Ειδήσεις

Προσδιορίστηκε η πρώτη αγωγή για τις φονικές πλημμύρες του 2013

Για την 29η Μαρτίου 2018, προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του 2ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, της πρώτης αγωγής αστικής ευθύνης του Δημοσίου για την φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή Ρόδου, που υποβλήθηκε από 8 οικείους της αδικοχαμένης σε ηλικία μόλις 36 ετών Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη.
Η αγωγή στρέφεται κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών.
Οι οικείοι της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού διεκδικούν με την 90σέλιδη αγωγή τους εύλογη αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.
Οι ενάγοντες θεωρούν ότι οι εναγόμενοι με παράνομες πράξεις, παραλείψεις, υλικές ενέργειες και παραλείψεις υλικών οργάνων τους κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί προκάλεσαν τον θάνατο της οικείας τους εξαιτίας πνιγμού στον Κρεμαστενό ποταμό.
Η 36χρονη εργαζόταν στο 12θέσιο δημοτικό σχολείο του Παραδεισίου και είχε αναχωρήσει λόγω της διακοπής των μαθημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας από το σχολείο το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 2014 με το αυτοκίνητο του συναδέλφου της Κων/τίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου, ηλικίας 50 ετών, που ομοίως πνίγηκε, για να μεταβεί στην οικία της.
Παρασύρθηκαν από τα ρεύματα της νεροποντής και διασώθηκε μόνο ο τρίτος επιβάτης του οχήματος Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, που κατόρθωσε να πιαστεί από ένα σίδερο που προεξείχε στη βάση της γέφυρας της Κρεμαστής. Το πτώμα της 36χρονης βρέθηκε μετά από έρευνες την 23η Νοεμβρίου 2014.
Για τους θανάτους που προκλήθηκαν την ίδια ημέρα, έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά παντός υπευθύνου η οποία εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου.
Η τακτική ανακρίτρια Ρόδου, αναμένεται να προσωποποιήσει τις διώξεις, που ασκήθηκαν, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή, πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, νεκροί είναι και οι Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στη γέφυρα Παστίδας.
Οι δίοδοι και στις δύο γέφυρες δεν είχαν κλείσει, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου 2013.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου