Μια νέα τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης ανοίγεται για τα Δωδεκάνησα, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατικής», υπάρχει πρόθεση από την πλευρά ομογενών επιχειρηματιών, να ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων με την κυβέρνηση της ΝΔ – μετά το ναυάγιο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στο νομό μας.
Όπως είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2018 η «δημοκρατική», επιτυχημένοι ομογενείς επιχειρηματίες ήταν διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα στον τόπο καταγωγής τους. Η τεράστια αυτή προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια, όταν η χώρα είχε ήδη βρεθεί στην δίνη της οικονομικής κρίσης, κι όταν Δωδεκανήσιοι της Αμερικής με πρωταγωνιστές τους εφοπλιστές Γιώργο και Βάσο Παπαγαπητού (της οικογένειας Παπαγαπητού από τη Λίνδο) προσφέρθηκαν μαζί με άλλους διαπρεπείς επιχειρηματίες της ομογένειας (από Αμερική, Αυστραλία και Αφρική), να χρηματοδοτήσουν έργα πνοής στην περιοχή μας.
Τότε, με πρωτοβουλία του ξεναγού κ. Φάνη Χατζή ο οποίος διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με τον εφοπλιστή κ. Γιώργο Παπαγαπητό, ήρθε σε επαφή με Ροδίτες που αγαπούν τον τόπο τους και γνώριζαν τις ανάγκες, μεταξύ των οποίων και με τον κ. Κώστα Σαρρή (πρώην πρόεδρο του σωματείου των εστιατόρων) ο οποίος γνώριζε και γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του τόπου. Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Κ. Σαρρής με τον εφοπλιστή, του ζητήθηκε να τους υποδείξει ποιες επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, καθώς υπήρχαν πολλοί Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και ήταν διατεθειμένοι να διαθέσουν χρήματα, με σκοπό όχι τόσο το κέρδος όσο την προσφορά στον τόπο και την υστεροφημία τους.
Όπως είχε δηλώσει στη «δ» ο κ. Κώστας Σαρρής, ο ίδιος εξήγησε ότι δεν έχει γνώσεις επιστήμονα, ωστόσο αγαπά πολύ τον τόπο του, κι ενδιαφέρεται για τα κοινά. «Εξήγησα στον κ. Γ. Παπαγαπητό ότι δεν είμαι ούτε οικονομολόγος ούτε τουριστικός επιστήμονας. Αγαπώ όμως πολύ τον τόπο μου και έτυχε να είμαι γαμπρός του Θεοχάρη Αργύρη που επί 25 χρόνια ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, τις καλές εποχές, με δήμαρχο τον αείμνηστο Πετρίδη. Είχα λοιπόν υπ΄όψιν μου κάποιες αποφάσεις που ελήφθησαν από τότε και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επιφυλάχθηκα όμως ότι θα του απαντήσω σύντομα.
Τότε σκιαγράφησα στο μυαλό μου την τουριστική ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει κάθε νησί ξεχωριστά και επικοινώνησα με τους δημάρχους όλων των νησιών, κατέθεσα τις προτάσεις που είχα στο μυαλό μου και ήταν απολύτως σύμφωνοι.
Στη συνέχεια, έπειτα από περίπου πέντε μήνες μετά το τηλεφώνημα απέστειλα στον κ. Γ. Παπαγαπητό τις προτάσεις μου, με τις οποίες οφείλω να ομολογήσω ότι ενθουσιάστηκε γι αυτό και σε συνεννόηση με επιφανείς Δωδεκανήσιους επιχειρηματίες από την Αμερική και όχι μόνο, ξεκίνησαν την προσπάθεια υλοποίησής τους», είχε δηλώσει ο κ. Κ. Σαρρής αλλά δυστυχώς, όπως απεκάλυψε στη «δ», τα εμπόδια που συνάντησαν στην Ελλάδα ήταν ισχυρότερα από την θέληση των ομογενών για επενδύσεις.
«Τα γραφειοκρατικά προβλήματα ήταν πάρα πολλά και παρά τις προσπάθειες και τις πολλές απόπειρες, δεν βρέθηκε ποτέ άκρη σε κεντρικό επίπεδο για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης. Κεφάλαια υπήρχαν, αλλά δυστυχώς το κράτος αυτό όχι μόνο δεν τα αξιοποίησε αλλά πέντε χρόνια μετά, οι άνθρωποι αυτοί δηλώνουν πλήρως απογοητευμένοι και τολμώ να πω ότι η προσπάθεια πια έχει ναυαγήσει αφού μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχουν καταφέρει να βρουν άκρη για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Σαρρής σημειώνοντας ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για τα νησιά μας.
Ο κ. Γ. Παπαγαπητός μάλιστα, ερχόμενος στη Ρόδο είχε συνάντηση με τον κ. Κ. Σαρρή με τον οποίον συζήτησαν για τα έργα που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί και πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η Ρόδος, όμως, όπως δήλωσε στην «δ» ο κ. Κώστας Σαρρής, ο εφοπλιστής του εξομολογήθηκε πως όσες πόρτες της κεντρικής διοίκησης κι αν χτύπησε στην Ελλάδα, καμία δεν άνοιξε για να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια.
Οι πληροφορίες της «δ» αναφέρουν ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης και με την εκπεφρασμένη πρόθεση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των ομογενών επιχειρηματιών, έπειτα από παρότρυνση τοπικών παραγόντων και πλέον ανοίγει ο δρόμος για νέα σειρά επαφών με την κυβέρνηση, την περιφερειακή αλλά και την νέα δημοτική αρχή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ομογενής εφοπλιστής κ. Γιώργος Παγαπητός, θα βρίσκεται στη Ρόδο για διακοπές από τις 31 Αυγούστου έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, και στο διάστημα αυτό αν ευδοκιμήσουν οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε θα πραγματοποιηθούν νέες επαφές με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, με βάση το πλάνο επενδύσεων που είχε αρχικά συζητηθεί στους ομογενείς και είχε δημοσιεύσει η «δ».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε μια πρώτη πρόταση σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τα οποία επέδειξαν ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται το ενδιαφέρον αυτό να αποτυπωθεί σε επικείμενη συνάντηση, κατά την παραμονή στη Ρόδο του κ. Γ. Παπαγαπητού.
ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΝΟ
ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
1.Κάστρα της Δωδ/σου: Αναστήλωση πολλών χώρων, που προϋπήρχαν και σήμερα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε είναι σωροί ερειπίων! Είναι δυνατή η αξιοποίηση ως επισκέψιμων χώρων, με αντίτιμο, όλων των χώρων (επάλξεων πύργων, αιθουσών κ.λ.π), αλλά και η δημιουργία δράσεων σε όλους τους χώρους. Ο ιδιώτης που θα αναλάβει, θα είναι επιφορτισμένος με την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της στατικής επάρκειας των κάστρων, των κτηρίων και των χώρων, υποχρεωμένος από τον σχεδιασμό την καθοδήγηση και την επίβλεψη της Αρχαιολογίας. Το αντίτιμο που θα καταβάλλεται από τους επισκέπτες θα προσυμφωνείται με το ΥΠ.ΠΟΛ.
2. Άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις κάθε αγωνίσματος. Δημιουργία PALAIS DE SPORT, ώστε να γίνει δυνατή, όχι μόνον η διοργάνωση αγώνων, αλλά και η προετοιμασία ομάδων από όλο τον κόσμο,(basket, volley, ποδόσφαιρο, ιππόδρομος, τοξοβολία, ξιφασκία, beach volley, beach soccer, ποδηλατοδρόμιο, τέννις, παγκράτιο, γκόλφ) στη Ρόδο και στην Κω.
3. Δημιουργία Τηλεοπτικού σταθμού με δορυφορική εκπομπή σε όλο τον κόσμο, με ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ τουριστικής κατεύθυνσης και περιεχομένου.
4. Ενεργοποίηση της παλιάς απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου επί νομαρχίας Σάββα Καραγιάννη, περί ‘ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ’ με τελικό σκοπό λειτουργίας τέσσερις άξονες υλοποιήσιμους σε βάθος χρόνου. 1ον Ενδοδωδεκανησιακών γραμμών, 2ον σύνδεση με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, 3ον σύνδεση με ενδιαφέρουσες μεγαλουπόλεις Ευρώπης – Αμερικής, 4ον Τσάρτερς με βάση τα μεγαλύτερα και καταλληλότερα από πλευράς Booking για τα Δωδεκάνησα, αεροδρόμια.
5. Δημιουργία ενός οργανισμού Τουρισμού Δωδεκανήσου, με παράλληλη κατάργηση του ΠΡΟ.ΤΟΥΡ. και του Οργανισμού προώθησης τουρισμού Κω.
Ο σκοπός του μεταξύ άλλων, θα είναι η χωροταξική μελέτη τουριστικών υποδομών για τα Δωδεκάνησα. Ο συντονισμός κάθε ενέργειας, που θα αφορά τον τουρισμό της Δωδεκανήσου, η μελέτη κατ’ έτος των τρόπων προβολής της Δωδεκανήσου, καθώς και η συμβουλή των εν δυνάμει επενδυτών, σχετικά με την ευχέρεια αποδοχής της σχεδιαζόμενης επένδυσης και της (περίπου) απόδοσής της.
Ο οργανισμός, θα εποπτεύει τη λειτουργία γραφείων τουρισμού σε σημαντικές πόλεις της Ευρώπης (και όχι μόνον), για συμφωνίες με πολίτες των χωρών όπου ευρίσκονται για διακοπές στα Δωδεκάνησα. Εγγυάται την επιτυχία η ήδη απο πολλά χρόνια διακίνηση στα Δωδ/σα πάνω από το ένα τρίτο των τουριστών της Ελλάδας, εισπράττοντας πάνω απο το ένα τρίτο των τουριστικών εσόδων, (προώθηση πωλήσεων, προορισμού Δωδ/σου για συνεδριακό τουρισμό, θεματικό τουρισμό, κρουαζιέρα, μαθητικό, γαστρονομικό κ.λ.π)
6. Δημιουργία του «Κολοσσού» στην Ρόδο. Ο Κολοσσός θα μπορούσε να είναι ένα τεχνητό νησί, συνδεδεμένο με γέφυρα που θα καταλήγει στον χώρο δίπλα στα σφαγεία, που θα φτιαχτεί μπροστά από το άνοιγμα της λιμενολεκάνης, ικανού μήκους για να κόψει τον καιρό (Γραίο), που καθιστά το λιμάνι πολλές φορές ακατάλληλο και ικανού πλάτους, ώστε να γίνει δυνατή η δημιουργία πάνω σ’ αυτό επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, στους πέντε ορόφους του. Ο Δ’ όροφος θα είναι επτάστερο ξενοδοχείο το οποίο εκτός των χώρων εξυπηρέτησης των δωματίων και των σουιτών, θα διαθέτει ελικοδρόμιο, πισίνες, γήπεδα. Το όλο οικοδόμημα θα έχει στην ταράτσα του ένα τεράστιο κεφάλι ενός όμορφου νέου (το κεφάλι του θεού Ήλιου) με δεκαέξι ακτίνες περιμετρικά το οποίο θα είναι εσωτερικά επισκέψιμο σε όλα του τα σημεία.
7. Η δημιουργία teleferic απο το Μόντε Σμίθ μέχρι την Φιλέρημο δυο γραμμών. Μιας προς και μιας από την Φιλέρημο. Αυτό το τελεφερίκ αποτελούσε μεταξύ άλλων και όνειρο του αείμνηστου «Αγίου» των δημάρχων Ροδίων Μιχ.Πετρίδη. Ένα δεύτερο τελεφερίκ θα μπορούσε να συνδέσει την «κάτω» Παναγιά Τσαμπίκα με την ψηλή!
8. Εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων (σκουπιδιών). Η δυναμικότητά του θα επιτρέπει την διαχείριση αποβλήτων πολλών νησιών. Τα απόβλητα θα διακινούνται με ψυγεία κοντέινερς (αυτοκίνητα ψυγεία ή κοντέινερς ψυγεία φορτωμένα σε αυτοκίνητα ή ειδικά πλοιάρια). Θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα λίπασμα, γυαλί, χαρτί κ.λ.π. Σημειώνεται η δυνατότητα παραγωγής βιοκαύσιμης ύλης αφού ο όγκος των παραγόμενων καμένων λιπών και ελαίων είναι τεράστιος.
9. Οργάνωση των δασών με δρόμους -ζώνες ασφαλείας και χώρους προσωρινής ολιγόωρης παραμονής, με σκοπό την δημιουργία περιπατητικού φυσιολατρικού τουρισμού. Ο επενδυτής που θα αναλάβει, θα υποχρεωθεί στην αναδάσωση των περίπου 200.000 στρεμμάτων δάσους που κάηκαν στο παρελθόν και τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί επίσης μετά την αποκατάστασή τους. Προτείνεται η αναδάσωση και η οργάνωση ως αγροτουρισμός.
10. Θαλάσσια προστατευόμενα πάρκα για δημιουργία ή εξέλιξη καταδυτικού τουρισμού σ’ όλα τα Δωδ/σα.
11. Δημιουργία εγκαταστάσεων ναυτικού αθλητισμού σ’ όλα τα Δωδ/σα που θα περιλαμβάνουν χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων και αγωνιστικών σκαφών.
12. Ανάδειξη των θρησκευτικών ναών (χριστιανικών και μουσουλμανικών) ώστε με ανάλογες εκδηλώσεις να οργανωθούν γάμοι, βαπτίσεις και οιεσδήποτε εκδηλώσεις (πολιτικού ή θρησκευτικού περιεχομένου). Θα εορτάζονται ιδιαίτερα Πάσχα, Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστος, Μπαϊράμι, Ραμαζάνι κ.τ.λ.
13. Δημιουργία πάρκων τύπου Ντίσνευ για μικρά και μεγάλα παιδιά σε Ρόδο και Κω.
14. Δημιουργία αναρριχητικών πάρκων σε όλα τα Δωδ/σα, με πίστες διαφόρων δυσκολιών.
15. Δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων υπό την καθοδήγηση, την επωνυμία και την αιγίδα Διεθνούς φήμης σχολής.
16. Ανάληψη της ευθύνης αρτιότητας και λειτουργίας όλων των μόλων των λιμανιών και των μαρίνων της Δωδ/σου. Σημαντική η δημιουργία λιμανιού στο Ψαλίδι της Κω.
17. Πρόσκληση από το Ιπποκράτειο κέντρο της Κω, των αριστούχων κάθε χρόνο αποφοίτων ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων όλου του κόσμου, για να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη στην Κω. Στα πρώτα χρόνια, η έλευση παραμονή και διαβίωση θα είναι δωρεάν. Η εξέλιξη των δράσεων, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο Διεθνούς ιατρικού συνεδρίου. Το Ιπποκράτειο θα παρακολουθεί την εξέλιξη δια βίου, του ορκισθέντος, ώστε να τον επιβραβεύει ή να τον επιπλήττει με διάφορες ποινές μέχρι και την άρση του όρκου.
18. Δημιουργία από το Ιπποκράτειο δύο κλινικών, ειδικής και συγκεκριμένης πάθησης στην Κω και στη Ρόδο, με παράλληλη λειτουργία ερευνητικού εργαστηρίου για την πάθηση αυτή.
19. Ανάληψη της ευθύνης αρτιότητας και λειτουργίας των αεροδρομίων της Δωδ/σου.
20. Δημιουργία υδατοδρομίων σε όλα τα Δωδ/σα και ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας τους,
21. Δημιουργία ενδο-Δωδεκανησιακής κρουαζιέρας, με προσέγγιση σε όλα τα λιμάνια και τους μόλους όλων των νησιών και των λιμανιών της Τουρκίας, στην έκταση της Δωδεκανήσου και ολιγόωρη ή ημερήσια παραμονή με home ports την Ρόδο και την Κω την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη!
22. Ανάληψη της ευθύνης σύγχρονης συγκρότησης και λειτουργίας των καρνάγιων Ρόδου, Σύμης και Καλύμνου.
23. Δημιουργία πίστας αγώνων αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σ’ ένα από τα παλιά αεροδρόμια της Ρόδου (Καλάθου-Κατταβιάς-Μαριτσών) καθώς και motocross και mountain bike.
24. Δημιουργία δυο γαστρονομικών κέντρων στη Ρόδο και ενός στην Κω. Τα κέντρα αυτά, θα έχουν στη μέση μιας τεράστιας αίθουσας, μια κουζίνα στρογγυλής διάταξης, ώστε να είναι εμφανής οι λειτουργείες της, από όλα σχεδόν τα σημεία της αίθουσας στην οποία θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα αμφιθεατρικά γύρω από την κουζίνα. Οι τουρίστες γαστρονομίας, θα παρακολουθούν, αλλά και θα σερβίρονται α) πρωινό β) δεκατιανό (ουζο) γ)γεύμα δ) δείπνο, διαφορετικά κάθε μέρα, προερχόμενα από διάφορες περιοχές της Δωδεκανήσου. Στα μεσοδιαστήματα της παρασκευής των συνταγών, θα παρακολουθούν μουσικοχορευτικά δρώμενα και εκθέσεις σκευών-συσκευών, πανίδας και χλωρίδας, που χρησιμοποιούνται στην τοπική Δωδεκανησιακή γαστρονομία. Παράλληλα, με την λειτουργία των γαστρονομικών κέντρων, προτείνεται ο συντονισμός των γαστρονομικών εορτών, που γίνονται σήμερα (γιορτή κρασιού, φράουλας, πατάτας, πορτοκαλιού κ.λ.π) ώστε να γίνονται σε περιόδους θρησκευτικών πανηγυριών, που θα επιτρέψουν γάμους, βαπτίσεις κ.α θρησκευτικά μυστήρια με τοπικό χρώμα της κάθε περιοχής, διανθισμένα με μουσικούς αθλητικούς και άλλους αγώνες.
25. Ανάδειξη και εμπλουτισμός των Μεσαιωνικών εορτών που γίνονται και σήμερα σε όλα τα μέρη της Δωδ/σου που διαθέτουν κάστρο. Μπορούν να διανθιστούν με δρώμενα θρησκευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα (γάμοι με άμαξες κ.λ.π)
26. Εορτές προς τιμήν του Ασκληπιού στο Ασκληπειό της Κω και στο χωριό Ασκληπειό της Ρόδου και προς τιμήν του Ιπποκράτη στον Πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω. Μπορούν να οργανωθούν αθλητικοί αγώνες τα ‘Ιπποκράτεια’ και ιατρικό συνέδριο με την επωνυμία ‘Ασκληπιείον Συνέδριον’.
27. Προβολή κι ανάδειξη του ορθόδοξου χριστιανικού τουρισμού με επίκεντρο την Πάτμο και όλες τις μονές ή ναούς που λατρεύονται ιδιαίτερα σε κάθε νησί (Αϊ Γιάννης στην Σποα Καρπάθου και Χάλκη, Παναγιά Σπηλιανή σε Νίσυρο και Καθολική στην Κρεμαστή Ρόδου, Πανορμίτης στη Σύμη κ.τ.λ.).
28. Επανέναρξη της αρχαίας γιορτής των ανθεστηρίων με εκθέσεις άνθεων, με παρελάσεις μασκαρεμένων με λουλούδια και στολισμένων αρμάτων με ανακήρυξη των καλύτερων αμφιέσεων σε βασιλιά, βασίλισσα, γελωτοποιό, με στόλισμα βαρκών και παρέλαση τους στα λιμάνια και τις μαρίνες και λήξη των εορτών με πυροτεχνήματα και προσφορά κρασιού από βαρέλια.
29. Time Sharing τουρισμό σε συνδυασμό με την κρουαζιέρα και σε συνεργασία με τα Τουρκικά λιμάνια από το ύψος της Πάτμου μέχρι το Κας απέναντι από το Καστελόριζο.
30. Ενοικιάσεις όλων των κατεστραμμένων και μη διατηρημένων οικιών ιδιοκτησίας ΤΑΠΑ ή άλλων φορέων του Δημοσίου σε ιδιώτες με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση και την ενοικίαση τους βραχύχρονα ή μακρόχρονα σε τουρίστες.
31. Δημιουργία εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, σε κάθε νησί με δυνατότητα υποδοχής των λυμάτων όλου του νησιού κι όχι μόνον ορισμένων πόλεων του νησιού.
32. Δημιουργία ορχηστρών Δωδεκανήσου (Δημοτικής, Λαϊκής, Ελαφράς, Σύγχρονης, Συμφωνικής) και χορωδιών (Παιδικής, Ανδρικής, Γυναικείας, Μεικτής.)
33. Εμπλουτισμός των μπαντών των Δήμων, ώστε εκτός της σημερινής μορφής, να γίνει δυνατός ο διαχωρισμός τους σε : Μπάντα κρουστών, Μπάντα πνευστών, Μπάντα εγχόρδων κτλ. κτλ. Εμφανίσεις τους σε κάθε γιορτή και εκδήλωση, εκτός από ειδικές εμφανίσεις, για εκτελέσεις έργων μουσουργών.
34. Πλήρης αξιοποίηση των φραγμάτων Γαδουρά και Απολακκιάς για ύδρευση και άρδευση και δημιουργία βιοτόπων.
35. Μελέτη ανάπτυξης του Πρασονησιού στη Ρόδο, της Ψερίμου και της Καλολίμνου στην Κάλυμνο, των Σεσκλιών στη Σύμη, της Σαρίας στην Κάρπαθο και όποιου αλλού αξιοποιήσιμου μικρονησιού στα Δωδεκάνησα, με εγκαταστάσεις είτε επίσκεψης και ολιγόωρης παραμονής, είτε ολιγοήμερης διαβίωσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ