Ειδήσεις

Μακρόν: Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για την Ελλάδα

Το μέλλον της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινό, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την υποδοχή του από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδευτούν από μια συλλογική δέσμευση. Εγιναν πολλές θυσίες και ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβό τίμημα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ελλάδα πέρασε 10 χρόνια μια δύσκολη κατάσταση αλλά έχει αντέξει. «Εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της χώρας», είπε. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν θα πρέπει να ξεχαστούν από την Ευρώπη, τόνισε και αναφέρθηκε σε πιέσεις που υπήρξαν για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Αναφέρθηκε στις θέσεις του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Όπως είπε, για να προχωρήσουμε πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη, με άμεσες απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας.
Εκανε λόγο για πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ενώ μίλησε για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών και θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε πιο ενωμένη Ευρώπη, με προϋπολογισμό ευρωζώνης και κοινό υπουργό Οικονομικών.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτικής ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί ο ESM.

Χρειάζεται θάρρος για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, το έκανε η Ελλάδα και το κάνει η Γαλλία, είπε ο Εμ. Μακρόν και αναφέρθηκε στην επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει, λέγοντας ότι ελπίζει να στηρίξουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη αμφισβητούν τις βασικές της αρχές, όπως το δίκαιο, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφές από τον τυφώνα Ιρμα και δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Να τηρηθεί η δέσμευση για το χρέος

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για το ότι επέλεξε την Ελλάδα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του και εξέφρασε τη λύπη του για τις καταστροφές από τον τυφώνα Ιρμα στις γαλλικές αποικίες. Με αφορμή αυτό έκανε αναφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Σας υποδεχόμαστε ως συνεχιστή των Γάλλων ηγετών που θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία, που έχει βαθιές ρίζες», τόνισε. Ευχαρίστησε για τη συμβολή της Γαλλίας το 2015 στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Η στήριξη στην Ελλάδα δικαιώνει την ιστορική αποστολή της Γαλλίας στην ΕΕ, γιατί είναι στήριξη της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της ΕΕ. Είναι ευρωπαϊκά προσανατολισμένη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και θα παραμείνει, σημείωσε.

Η Ελλάδα, με όλες τις θυσίες του λαού, θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Περιμένει, όμως, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Κορέα-, πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup (που δεν μπορεί να λειτουργεί ως άτυπο όργανο), την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και εσείς, Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου