Τοπικές Ειδήσεις

Εκσυγχρονίζεται το ΕΚΑΒ με παροχή νέων υπηρεσιών

Νέες υπηρεσίες όπως η εφαρμογή της τηλεϊατρικής και τα νέα ασθενοφόρα Use case απομακρυσμένης εξέτασης ασθενή, μέσω 5G, κατά τη διακομιδή του από το ΕΚΑΒ, έρχονται να ενισχύσουν το έργο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας -με σημείο αιχμής να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.
Αυτό υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου κ. Σάββας Καραταπάνης, ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία των νέων παρεχομένων υπηρεσιών.
«Μία σημαντική υπηρεσία, είναι η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ήδη κάποια ασθενοφόρα στην Αθήνα έχουν εξοπλιστεί με τέτοια συστήματα ενώ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, να προχωρήσει η εφαρμογή της τηλεϊατρικής και σε κινητές μονάδες. Η τηλεϊατρική είναι σημαντική καθώς την ώρα της διακομιδής, ο γιατρός παρακολουθεί την κατάσταση του ασθενή σε συνεργασία με τον επιβαίνοντα γιατρό ή διασώστη, του παρέχει οδηγίες ώστε να γίνονται παρεμβάσεις για να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ούτως ή άλλως, ο ρόλος των γιατρών και των διασωστών που επιβαίνουν στο ασθενοφόρο είναι να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στον ασθενή μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα, κάποιες παρεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στη διαδρομή, τώρα θα βοηθούν στο έργο των γιατρών και διασωστών με την τηλεϊατρική».
Όσον αφορά στο πιλοτικό 5G use case που δοκιμάστηκε πρόσφατα, απέδειξε στην πράξη πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη θεραπεία του. Ταυτόχρονα, έδειξε πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), όπως αυτόνομη οδήγηση, αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0 κ.ά., που θα προσφέρει το 5G στα επόμενα χρόνια.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ
ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΚΑΒ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως το ΕΚΑΒ προχωρά σε νέα ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του. Όπως αναφέρει ο κ. Καραταπάνης:
«Προχωράμε σε νέα ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΕΚΑΒ με πολύ σύγχρονα μηχανήματα και συστήματα, ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την θέση του κάθε ασθενοφόρου ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση του ασθενή κ.λπ. Με αυτές τις υπηρεσίες, μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή και με τα όλα νησιά ώστε να υπάρχει πιο άμεση ανταπόκριση και πιο σωστή διαχείριση των περιστατικών. Είμαστε σε καλό δρόμο και θα βοηθήσουμε τους ασθενείς. Πέραν της Ρόδου, όπου υπάρχει οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, στα μικρά νησιά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα περιστατικά και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Συνεπώς, με αυτή την νέα εφαρμογή το ΕΚΑΒ Ρόδου θα μπορέσει να κάνει τη διαχείριση και στα άλλα μικρά νοσοκομεία στα Δωδεκάνησα και αργότερα στις Κυκλάδες».
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στελέχωση του ΕΚΑΒ Ρόδου όπου σημειώθηκε έλλειψη προσωπικού λόγω αναστολών σε εργαζόμενους που ήταν ανεμβολίαστοι κ.λπ. ο κ. Καραταπάνης, δήλωσε πως άνοιξε τελικά η πλατφόρμα ώστε να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις σε διασώστες.
«Με ειδοποίησαν ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Ελπίζω ότι με αυτές τις τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις που θα γίνουν, θα αναπληρωθούν οι ελλείψεις μας στη Ρόδο και στα μικρά νησιά. Είχαμε έλλειψη 13 ατόμων που είναι σε αναστολή. Αισιοδοξώ ότι θα καλυφθούν σύντομα –καθώς αναστέλλονται και οι άδειες μας».
ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ
Επίσης ο κ. Καραταπάνης αναφέρθηκε στην αύξηση των αεροδιακομιδών (όπου περιλαμβάνεται και η δική μας περιοχή) καθώς αυξάνονται οι ασθενείς λόγω του κορωνοϊού:
«Έχουμε περισσότερα περιστατικά τα οποία πρέπει να διακομιστούν τόσο με τα εναέρια όσο και με τα επίγεια μέσα που διαθέτουμε. Σίγουρα η δουλειά του ΕΚΑΒ έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό σε όλη την επικράτεια…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου