ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Daniel»: Στο έλεος της κακοκαιρίας για τρίτη ημέρα η χώρα – Τρεις οι νεκροί 

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλημμύρα 7/9

Για τρίτη ημέρα δο­κι­μά­ζε­ται η χώρα από το σα­ρω­τι­κό πέ­ρα­σμα της κα­κο­και­ρί­ας Daniel, που έχει προ­κα­λέ­σει τε­ρά­στιες κα­τα­στρο­φές, με επί­κε­ντρο τη Μα­γνη­σία, αλλά και ευ­ρύ­τε­ρα τη Θεσ­σα­λία.

Ει­δι­κό­τε­ρα σε Καρ­δί­τσα και Τρί­κα­λα κα­τα­γρά­φο­νται τις τε­λευ­ταί­ες ώρες ση­μα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα λόγω των πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, με συ­νε­χό­με­να μη­νύ­μα­τα από το 112.

Ανοι­ξε η Εθνι­κή Οδός – Δια­κο­πή δρο­μο­λο­γί­ων των τρέ­νων

Για ώρες πα­ρέ­μει­νε κλει­στό το τμήμα της Εθνι­κής Οδού από τη Λαμία έως την Κα­τε­ρί­νη, το οποίο άνοι­ξε ξανά το πρωί.

Αντί­θε­τα, έχουν στα­μα­τή­σει όλα τα σι­δη­ρο­δρο­μι­κά δρο­μο­λό­για με­τα­ξύ Αθή­νας και Θεσ­σα­λο­νί­κης, λόγω υπερ­χεί­λι­σης του Πη­νειού, όπως ανα­κοί­νω­σε η Hellenic Train.

Εξα­σθέ­νη­ση από το από­γευ­μα

Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, από το από­γευ­μα ανα­μέ­νε­ται εξα­σθέ­νη­ση των φαι­νό­με­νων, ενώ από αύριο ο και­ρός θα πα­ρου­σιά­σει βελ­τί­ω­ση.

Στην Καρ­δί­τσα στάλ­θη­κε και σή­με­ρα το πρωί μή­νυ­μα από το 112, το οποίο καλεί όσους βρί­σκο­νται στον Πα­λα­μά να απο­μα­κρυν­θούν από υπό­γειους και ισό­γειους χώ­ρους κτι­ρί­ων λόγω των πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στην πε­ριο­χή.

Τρεις οι νε­κροί – Τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα χθες

Οπως είναι γνω­στό από χθες, στους τρεις ανέρ­χο­νται πλέον οι άν­θρω­ποι που έχα­σαν τη ζωή τους από την κα­κο­και­ρία. Eνας 82χρο­νος ανα­σύρ­θη­κε χθες χωρίς τις αι­σθή­σεις του, αφό­του κα­τα­πλα­κώ­θη­κε από όχημα στην πε­ριο­χή Ελ­λη­νό­πυρ­γος της Καρ­δί­τσας. Ο ηλι­κιω­μέ­νος εντο­πί­στη­κε από στε­λέ­χη της Πυ­ρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Μου­ζα­κί­ου, δε­δο­μέ­νου ότι στο ση­μείο δεν μπο­ρού­σε να πλη­σιά­σει ασθε­νο­φό­ρο. Νω­ρί­τε­ρα μια ηλι­κιω­μέ­νη γυ­ναί­κα βρέ­θη­κε νεκρή στην Πάλ­τση Πη­λί­ου.

Βόλο, Πήλιο, Σκιά­θο, βό­ρεια Εύ­βοια, Καρ­δί­τσα, Φθιώ­τι­δα αλλά και Αθήνα χτύ­πη­σαν τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να προ­κα­λώ­ντας τρο­με­ρά προ­βλή­μα­τα. Εξαι­τί­ας της έντο­νης βρο­χό­πτω­σης έκλει­σε το με­ση­μέ­ρι και η εθνι­κή οδός Αθη­νών – Θεσ­σα­λο­νί­κης στο ύψος του Κι­λε­λέρ στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς το οδό­στρω­μα είχε γε­μί­σει λά­σπες και κλα­διά που συ­μπα­ρέ­συ­ρε το νερό. Τα ορ­μη­τι­κά νερά του Πορ­ταϊ­κού πο­τα­μού πα­ρέ­συ­ραν και την παλιά γέ­φυ­ρα του Αγίου Βησ­σα­ρί­ω­να στην Πύλη Τρι­κά­λων, ενώ νω­ρί­τε­ρα είχε κα­ταρ­ρεύ­σει γέ­φυ­ρα στην πε­ριο­χή των Στουρ­να­ραί­ι­κων.

Ζη­μιές ση­μειώ­θη­καν και στην Αρ­γο­λί­δα κυ­ρί­ως σε Επί­δαυ­ρο και Ερ­μιο­νί­δα. Τα με­γα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται στη Θεσ­σα­λία, με τα 4/5 του Θεσ­σα­λι­κού Κά­μπου να έχουν σο­βα­ρές ζη­μιές. Στον Βόλο οι βρο­ντές, οι κε­ραυ­νοί αλλά και οι σφο­δρές βρο­χο­πτώ­σεις συ­νε­χί­ζο­νται με ελά­χι­στα δια­λείμ­μα­τα.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης θα με­τα­βεί στην πόλη προ­κει­μέ­νου να συ­ντο­νί­σει τις προ­σπά­θειες αντι­με­τώ­πι­σης των δυ­σκο­λιών που έχουν προ­κύ­ψει από την κα­κο­και­ρία, η οποία μά­λι­στα ανα­μέ­νε­ται να συ­νε­χι­στεί και σή­με­ρα.

Κυ­κλο­φο­ρια­κό χάος στην Αθήνα

Την Τε­τάρ­τη η κα­κο­και­ρία έφτα­σε στην Αθήνα και από το από­γευ­μα δη­μιούρ­γη­σε προ­βλή­μα­τα, ενώ νέο κύμα βρο­χο­πτώ­σε­ων ση­μειώ­θη­κε τα με­σά­νυ­χτα.

Πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να προ­κά­λε­σαν «έμ­φραγ­μα» σε κε­ντρι­κές οδι­κές αρ­τη­ρί­ες το από­γευ­μα, οδη­γώ­ντας τις αρχές στην από­φα­ση να δια­κό­ψουν προ­σω­ρι­νά την κυ­κλο­φο­ρία των οχη­μά­των (Πει­ραιώς, Πο­σει­δώ­νος, Κων­στα­ντί­νου Κα­ρα­μαν­λή), ενώ δυ­σκο­λί­ες αντι­με­τώ­πι­σαν επί­σης πε­ριο­χές όπως ο Πει­ραιάς, οι Αχαρ­νές, το Μαρ­κό­που­λο, το Πι­κέρ­μι και η Ελευ­σί­να.

Προ­βλή­μα­τα προ­έ­κυ­ψαν και στην κί­νη­ση των μέσων στα­θε­ρής τρο­χιάς, καθώς δια­κο­πές ση­μειώ­θη­καν στη γραμ­μή 1 του Μετρό (Πει­ραιάς-Κη­φι­σιά), ενώ σε «λί­μνες» με­τα­τρά­πη­καν οι σταθ­μοί του Μετρό σε Ευαγ­γε­λι­σμό και Μο­να­στη­ρά­κι.

Οι κά­τοι­κοι του Λε­κα­νο­πε­δί­ου έλα­βαν μά­λι­στα μή­νυ­μα από το 112, προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν τις μη ανα­γκαί­ες με­τα­κι­νή­σεις.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, νέο κύμα κα­ται­γί­δας χτύ­πη­σε την πρω­τεύ­ου­σα και έκλει­σαν κε­ντρι­κοί δρό­μοι, η Πο­σει­δώ­νος (στο ύψος της λε­ω­φό­ρου Αλί­μου στο ρεύμα προς Πει­ραιά, και στο ύψος του ΚΠΙΣΝ στο ρεύμα προς Γλυ­φά­δα) και η Πει­ραιώς (από τη Χα­μο­στέρ­νας μέχρι το ύψος της Πέ­τρου Ράλλη).

«Πνί­γη­καν» Βόλος και Λά­ρι­σα

Ει­κό­νες κα­τα­στρο­φής κα­τα­φτά­νουν από τη Θεσ­σα­λία, η οποία βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της κα­κο­και­ρί­ας, κα­τα­γρά­φο­ντας μά­λι­στα ρεκόρ ανα­φο­ρι­κά με το ύψος βρο­χής.

Αν­δρες της ΕΜΑΚ έπλε­αν κυ­ριο­λε­κτι­κά με φου­σκω­τές βάρ­κες μέσα στους δρό­μους του Βόλου, προ­σπα­θώ­ντας να εντο­πί­σουν με σφυ­ρί­χτρες εγκλω­βι­σμέ­νους πο­λί­τες.

Χωρίς νερό και ρεύμα

Πε­ρισ­σό­τε­ρες από 30 ώρες, έως χθες αργά το βράδυ, πολ­λές πε­ριο­χές του Βόλου είχαν μεί­νει χωρίς ρεύμα, με απο­τέ­λε­σμα να έχει δια­κο­πεί και η υδρο­δό­τη­ση.

Στα­δια­κά απο­κα­θί­στα­ται η σύν­δε­ση με το ηλε­κτρι­κό, αλλά εξαι­τί­ας των εκτε­τα­μέ­νων κα­τα­στρο­φών στο δί­κτυο του ΔΕΔ­ΔΗΕ είναι πι­θα­νό να χρεια­στεί αρ­κε­τός χρό­νος ακόμη. Δε­δο­μέ­νου ότι πολ­λοί πο­λί­τες δεν είχαν πρό­σβα­ση σε πό­σι­μο νερό, ο δή­μαρ­χος τους κα­λού­σε να προ­μη­θευ­τούν εμ­φια­λω­μέ­νο νερό από το δη­μαρ­χείο, εφό­σον βέ­βαια κα­τά­φερ­ναν να φθά­σουν με κά­ποιον τρόπο έως εκεί, αφού η πόλη έχει με­τα­τρα­πεί σε μια απέ­ρα­ντη λίμνη.

Ολό­κλη­ρο το πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο είναι κυ­ριο­λε­κτι­κά δια­λυ­μέ­νο, γε­γο­νός που όπως φαί­νε­ται δεν ήταν απρό­σμε­νο, εφό­σον οι συ­γκε­κρι­μέ­νες πε­ριο­χές πλημ­μυ­ρί­ζουν συχνά ακόμη και με πολύ λι­γό­τε­ρη βροχή.

Δρό­μοι κό­πη­καν στη μέση, γέ­φυ­ρες και σπί­τια κα­τέρ­ρευ­σαν, επι­χει­ρή­σεις υπέ­στη­σαν ανυ­πο­λό­γι­στες ζη­μιές, ζώα πνί­γη­καν, καλ­λιέρ­γειες κα­τα­στρά­φη­καν.

«Οι συ­νοι­κί­ες γύρω από το λι­μά­νι πλημ­μυ­ρί­ζουν πολύ συχνά. Αυτό συμ­βαί­νει γιατί εκεί κα­τα­λή­γουν τα δύο ρέ­μα­τα του Βόλου, ο Ξη­ριάς και ο Κραυ­σί­δω­νας, οι εκ­βο­λές των οποί­ων έχουν πε­ριο­ρι­στεί δρα­στι­κά για να φτια­χτούν “υπο­δο­μές”. Αε­ρο­φω­το­γρα­φί­ες του 1945 δεί­χνουν πώς ήταν τα ρέ­μα­τα στη φυ­σι­κή τους κοίτη. Ο Ξη­ριάς είχε εκ­βο­λές 640 μέτρα και σή­με­ρα είναι 40 μέτρα και ο Κραυ­σί­δω­νας 240 μέτρα, τα οποία έχουν πε­ριο­ρι­στεί και πάλι σε 40 μέτρα. Το νερό που έπεσε ήταν φυ­σι­κά συ­γκλο­νι­στι­κό, αλλά δεν θα εί­χα­με αυτές τις κα­τα­στρο­φές αν δεν είχαν στε­νέ­ψει τόσο πολύ τα ρέ­μα­τα. Εχου­με βάλει μια τάπα στη ροή του νερού, στο πο­τά­μι, το νερό δεν έχει τον χώρο που χρειά­ζε­ται», εξη­γεί στην «Κ» ο το­πο­γρά­φος – μη­χα­νι­κός Δη­μή­τρης Θε­ο­δο­σό­που­λος, επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τι­κής ομά­δας για τα ρέ­μα­τα της Ατ­τι­κής. «Και τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που σχε­διά­ζο­νται και γί­νο­νται είναι στην κα­τεύ­θυν­ση της “κα­να­λο­ποί­η­σης” των ρε­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζο­νται μόνο ως αγω­γοί ομ­βρί­ων. Την ίδια στιγ­μή στην Ευ­ρώ­πη ανοί­γουν και πάλι τα υπό­γεια ρέ­μα­τα. Το κλίμα αλ­λά­ζει, εμείς δεν πρέ­πει να αλ­λά­ξου­με;», ανα­ρω­τιέ­ται ο κ. Θε­ο­δο­σό­που­λος.

Στο με­τα­ξύ, το βό­ρειο και το νότιο Πήλιο πα­ρα­μέ­νουν απο­κομ­μέ­να από την πόλη του Βόλου καθώς οι δρό­μοι και τα γε­φύ­ρια έχουν δια­λυ­θεί, ενώ πολλά χωριά δεν μπο­ρούν να επι­κοι­νω­νή­σουν με­τα­ξύ τους λόγω των κα­το­λι­σθή­σε­ων και των πτώ­σε­ων δέ­ντρων που έχουν μπλο­κά­ρει πλή­ρως την πρό­σβα­ση. Είναι δύ­σκο­λο έως αδύ­να­τον να προ­σεγ­γί­σουν τόσο η Πυ­ρο­σβε­στι­κή όσο και τα μη­χα­νή­μα­τα της Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και της Πε­ρι­φέ­ρειας, ακρι­βώς γιατί οι δρό­μοι είναι απρο­σπέ­λα­στοι από τη λάσπη και τα φερτά υλικά.

«Χάος». Με αυτή τη λέξη πε­ρι­γρά­φει την κα­τά­στα­ση στο Πήλιο ο Χρή­στος Φά­βιος που βρί­σκε­ται εγκλω­βι­σμέ­νος στο χωριό Μη­λί­να. Oπως λέει, δεν υπάρ­χουν πλέον δρό­μοι, αφού το οδό­στρω­μα έχει υπο­χω­ρή­σει, κτί­ρια έχουν πα­ρα­συρ­θεί, όλες οι γέ­φυ­ρες έχουν πέσει, ενώ φυ­σι­κά δεν υπάρ­χουν νερό και ηλε­κτρι­κό. Το νερό που έπεσε ήταν πρω­το­φα­νές. Εν­δει­κτι­κά στη Ζα­γο­ρά ση­μειώ­θη­κε ρεκόρ ημε­ρή­σιας βρο­χό­πτω­σης με 754 χι­λιο­στά βρο­χής σε μόλις 20 ώρες, τη στιγ­μή που μέσα σε ένα χρόνο το ύψος βρο­χής στην Ατ­τι­κή δεν ξε­περ­νά­ει τα 400 χι­λιο­στά βρο­χής.

Στη Λαμία

Και στη Λαμία χθες κε­ντρι­κοί δρό­μοι με­τα­τρά­πη­καν σε πο­τά­μια και γέ­μι­σαν πέ­τρες και φερτά υλικά, με απο­τέ­λε­σμα σε πολλά ση­μεία να είναι αδύ­να­τη η κυ­κλο­φο­ρία. Ωστό­σο, ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι κα­τα­στρο­φές στις αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες σε πολ­λές πε­ριο­χές. Στα Τέμπη εκα­το­ντά­δες στρέμ­μα­τα με καλ­λιέρ­γειες πα­τά­τας και φα­σο­λιών, καθώς και καλ­λιέρ­γειες αμυ­γδά­λου, ρο­δα­κί­νου και στα­φυ­λιού βρί­σκο­νται πλέον κάτω από το νερό.

Για σή­με­ρα Πέμ­πτη 7/9 ανα­μέ­νο­νται, σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, ισχυ­ρές βρο­χές και κα­ται­γί­δες σε Θεσ­σα­λία, Σπο­ρά­δες, βό­ρεια Εύ­βοια, κε­ντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά. Τα φαι­νό­με­να από το από­γευ­μα ανα­μέ­νε­ται να εξα­σθε­νή­σουν. Πά­ντως οι νέες βρο­χο­πτώ­σεις στις ήδη επι­βα­ρυ­μέ­νες ή και πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες πε­ριο­χές θα έρ­θουν να επι­δει­νώ­σουν τις δυ­σκο­λί­ες.

Τι προ­κά­λε­σε τέ­τοιες βρο­χο­πτώ­σεις

Η επιµονή πολύ έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων για δύο και πε­ρισ­σό­τε­ρες ημέ­ρες στις ίδιες το­πο­θε­σί­ες λει­τουρ­γεί σω­ρευ­τι­κά και συμ­βάλ­λει σε με­γά­λα πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να. Πέρα από τις τε­ρά­στιες πο­σό­τη­τες βρο­χής που έπε­σαν στην πε­ριο­χή του Πη­λί­ου και στον Βόλο από το βράδυ της Δευ­τέ­ρας μέσα σε ένα 48ωρο και μέχρι το με­ση­μέ­ρι της Τε­τάρ­της στη Θεσ­σα­λία έχουν ση­μειω­θεί (σύμ­φω­να με τους με­τε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών) πολύ με­γά­λα ποσά υετού: Κωφοί Μα­γνη­σί­ας 457 χι­λιο­στά, Πε­ζού­λα 414 χι­λιο­στά, Μου­ζά­κι 397 χι­λιο­στά, Καρ­δί­τσα 391 χι­λιο­στά! Ας ση­μειω­θεί πως κάθε χι­λιο­στό με­τα­φρά­ζε­ται σε πο­σό­τη­τα ενός τόνου νερού ανά στρέμ­μα. Πού οφεί­λο­νται όμως τόσο έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, τόσο με­γά­λες βρο­χο­πτώ­σεις και κα­ται­γί­δες, και μά­λι­στα μόλις λίγες ημέ­ρες μετά το ημε­ρο­λο­για­κό τέλος του κα­λο­και­ριού; «Υπάρ­χει πύ­κνω­ση πα­ρό­μοιων φαι­νο­μέ­νων τον Σε­πτέμ­βριο, τον Οκτώ­βριο, ακόμη και τον Νο­έμ­βριο. Εχου­με δει να ση­μειώ­νο­νται ακόμη και με­σο­γεια­κοί κυ­κλώ­νες, όπως ήταν ο “Ιανός”. Οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες των θα­λασ­σών, ει­δι­κά μετά από καύ­σω­νες, οδη­γούν σε κύ­κλους αυ­ξη­μέ­νης εξά­τμι­σης υδρα­τμών, που στη συ­νέ­χεια με­τα­τρέ­πο­νται σε με­γά­λα νέφη βρο­χής», εξη­γεί στην «Κ» ο Νίκος Μι­χα­λό­που­λος, διευ­θυ­ντής Ερευ­νών στο Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.