχραιμία και ωριμότητα !

Να διαφυλάξουμε την ενότητα μέσα στην κοινωνική βάση.
Να μην παρασυρθούμε σε «εσωκομματικό εμφύλιο», επειδή στην πολιτική κορυφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά και της χώρας μας – δυστυχέστατα – δεν υπάρχει στοιχιώδης εθνική συνεννόηση !
Στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία (και όχι μόνο), όταν η οικονομική κρίση απείλησε, να οδηγηθούν οι χώρες αυτές σε χρεοκοπία, υπήρξε εθνική συνεννόηση, για να διαπραγματευθούν και να εφαρμόσουν πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, δεν υπήρξε και εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά απολύτως εθνική συνεννόηση! Το 2010, ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επεδίωξε να «βάλει» την τότε αντιπολίτευση σε «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης», με προσφυγή στον λαό (αρχές του 2010), αν δεν έμπαινε. Και ο Αντώνης Σαμαράς αποκήρυσσε τη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές της. Στο τέλος του 2011, δέχθηκε : την εφαρμογή της δεύτερης συμφωνίας (που ήδη είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου) και την συμμετοχή της Ν.Δ σε τρικομματική κυβέρνηση (με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΛΑ.Ο.Σ, που συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου), στοχεύοντας στην πρωθυπουργία.
Το 2012, μετά από δύο, αλαπάλληλες, εκλογικές αναμετρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε, όχι μό-
νο την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης», αλλά ακόμη και τη συμμετοχή του σε «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» της Ελλάδας. Συμμετοχή, που την δέχθηκε μόνο η ΔΗΜ.ΑΡ…
Και φθάσαμε στο έσχατο σημείο ανυπαρξίας εθνικής συνεννόησης, όχι μόνο μεταξύ κομμά-
των, αλλά και μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ (που «πήρε στις πλάτες του όλο το ανάθεμα των ελλήνων», για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας). Οδηγηθήκαμε στην απίστευτη κατάσταση, να τεμαχιστεί η άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη, σε: ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ! Κι ας άφησε παρα-
καταθήκη ο Ανδρέας Παπανδρέου : «το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δεν κληρονομείται και δεν τεμαχίζεται !»
Αν σκεφθούμε, ότι τις πολιτικές πράξεις – όχι τις διακηρύξεις – που έπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου (για την χρηματοδότηση της χώρας, για τις συμπράξεις με άλλα κόμματα κ.λ.π) τις ψήφιζε και τις συνέχισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος ! Και όσα έπραξε ο Βενιζέλος, τα ψήφιζε και ο Παπανδρέου ! Συμ-
περαίνουμε, ότι ο τεμαχισμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν οφείλεται σε εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών. Δυστυχώς, αποτελεί κορύφωση της μεταξύ τους προσωπικής βεντέτας !
Βεντέτα, για την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων και των ελληνίδων (θύματα της οδυνη-
ρής κρίσης, που έχουν τις αγωνίες τους, για «το αύριο» το δικό τους και της χώρας), φυσικά, αδια-
φορεί.
Όμως, όλους εμάς που μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί : * ιδεολογικών αρχών – που παραμερί στηκαν, * κοινών πολιτικών αγώνων – που κερδίθηκαν ή χάθηκαν, * δημιουργικών πολιτικών – που πολά χρόνια πέτυχαν ανάπτυξη και επίλυση κοινωνικών ή άλλων προβλημάτων, *αγωνιών και απογοητεύσεων, για τα λάθη που διαπράχθηκαν … είναι αδιανόητο αυτή η προσωπική βεντέτα να μας παρασύρει σε «εμφυλιοπολεμική» εκλογική αναμέτρηση ! Αδελφοκτόνο !!
Όμως, μπροστά στις εκλογές της 25ης του μηνός, οφείλω να πάρω καθαρή θέση δημόσια :
Δε μπορώ να προβλέψω, τι θ’ αποφασίσει ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του. Έγώ θεωρώ απόλυτα αναγκαίο, να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», πλην της Χρυσής Αυγής, (μέχρι την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση – όσο ουτοπικό και να είναι, για την χώρα μας …).
Αν αυτό δεν συμβεί και ταυτόχρονα δεν υπάρχει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, θεωρώ αναγκαίο, να σχηματιστεί «κυβέρνηση συνεργασίας» του πρώτου, τουλάχιστον με το τρίτο κόμμα (αποκλειομένης της Χρυσής Αυγής) και να μην γίνουν επαναληπτικές εκλογές.
Επιμένω, να υποστηρίζω και να ψηφίζω το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με συνείδηση παράταξης, πάνω από τα πρόσωπα που ηγούνται ή που ηγήθηκαν ! Όχι σε συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις γύρω από πρόσωπα, γιατί αυτό μας διχάζει. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους (σαν την ση-
μερινή) απαιτείται «εθνική συνεννόηση στην κορυφή και εθνική ενότητα στην βάση», όπως τόνιζε ο Γιώργος Γεννηματάς.
Μετά τις εκλογές και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πρέπει να οργανωθεί συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με ανοικτά όλα τα ζητήματα : *την εκπόνηση αξιόπιστου προγράμματος, για την μετά τα μνημόνια εποχή, σε ότι αφορά στην εθνική στρατηγική, για την κοινωνία, την οικο- νομία και τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, με συνέπεια προς την ιδρυτική ιδεολογία μας.
Την εκλογή νέας ηγεσίας και νέων συλλογικών οργάνων (κεντρικών και περιφερειακών).
Με περιεχόμενο τις πολιτικές, που θα αποφασίσει αυτό το μετεκλογικό συνέδριο, υποστη-
ρίζω την αποκατάσταση της ενότητας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ‘ώστε: αυτή η ενότητα να μην είναι «επίπλαστη», να μην έχει νόημα η ύπαρξη δύο «κινημάτων» με την ίδιες πολιτικές θέσεις και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ν’ αποτελέσει μια παρένθεση.
Κοσμάς Σφυρίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου