Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «194 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η Κάσος ανακηρύσσεται Ηρωικό Νησί»

Το διαχρονικό μήνυμα της υπέρτατης Θυσίας των Κασιωτών και των κατοίκων των Ψαρών για την Ελευθερία, που μας εμπνέει για τους αγώνες του μέλλοντος για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στα νησιά μας, υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή για την ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών ως Ηρωικές Νήσους ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Χίου Ανδρέας  Μιχαηλίδης ανακηρύχθηκε η Κάσος και τα Ψαρά Ηρωικές Νήσοι.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:

«Με την ψήφιση της σημερινής τροπολογίας, που ανακηρύσσονται τα δύο νησιά, η Κάσος και τα Ψαρά, ως Ηρωικές Νήσοι, αποδίδεται η δέουσα τιμή και εκπληρώνεται το χρέος τιμής και μνήμης της Πολιτείας για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσαν η Κάσος και τα Ψαρά στον Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία. Μια οφειλόμενη τιμή απέναντι στην Ιστορία, στη μνήμη, στις θυσίες των νησιωτών. Ήταν μια πολύχρονη προσπάθεια, στην επιτυχία της οποίας ήταν καθοριστική η συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου και η θερμή αποδοχή της πρότασης μας από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση αλλά και την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου και της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Με τη σημερινή απόφαση έχουμε μπροστά μας μια ξεχωριστή ευκαιρία να αναδείξουμε και να φωτίσουμε τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στο Αιγαίο και να προβάλουμε την εθνική σημασία, τον ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της νησιωτικής χώρας στην πολιτική, στον πολιτισμό και στην αναπτυξιακή διαδικασία. Η υπερψήφιση της διάταξης για την ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών σε Ηρωικά Νησιά δεν καλύπτει μόνο ένα κομμάτι της εθνικής μνήμης. Η απότιση τιμής στους συνανθρώπους μας που εξοντώθηκαν σε ολοκαυτώματα την υπερκαλύπτει, καθώς αποκτά αξία πανανθρώπινη. Η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος στα επαναστατημένα νησιά της Κάσου και των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824 είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς και πρέπει να το διατηρήσουμε χαραγμένο στη συλλογική μας μνήμη σαν κορυφαίο παράδειγμα εθνικής αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια, αλλά και της δύναμης ενός Λαού που υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα.

Τα Δημοτικά Συμβούλια της Κάσου των Ψαρών λόγω της μεγάλης τους προσφοράς στην Ελληνική Επανάσταση και κυρίως στην καταστροφή των νησιών το 1824, εκφράζοντας τη γνώμη και την πάνδημη απαίτηση των κατοίκων τους, έχουν αιτηθεί αρμοδίως, ώστε να χαρακτηριστούν τα δύο αυτά νησιά ως «Ηρωικές Νήσοι». Έτσι, με τη σημερινή τροπολογία κλείνει ένας κύκλος, αποδίδεται η δέουσα τιμή και εκπληρώνεται το χρέος της μνήμης για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσαν η Κάσος και τα Ψαρά στον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία και Ανεξαρτησία. Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα με την αποδοχή της τροπολογίας, «ανθίζει το πρώτο κυκλάμινο, στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου