Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή τη φορά δεν βάζουμε πλάτη άνευ όρων – Η πρόταση Τσίπρα

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, συμφωνία σε δυο-τρεις κινήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο στην πολιτική συστράτευση για να αντιμετωπισθεί το δεύτερο, σφοδρό, κύμα της πανδημίας, προκάλεσε (καλοπροαίρετα) ερωτηματικά. Το κυριότερο είναι: ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης; Με κοινό υπουργό Υγείας σήμερα, Εξωτερικών αύριο και Οικονομικών ή Εργασίας μεθαύριο;

Η απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Η πρόταση του κ. Τσίπρα, λένε, κατατέθηκε ως μία ύστατη προσπάθεια ανάδειξης της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά το «χαμένο καλοκαίρι», όπου το διακύβευμα είναι οι ανθρώπινες ζωές και όχι η αναμέτρηση πολιτικών.

Άλλωστε, όπως προσθέτουν, η πρόταση δεν εξαντλείται στον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, αλλά προϋποθέτει συμφωνία σε ενέργειες επείγουσας σημασίας.

Στην Υγεία:

– Μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

– Επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ (σ.σ. όχι ενοικίαση με το υπέρογκο ημερήσιο “μίσθωμα” των 1.700 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία).

– Δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Στην οικονομία:

– Άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

– Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απευθείας επιχορήγηση.

– Επιδότηση της εργασίας (και όχι της ανεργίας που συνεπάγεται η αναστολή σύμβασης εργασίας).

– Να μην ισχύσει ο πτωχευτικός νόμος και να απαγορευτούν εξώσεις-ρευστοποιήσεις.

– Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας για την απλήρωτη εργασία.

Εάν η κυβέρνηση δεχόταν τα παραπάνω, θα επρόκειτο για μία τεράστια νίκη όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της κοινωνίας, οπότε το τελευταίο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει θα ήταν ο ορισμός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Αλλά δεν θα τα δεχτεί, διότι αυτό θα σήμαινε ολική ανατροπή της πολιτικής της”, διευκρινίζουν κορυφαίες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι, αυτή τη φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βάζει πλάτη άνευ όρων.

Όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, αυτό συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, όταν ο κορωνοϊός ήταν “αόρατος και ύπουλος εχθρός”, οπότε η απόλυτη καραντίνα ήταν επιβεβλημένη για να θωρακισθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επτά μήνες μετά, λένε, μετράμε επιλογές, όπως:

– Κατασπατάληση χρημάτων σε ημέτερους (“α λα σκόιλ ελικικού” εις βάρος των επιστημόνων).

– Ενίσχυση της ιδιωτικής Υγείας αντί της δημόσιας.

– Ψίχουλα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται.

– Εγκληματικές ευθύνες στο πώς άνοιξε ο τουρισμός και στο πώς εντάθηκε ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– ‘Παιχνίδια’ που έπαιξε η κυβέρνηση με μέλη της επιτροπής Λοιμωξιολόγων (“δεν είναι δουλειά του κ. Τσιόδρα να λέει δημοσίως ότι η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στις δημόσιες συγκοινωνίες).

– Ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα εν μέσω πανδημίας.

– Προώθηση εργασιακού νομοσχεδίου για απλήρωτη εργασία – επίσης εν μέσω πανδημίας.

“Βάσει των παραπάνω (και άλλων πολλών) η κυβέρνηση ερμηνεύει την ομοψυχία ως υποταγή. Δεν θα την έχει”, καταλήγουν.

Αντιθέτως, βλέπουν μεγάλα περιθώρια κοινής δράσης της αντιπολίτευσης, καθώς τα περισσότερα αιτήματα (για την υγεία, την οικονομία και την ενίσχυση των πληττόμενων) είναι κοινά.

Γι΄αυτό και στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν με προσοχή την “αμυντική και αμήχανη” απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, σε ερώτηση για το εάν βλέπει πολιτικές εξελίξεις:

“Έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».

Και δεν θεωρούν τυχαία τη σπουδή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα να χαρακτηρίσει «διχαστικές» τις θέσεις που παρουσίασε χθες ο κ. Τσίπρας…

Πηγή: euro2day.gr

Μαρίνα Μάνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου