Ειδήσεις

Γ. Μαχαιρίδης: Θα δοθεί προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα

Στην επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Τέλενδο και την Κάλυμνο αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους χθες, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Είχαμε τη χαρά να έρθει στην περιοχή μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα Θεοφάνεια. Η παρουσία του είχε συμβολική σημασία. Έστειλε και μηνύματα που αφορούν τους ακρίτες. Πρέπει η πολιτεία να στρέψει την προσοχή της στα νησιά. Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι νησιώτες τα βιώνουν εις διπλούν. Παρόλα αυτά νομίζω πως δόθηκε η δυνατότητα στην ΤΑ να παρουσιάσει διάφορες προτάσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τη βοήθεια του κράτους» , δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
“Η Κάλυμνος έχει πολλά προβλήματα κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Θα χρειαστεί μια πολύ σοβαρή παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκαλεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε και εμείς παρόντες”, δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Ψέριμο.
“Μετά την ολοκλήρωση των ειδικών μελετών θα ξεκινήσουν τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία”, δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, που εκτίμησε, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε ικανοποιημένος από την επαρχία Καλύμνου.
«Υποσχέθηκε ο κ. Κ. Παπούλιας πως την επόμενη φορά θα επισκεφθεί την Αστυπάλαια. Είμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή. Διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αυξηθούν και οι αφίξεις των τουριστών.
«Τη στιγμή που ο τουρισμός είναι από τις κύριες δραστηριότητες στην περιοχή θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και το προϊόν ώστε να έρχονται ακόμη περισσότεροι επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως η περαιτέρω ανάπτυξη θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 13.00 στην Περιφέρεια για τα έργα προστασίας της Ρόδου από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Έχει αναφερθεί αρκετές φορές πως υπάρχουν μελέτες. Θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως έχουν σημασία και οι απόψεις που θα κατατεθούν από την ομάδα των μηχανικών που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, τμήμα Δωδεκανήσου.
«Όπου υπάρχουν μελέτες θα επικαιροποιηθούν και θα δημοπρατηθούν τα έργα. Έχουν εξασφαλιστεί 8.500.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως θα αξιολογηθούν και οι μελέτες που έχουν συνταχθεί παλαιότερα και αφορούν την προστασία των δημοτικών ενοτήτων Ιαλυσού και Αρχαγγέλου από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
«Το μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αφορά τη δημοτική ενότητα Αφάντου. Κάθε οδικό έργο θα πρέπει να αναφέρουμε πως έχει υποδομή για την υποδοχή των ομβρίων υδάτων. Στην συγκεκριμένη περιοχή πέφτουν στην Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου όλα τα νερά. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει δίκτυο. Αναζητήσαμε διάφορες λύσεις. Θα πρέπει να κατασκευαστεί δίκτυο ομβρίων στον οικισμό», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως θα πρέπει να αντικατασταθεί και μια γέφυρα στην Παστίδα.
«Πρόβλημα υπάρχει και με ένα ποτάμι στην Ιαλυσό. Ακόμη και πρόσφατα θα είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα αφού η στάθμη είχε ανέβει επικίνδυνα. Θα πρέπει να γίνει και στη συγκεκριμένη περιοχή παρέμβαση. Οι οδηγίες της ΕΕ είναι πως δεν θα πρέπει να κλείνουν τα ποτάμια. Ακόμη και τα σκεπαστά ποτάμια θα πρέπει να ανοίγουν. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών μελετά το θέμα και θα μας υποδείξει τον τρόπο που θα πρέπει να δράσουμε σε ό,τι αφορά τις υποδομές. Υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όμως χωρίς μελέτες. Σε 15 με 20 ημέρες θα έχουμε στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να προχωρήσουμε στις δημοπρατήσεις των έργων», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως παρεμβάσεις θα γίνουν και σε σημεία όπου υπάρχουν «ιρλανδικές διαβάσεις».
«Η εκτός σχεδίου δόμηση έχει ωθήσει ώστε αγροτικοί δρόμοι να μετατραπούν σε δημοτικούς. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές», δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες.

Η κ. Λίτσα Φτακλάκη
Στην επίσκεψη των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Υγείας κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Α. Γεωργιάδη στο Καστελόριζο αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.
Οι δύο υπουργοί συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, παρέστησαν στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού όπου τούς υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Ελευθερία Φτακλάκη.
Μετά την τελετή, οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες με κατοίκους του νησιού για τοπικά θέματα και προβλήματα και μοίρασαν δώρα στα παιδιά του σχολείου.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Ακολούθως μετέβησαν στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω όπου κατέθεσαν στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη. (βλέπ. και σελ. 5)
“Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε πως στις 15 Ιανουαρίου θα τοποθετηθεί γιατρός ειδικότητας στο νησί με απόσπαση από το νοσοκομείο της Ρόδου. Θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να προκηρυχθεί η θέση ιατρού για το νησί», δήλωσε η κ. Λίτσα Φτακλάκη. Η κ. Φτακλάκη έθεσε το θέμα που αφορούσε τις άδειες σκοπιμότητας για τις κινητές μονάδες που διαθέτει η Περιφέρεια.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για την προβολή των δράσεων στον τουρισμό.
«Η παρουσίαση του προγράμματος των δράσεων που θα υλοποιήσουμε θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό», δήλωσε η κ. Φτακλάκη.
Χθες πραγματοποιήθηκε μικρή εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου