Τοπικές Ειδήσεις

«Η τουριστική σεζόν θα κλείσει με αύξηση 5-10% στις αφίξεις»

Η φετινή σεζόν ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, έχει καταρρίψει το ρεκόρ του 2019 και αναμένεται σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΞΡ, κ. Βάσο Μηναΐδη να κλείσει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό αύξησης.
«Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή υπολογίζαμε πως θα φτάναμε πολύ κοντά στις αφίξεις του 2019. Πλέον όμως τις έχουμε ξεπεράσει και η σεζόν θα κλείσει με ένα νέο ρεκόρ για τη Ρόδο. Σε αυτή την επιτυχή πορεία συνετέλεσε αρχικά η άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού και η πλήρης ελευθερία. Η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει ήταν μεγάλη και η Ρόδος αποτέλεσε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών στα χρόνια της πανδημίας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν ταξίδεψαν το 2020 και το 2021 και εξαργύρωσαν φέτος τα voucher που είχαν για το ταξίδι που ανέβαλαν. Σε κάθε περίπτωση, η Ρόδος σημείωσε μία εξαιρετική επιτυχία και φέτος. Εκτιμώ ότι η σεζόν θα κλείσει με αύξηση από 5% έως και 10% σε σύγκριση με το 2019, όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών».
Οι δυσκολίες της τουριστικής περιόδου, είχαν να κάνουν αυτή τη φορά με τις ελλείψεις προσωπικού κατά κύριο λόγο. Παρόλα αυτά, δεν επηρεάστηκε η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πελάτη και έτσι η Ρόδος για μία ακόμη φορά, κατάφερε να δείξει τον καλύτερο τουριστικό της εαυτό, σύμφωνα με τον κ. Μηναΐδη, ο οποίος τονίζει ότι η ποιότητα και η ζεστή φιλοξενία αποτελούν πλέον το κύριο ζητούμενο των επισκεπτών:
«Υπήρξαν διαστήματα υπερπληρότητας, όμως στο τέλος η Ρόδος κατάφερε και πάλι να διαχειριστεί με επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες. Άλλωστε τα περισσότερα ξενοδοχεία δούλευαν πάντα με πολύ υψηλές πληρότητες στην high season. Αυτή τη φορά γέμισαν και ξενοδοχεία που λειτουργούσαν με χαμηλότερες πληρότητες.

Εκείνο που μετράει πλέον πάρα πολύ για τον επισκέπτη, είναι η ποιότητα των υπηρεσιών και η ζεστή φιλοξενία. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον πελάτη η καλή και ζεστή φιλοξενία. Τις ελλείψεις των εργαζομένων δεν τις αντιλήφθηκε ο επισκέπτης. Μπορεί λόγω των κενών θέσεων του προσωπικού να ήταν πιο δύσκολη η λειτουργία των ξενοδοχείων και οι εργαζόμενοι να χρειάστηκε να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, όμως η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη ήταν άρτια.

Οι προκρατήσεις για το 2023 ήδη ξεκίνησαν και η ζήτηση, όπως αναφέρει ο κ. Μηναΐδης είναι φυσιολογική για την εποχή. Η πορεία των πραγμάτων θα κριθεί όμως από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στο εισόδημα των Ευρωπαίων.
«Το 2023 δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα εξελιχθεί. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσουν οι πληθωριστικές τάσεις τους Ευρωπαίους, η ενεργειακή κρίση και γενικά οι δυσκολίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα και στην τσέπη του καθενός θα κρίνουν το ενδιαφέρον και τις δυνατότητες του κόσμου για διακοπές. Βεβαίως, οι προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν έχουν ήδη ξεκινήσει με τη ζήτηση να είναι φυσιολογική για την εποχή. Η πορεία της ζήτησης θα κριθεί από τις εξελίξεις ανά την Ευρώπη και τις όποιες οικονομικές συνέπειες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα αν το 2023 θα είναι μία χρονιά καλύτερη ή χειρότερη από τη φετινή. Ελπίζουμε να είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή. Εύχομαι να επαναληφθεί το 2022 του χρόνου. Διαφορετικά, στην περίπτωση που η ζήτηση δεν είναι ικανοποιητική, αντί για την αύξηση της τάξης του 10% στις τιμές των συμβολαίων ίσως ζητηθούν εκπτώσεις 10-20%», είπε ο κ. Μηναΐδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου