Ειδήσεις

«Φρένο» στην «κακοποίηση» του βυθού από τις τράτες

«Φρένο» στην «κακοποίηση» του βυθού από τις τράτες και στις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στα ιχθυοαποθέματα επιδιώκει να θέσει με αναφορά του προς τις Λιμενικές Αρχές ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο τοπικός τύπος έχει αναφερθεί με δημοσιεύματα στα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλιεία, με τις τράτες να κάνουν «σκούπα», μαζεύοντας μαζικά τόνους ψαριών και ποσειδωνίας από το βυθό της θάλασσας, καταστρέφοντας τη χλωρίδα και την πανίδα του βυθού.
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις τράτες μπορούν να παρομοιαστούν με «σκούπισμα» του βυθού, με το οποίο ξεριζώνονται φύκια, φωλιές ψαριών και άλλα πολύτιμα φυτά της θάλασσας και με τα πρώτα ρεύματα εμφανίζονται στην παραλία δημιουργώντας συν τοις άλλοις ζητήματα υγιεινής και αισθητικής.
Εν τω μεταξύ η θάλασσα αδειάζει και τα ψάρια αφανίζονται μιας και η χλωρίδα περιλαμβάνει φωλιές ψαριών γεγονός που είναι μοιραίο και διαταράσσει σοβαρά την τροφική αλυσίδα στο βυθό της θάλασσας. Στην υποβολή καταγγελίας – διαμαρτυρίας προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την δραστηριότητα τρατών στον κόλπο της Ιξιάς προέβη χθες ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου, δια του προέδρου του, δικηγόρου κ. Γιώργου Κυπραίου.


Στην αναφορά που υποβλήθηκε επισημαίνονται τα εξής:
«Με την παρούσα σας καταγγέλλουμε ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς – Κρητικά στην Ρόδο, από τις 01.10.2017 δραστηριοποιούνται καθημερινά αλιευτικά σκάφη – τράτες, τα πληρώματα των οποίων κατά την εκτέλεση των εργασιών τους τοποθετούν συρόμενα δίχτυα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από την ακτή, σε καθημερινή βάση.
Επειδή, σύμφωνα με την ΥΑ 164198/2008 – ΦΕΚ 368/β’/5.3.008 η ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο δίκτυα τράτας (μηχανότρατα, σύμφωνα με β.δ. 917/66) ορίζεται:
Α. Απαγορεύεται η αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας (μηχανότρατα σύμφωνα με β.δ. 917/1966, άρθρο 1) σε όλη την Επικράτεια, καθ’ όλο το έτος, εντός τριών (3) ναυτικών μιλίων από την ηπειρωτική και νησιωτική ακτή ή εντός αποστάσεως από την ακτή μέχρι την ισοβαθή των πενήντα (50) μέτρων στην περίπτωση που το βάθος αυτό συναντάται σε μικρότερη απόσταση από την ακτή, σε κάθε περίπτωση όμως η αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο δίχτυα τράτας διενεργείται πέραν από το όριο του ενός (1) ναυτικού μιλίου από την ηπειρωτική και νησιωτική ακτή,
Επειδή, τα εν λόγω πληρώματα των αλιευτικών σκαφών αδιαφορούν για την κείμενη νομοθεσία και καθημερινά ασκούν την προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.
Επειδή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η τήρηση της προαναφερόμενης νομοθεσίας είναι ευθύνη της υπηρεσίας σας, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε άμεσα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου