Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: Κανένας οίκτος σε πτωχευμένους επιχειρηματίες με τα χρήματά τους στο εξωτερικό

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλύοντας με βήματα σταθερά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η γαλάζια παράταξη, όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να ανεχθούν φαινόμενα επιχειρηματιών, οι οποίοι αφήνουν τις επιχειρήσεις του να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του capital.gr, η συγκεκριμένη αναφορά-αιχμή για την οπτική και τους σχεδιασμούς της οδού Πειραιώς πραγματοποιήθηκε, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο του κύκλου των τετ α τετ με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, ενόψει της διήμερης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μία συνάντηση, στην οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε, μεταξύ άλλων, επί τάπητος το στοίχημα ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, μέσα από τη χορήγηση νέων δανείων. Άλλωστε, κομβικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η σκιαγράφηση και εφαρμογή όλων εκείνων των πτυχών της οικονομικής πολιτικής, που θα ανοίξουν το δρόμο των επενδύσεων, θα φέρουν ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

“Δεν πρόκειται να ανεχθώ και να ανεχθούμε ως επόμενη κυβέρνηση, και δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα οίκτο, σε επιχειρηματίες, οι οποίοι αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Και ζουν μια ζωή που δεν συνάδει με την κατάσταση των επιχειρήσεών τους. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ σαφές προς την επιχειρηματική κοινότητα”, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Δίνοντας, παράλληλα, εμφατικό στίγμα των προθέσεών του και αναδεικνύοντας τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική της οδού Πειραιώς και αυτή της Κουμουνδούρου και του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως πρόθεση της κυβέρνησής του θα είναι να τραβήξει η χώρα μία γραμμή και να αφήσει πίσω της το παρελθόν, αλλάζοντας momentum.

“Αυτό σημαίνει ότι σχέσεις τραπεζικές με γνωστά επιχειρηματικά ονόματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από αυτό το πρίσμα και μόνο. Σε αυτό θα έχετε απόλυτη πολιτική στήριξη και καμία παρέμβαση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Θα κάνετε τη δουλειά σας με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Και ο μέτοχος θα πληρώσει. Ο μέτοχος που έριξε έξω την επιχείρησή του θα πληρώσει”, ανέφερε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών ήταν η γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, το πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό, πώς προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, καθώς και το ζήτημα της ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής στάθηκε στην ανάγκη τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί στο… παρά πέντε της ανόδου του στη συμπρωτεύουσα και τη Διεθνή Έκθεση, να…πετάξει από πάνω του το κοστούμι του κρατιστή και να φέρει στο προσκήνιο προφίλ μεταρρυθμιστή, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν την άβυσσο που χωρίζει τα δύο κόμματα και στον τομέα της αντίληψης περί κράτους και οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει σαφώς, σε κάθε δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιεί, πως η ατζέντα της ιδιωτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας ανήκει αποκλειστικά στη γαλάζια παράταξη. Στοιχείο που θα αποτυπωθεί έντονα και στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Με εκπεφρασμένη θέση να εστιάζει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση στο μέλλον, στο “αύριο” της χώρας, στη νέα γενιά και στη χάραξη και εφαρμογή ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει το ανανεωμένο πρόγραμμα του κόμματος, με κύριες αιχμές τη μείωση των φόρων, το συμμάζεμα των κρατικών δαπανών, τη ρευστότητα και τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Αιχμές που, όπως επισημαίνουν στελέχη της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, αποτυγχάνει διαρκώς και λαμβάνει βαθμούς κάτω από τη βάση.

“Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Πιστεύουμε ότι μαζί, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, μπορούν να βάλουν ξανά την Ελλάδα σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η δική μας ταυτότητα είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν ανακαλύψαμε εμείς, πρόσφατα, την επιχειρηματικότητα, ούτε τις επιχειρήσεις. Και είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην πατρίδα μας να αξιοποιήσει τα μεγάλα αναξιοποίητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα”, τονίζει συνεχώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρό τους τις… οβιδιακές μεταμορφώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα, που σύμφωνα με τους γαλάζιους ανακαλύπτουν όψιμα το “επιχειρείν”, όταν εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια έχουν…στεγνώσει με την πολιτική της υπερφορολόγησης πολίτες και επιχειρήσεις.

Το πλάνο Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή στο βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης, όπως θα αναλυθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει οκτώ τομές:

– Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία.
– Συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.
– Βαθιά μετάλλαξη του Κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

– Ριζική μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών.
– Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης.
– Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

– Προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
– Βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου