Ρεπορτάζ

Δύο Σύροι διακινητές μεταναστών θα απολογηθούν σήμερα στον Ανακριτή

Σήμερα θα απολογηθούν ενώπιον του τακτικού Ανακριτή Ρόδου ένας 35χρονος κι ένας 18χρονος, υπήκοοι Συρίας που συνελήφθησαν την 3η Σεπτεμβρίου 2023 από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και της παράνομης μεταφοράς από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας.

Περί ώραν 05:10 της 3ης Σεπτεμβρίου 2023 περιπολικό του Λιμενικού ενημερώθηκε από ναυτικό παρατηρητήριο για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους, το οποίο εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές της Ρόδου.
Άμεσα το ανωτέρω σκάφος έσπευσε στην θαλάσσια περιοχή του Φαληρακίου όπου εντόπισε ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος να μεταφέρει ικανό αριθμό μεταναστών. Το ταχύπλοο στη θέα του περιπολικού σκάφους ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει.
Το σκάφος του Λιμενικού έκανε χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων κι εν συνεχεία ακινητοποίησε ένα ταχύπλοο πνευστό δουλεμπορικό, χρώματος γκρι άνευ ονόματος και διακριτικών μήκους.
Εντός του σκάφους επενέβαιναν συνολικά 19 άτομα. Από μαρτυρικές καταθέσεις οι ανωτέρω συλληφθέντες αναγνωρίστηκαν ο πρώτος ως ο κυβερνήτης-χειριστής του ανωτέρω ταχυπλόου σκάφους με το οποίο μετέφερε παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά δεκαεπτά άτομα και ο δεύτερος ως ο βοηθός του.
Ο πρώτος εξεταζόμενος κατέθεσε ότι έχει εκτίσει φυλακή στην Συρία γιατί πολέμησε και αρνήθηκε ότι είναι ο κυβερνήτης του σκάφους. Είπε ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης και ότι δεν είδε ποιος οδηγούσε το ταχύπλοο γιατί ήταν σκυμμένος και δεν έβλεπε.
Ο δεύτερος κατέθεσε ομοίως ότι είναι και ο ίδιος μετανάστης, ότι καθόταν δίπλα στον κυβερνήτη. Μέσω ενός ατόμου που κατονομάζει ήρθε όπως είπε σε επαφή με έναν διακινητή ο οποίος ανέλαβε την μεταφορά του στην Ευρώπη.
Πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία το άτομο αυτό του έδωσε εντολή να πεί στους υπόλοιπους να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και το έκανε, ενώ ο ίδιος μιλούσε μαζί του μέσω του κινητού του και του έστελνε την διαδρομή την οποία έλεγε στον καπετάνιο.
Ξεκίνησαν, όπως είπε, από μια παραλία του Φετιγιέ για να φτάσουν στην Ρόδο και ο κυβερνήτης θα τους άφηνε στο νησί και θα επέστρεφε στην Τουρκία.

Επεσήμανε εξάλλου ότι ο πρώτος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Σταύρος Σκάρος και Πολυξένη Χατζηγιάννη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου