Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Δέσμευση για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με την διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη υπόμνημα της Ένωσης με τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, ενόψει της ΔΕΘ, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για δραστική μείωση φόρων και εισφορών, επαρκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας και καθιέρωση συστήματος εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικονομίας της γνώσης.

«Η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, κάνει τη ζωή του επιχειρηματία κάθε μέρα πιο δύσκολη. Εμείς έχουμε σκοπό αυτά να τα αντιμετωπίσουμε και να καταθέσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητος και θα δίνει τη δυνατότητα, πάλι, στη μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις θα εξειδικευθούν περαιτέρω στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Στάθηκε επίσης, εκτός από τη φορολογία, στο ζήτημα της ρευστότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά από το ΕΣΠΑ, «παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η Κυβέρνηση», αλλά και στην ανάγκη οι τράπεζες να γίνουν πάλι ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους αυξάνονται και ότι «η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από μόνη της δείχνει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το καθοριστικό αυτό ζήτημα», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, «όχι μόνο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».

Την καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20%, με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών, πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος. Ζήτησε ακόμη τη θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων – δαπανών, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η πρόταση συνίσταται στο ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριό τους μέχρι και του ποσού του συνόλου των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος. «Ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε πολύ ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν σημαντικά αδήλωτα εισοδήματα από μία μερίδα επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δρουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της υγιούς επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ. Προτείνεται η καθιέρωση δύο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33% για το υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε εξάλλου ότι τα Επιμελητήρια ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας επί οικονομικών θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης των προβλημάτων της χώρας και πρέπει να αξιοποιηθούν και να στηριχθούν.

Στη συνάντηση μετείχε η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ αποτελούμενη από τους Α΄ Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Παπαδόπουλο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο Ιορδάνη Τσώτσο, τον Γ’ Αντιπρόεδρο ‘Αγγελο Τσατσούλη, τον Δ΄ Αντιπρόεδρο Παύλο Τονικίδη, τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Ζορπίδη, τον Οικονομικό Επόπτη Γεώργιο Χονδρογιάννη και τον Αναπληρωτή Οικονομικό Επόπτη Ηλία Χατζηχριστοδούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου