ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανοί, Πολωνοί και Γάλλοι… κρατούν τον Τουρισμό

news room 8 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Θετική έκπληξη οι Βρε­τα­νοί παρά την καρα­ντίνα – Καλύ­τε­ρος από πέρσι ο Ιούνιος, υπο­σχέ­σεις για Ιούλιο και Αύγου­στο – ξεπέ­ρα­σαν το 1,2 εκα­τομ­μύ­ριο οι επι­σκέ­πτες – Προ­βλη­μα­τι­σμός για τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μίας

Με ουκ ολίγες ανα­τα­ρά­ξεις λόγω του στε­λέ­χους «Δέλτα» και αφίξεις πάνω από 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια ταξι­διω­τών από το εξω­τε­ρικό έκλεισε ο Ιούνιος για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό. Οι Γερ­μα­νοί, οι Πολωνοί και οι Γάλλοι ανα­δει­κνύ­ο­νται οι πιο… πιστοί φίλοι της χώρας μας, αφού είναι και αυτοί που εκκί­νη­σαν πιο δυνα­μικά τη φετινή σεζόν για την Ελλάδα, όπως επίσης και οι Βαλ­κά­νιοι, κυρίως μέσω του οδικού του­ρι­σμού.

Οι Αμε­ρι­κά­νοι, επίσης βρί­σκο­νται ψηλά στην κατά­ταξη στη λίστα των αφίξεων γι’ αυτόν τον πρώτο πλήρη μήνα ανοίγ­μα­τος του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, δεδο­μέ­νου ότι ο Ιούνιος σημα­το­δό­τησε αντί­στοιχα και το άνοιγμα περισ­σό­τε­ρων απευ­θείας πτήσεων από τις ΗΠΑ. Η έκπληξη, όμως, έρχεται από το Ηνωμένο Βασί­λειο.

Οι Βρε­τα­νοί, παρά τα περιο­ρι­στικά μέτρα που εξα­κο­λου­θούν να ισχύουν με την επι­στροφή στη χώρα τους και τις ακυ­ρώ­σεις «πακέτων» ακόμη και για το πρώτο διά­στημα του Ιουλίου από τους μεγα­λύ­τε­ρους tour operators όπως η ΤUI Uk και η Jet2, βρί­σκο­νται ψηλά στη λίστα των αφίξεων για τον Ιούνιο, όπως δεί­χνουν τα νούμερα που συγκε­ντρώ­νο­νται από τις φόρμες εντο­πι­σμού επι­βα­τών (PLF), στην 7η θέση.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα νούμερα απο­τυ­πώ­νουν ακριβώς την αργή και δύσκολη ανά­καμψη, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα πρώτα στοι­χεία από την Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας η συνο­λική επι­βα­τική κίνηση (εσω­τε­ρι­κού – εξω­τε­ρι­κού) στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια είναι στο 35%-37% του 2019 και σε κάποια με μεγα­λύ­τερη κίνηση, όπως αυτό του Ηρα­κλείου, στο 40% του 2019.

Στο «Ελ. Βενι­ζέ­λος», συνο­λικά, κατά την περίοδο Ιανουα­ρίου – Ιουνίου η κίνηση μειώ­θηκε στο επίπεδο των 2,7 εκα­τομ­μυ­ρίων επι­βα­τών, σημειώ­νο­ντας πτώση κατά 76,4% σε σχέση με την κίνηση του 2019, ενώ στα 14 περι­φε­ρειακά αερο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Fraport Greece το ποσοστό ανά­κτη­σης της κυκλο­φο­ρίας παρα­μέ­νει χαμηλό, όπως χαρα­κτη­ρι­στικά ανέφερε την περα­σμένη Παρα­σκευή στο 4ο Συνέ­δριο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών ο κ. Ηλίας Μαρα­γκά­κης, διευ­θυ­ντής Επι­χει­ρη­σια­κών Λει­τουρ­γιών της Fraport Greece, φτά­νο­ντας το 22,2% του 2019 ή αλλιώς στους 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες συνο­λικά, από 10,9 εκα­τομ­μύ­ρια το πρώτο εξάμηνο του 2019. Από την άλλη, είναι ενθαρ­ρυ­ντικό το γεγονός ότι ήδη από τον Ιούνιο έχει ενι­σχυ­θεί το θερινό πρό­γραμμα των αερο­πο­ρι­κών, ενώ έχουν ανοίξει και άλλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, με περισ­σό­τερα δρο­μο­λό­για από ποτέ φέτος.

«Υπάρχει ροή προς την Ελλάδα»

«Είμαστε ευχα­ρι­στη­μέ­νοι από αυτόν τον πρώτο μήνα του καλο­και­ριού, τηρου­μέ­νων πάντα των ανα­λο­γιών, γιατί βλέ­πουμε ότι υπάρχει μία ροή προς την Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη και -πάνω απ’ όλα- δυνα­μική κατά­σταση που βιώ­νουμε και παρα­κο­λου­θούμε πολύ στενά γιατί τα πράγ­ματα αλλά­ζουν συνεχώς.

Οι κρα­τή­σεις παρα­πέ­μπουν σε… χρη­μα­τι­στή­ριο και ανάλογα με την εξέλιξη της παν­δη­μίας εντός και εκτός Ελλάδας έχουμε και τα αντί­στοιχα σκα­μπα­νε­βά­σματα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θεο­χά­ρης, προ­σθέ­το­ντας ότι ο φετινός Ιούνιος είναι καλύ­τε­ρος σε αφίξεις από τον περσινό Ιούλιο. «Το brand της χώρας είναι πολύ ισχυρό και αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται από το γεγονός ότι υπάρχει ροή στις αφίξεις ακόμη και από χώρες με περιο­ρι­στικά μέτρα όπως είναι το Ηνωμένο Βασί­λειο.

Η Ελλάδα παρα­μέ­νει στις πρώτες θέσεις των προ­τι­μή­σεων στις μεγάλες ευρω­παϊ­κές αγορές όπως η Γερ­μα­νία και η Γαλλία, ενώ πολύ καλά κινεί­ται και η αμε­ρι­κα­νική αγορά, η οποία είναι από τις πρώτες σε επίπεδο εισπρά­ξεων και στη­ρί­ζει παρα­δο­σιακά σε μεγάλο βαθμό και τον του­ρι­σμό της Αθήνας που έχει περάσει πολύ δύσκολα λόγω κορω­νοϊού».

Σημειω­τέον ότι το αυξη­μένο ενδια­φέ­ρον από την αμε­ρι­κα­νική αγορά είχε φανεί ήδη από τον περα­σμένο Μάιο στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Θεο­χά­ρης στις ΗΠΑ με τα μεγα­λο­στε­λέχη κορυ­φαίων αερο­πο­ρι­κών και ξενο­δο­χεια­κών ομίλων (Delta, United, American Arilines, Marriott κ.ά.).

Είναι ενδει­κτικό ότι πέραν των λοιπών συν­δέ­σεων με Νέα Υόρκη, από φέτος τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια οι ταξι­διώ­τες μπορούν να πετά­ξουν απευ­θείας από την Ατλάντα στην Αθήνα, αφού η Delta ξεκινά καθη­με­ρι­νές πτήσεις από το μεγα­λύ­τερο αερο­δρό­μιό της προς την ελλη­νική πρω­τεύ­ουσα, ενώ και η United ξεκί­νησε την Παρα­σκευή 2 Ιουλίου απευ­θείας καθη­με­ρινή πτήση συν­δέ­ο­ντας το «Ελ. Βενι­ζέ­λος» με την Ουά­σινγ­κτον.

Αντί­στοιχα είχε φανεί το ενδια­φέ­ρον  και από τις ευρω­παϊ­κές αγορές τις οποίες επι­σκέ­φθηκε ο Ελληνας υπουρ­γός Του­ρι­σμού λίγο πριν από την εκκί­νηση της σεζόν (Γερ­μα­νία, Ηνωμένο Βασί­λειο, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία κ.ά.) και πιο τελευ­ταία την Ολλαν­δία και τη Δανία. «Τις τελευ­ταίες ημέρες βλέ­πουμε ότι κινού­νται περισ­σό­τερο και οι σκαν­δι­να­βι­κές αγορές, όπως η Δανία και η Σουηδία, σε επαφές που έχουμε με tour operators της περιο­χής όπως o Apollo».

Η συνέ­χεια πάντως για το πιο θερμό και παρα­πάνω από κρίσιμο, ειδικά για φέτος, δίμηνο του καλο­και­ριού κάθε άλλο παρά εύκολη απο­δει­κνύ­ε­ται αν ληφθούν υπόψη τα νέα δεδο­μένα και η δυνα­μική κατά­σταση που δημιουρ­γεί η μετάλ­λαξη «Δέλτα».

«Παρα­κο­λου­θούμε στενά την κατά­σταση σε καθη­με­ρινή βάση, έχουμε αυξη­μένο επίπεδο επι­τή­ρη­σης και ασφά­λειας και γι’ αυτό πραγ­μα­το­ποιούμε ελέγ­χους σε όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους ταξι­διώ­τες που έρχο­νται αυτή τη στιγμή από το Ηνωμένο Βασί­λειο, την Πορ­το­γα­λία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία λόγω της εξά­πλω­σης του στε­λέ­χους “Δέλτα” σε αυτές τις χώρες», ανα­φέ­ρει ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού.

Οι ταξι­διώ­τες που έρχο­νται από αυτές τις χώρες υπό­κει­νται ουσια­στικά σε διπλό, καθο­λικό έλεγχο σε διά­στημα δύο-τριών ημερών, δηλαδή λίγο πριν ξεκι­νή­σουν το ταξίδι τους, αλλά και με την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ το πλέον χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα της δυνα­μι­κής κατά­στα­σης που δια­μορ­φώ­νει ο κορω­νο­ϊός είναι το Ηνωμένο Βασί­λειο.

Αρχικά, πριν από την εκκί­νηση της σεζόν και λόγω της επι­τά­χυν­σης των εμβο­λια­σμών στη Βρε­τα­νία, η Ελλάδα είχε επι­δο­θεί στην προ­σπά­θεια να παρέχει στοι­χεία στη βρε­τα­νική κυβέρ­νηση με τα επι­δη­μιο­λο­γικά δεδο­μένα ακόμη και ανά νησί ώστε να μειώ­σουν οι Βρε­τα­νοί τους περιο­ρι­σμούς για τη χώρα μας, έστω και γεω­γρα­φικά. Τώρα το βάρος έχει μετα­το­πι­στεί σε σχέση με την ανη­συ­χία που υπάρχει για το στέ­λε­χος «Δέλτα» και τους Βρε­τα­νούς που έρχο­νται στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, συνε­χί­ζο­νται οι λοιποί έλεγχοι -δειγματοληπτικοί ή καθο­λι­κοί ανάλογα με τον αλγό­ριθμο για τα επι­δη­μιο­λο­γικά δεδο­μένα κάθε χώρας- στις εισό­δους της χώρας για τους ταξι­διώ­τες που έρχο­νται από το εξω­τε­ρικό. Ενδει­κτικά, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, την περα­σμένη Τετάρτη ελέγ­χθηκε πάνω από το 10% των ανθρώ­πων που μπήκαν στη χώρα μας, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας περίπου 6.000 τεστ και δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό στα σύνορά μας. «Συνο­λικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγ­χους, τα τεστ που γίνο­νται δεί­χνουν ότι το ποσοστό θετι­κό­τη­τας για τους εισερ­χό­με­νους στη χώρα είναι πάρα πολύ χαμηλό και κυμαί­νε­ται μεταξύ 2 και 5 τοις χιλίοις.

Γενι­κό­τερα, εντός και εκτός Ελλάδας υπάρχει η αίσθηση ότι τα κρού­σματα είναι εισερ­χό­μενα, ωστόσο όλα τα στοι­χεία ακόμη και του ίδιου του ΠΟΥ δεί­χνουν ότι οι διε­θνείς ταξι­διώ­τες δεν απο­τε­λούν ομάδα υψηλού κιν­δύ­νου για την εξά­πλωση της νόσου. Αυτό που πρέπει να κυνη­γή­σουμε είναι τα μέτρα, οι απο­στά­σεις και οι εμβο­λια­σμοί». Στο σημείο αυτό, πάντως, υπάρχει και η κριτική για καθυ­στε­ρή­σεις λόγω των ελέγχων που υπο­λο­γί­ζο­νται κοντά στη μιάμιση ώρα ανά πτήση για τους εισερ­χό­με­νους από χώρες από τις οποίες προ­βλέ­πο­νται καθο­λι­κοί έλεγχοι και αυτό που… σώζει την κατά­σταση τη δεδο­μένη στιγμή είναι ότι η κίνηση είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Σε σχέση με την πρό­βλεψη για φέτος, για το αν δηλαδή θα επι­τευ­χθεί ο στόχος για το ήμισυ των εσόδων του 2019 που είχε τεθεί στο ξεκί­νημα της χρονιάς, ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού δεν ανα­φέ­ρε­ται στην παρούσα φάση σε νούμερα, ωστόσο εξα­κο­λου­θεί να πιστεύει ότι η χρονιά θα είναι καλύ­τερη από την προη­γού­μενη και επι­πλέον πως είναι θετικό το ότι η Ελλάδα ακού­γε­ται, εν μέσω παν­δη­μίας, για ποιο­τι­κούς λόγους, με πολ­λα­πλα­σια­στικά οφέλη για τα επόμενα χρόνια. Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα είναι η είδηση στο Bloomberg, την περα­σμένη εβδο­μάδα, ότι η Ελλάδα είναι ο top προ­ο­ρι­σμός για τα superyachts φέτος το καλο­καίρι.

«Ο στόχος είναι να δια­τη­ρή­σουμε τη φήμη της χώρας, με αυξη­μένη επι­τή­ρηση και ελέγ­χους, παρά να είμαστε πιο επι­θε­τι­κοί και να κερ­δί­σουμε δύο-τρεις μονάδες παρα­πάνω τη φετινή χρονιά», σχο­λιά­ζει ο κ. Θεο­χά­ρης. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεση για τη Νομι­σμα­τική Πολι­τική που δημο­σί­ευσε την περα­σμένη εβδο­μάδα, εκτιμά στο 40% του 2019 (σ.σ.: τότε είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ) την επάνοδο των του­ρι­στι­κών εισπρά­ξεων φέτος, ενώ η πλήρης ανά­καμψη δεν πρό­κει­ται να έρθει πριν από δύο με τρία χρόνια. «Παρά το γεγονός ότι το εμβο­λια­στικό πρόγραμμα εξελίσσεται, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού απο­τε­λεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπο­το­νική του­ρι­στική περίοδο και να καθυ­στερήσει την επι­στροφή στην κανο­νικότητα», ανα­φέ­ρε­ται σχετικά.

Η ανη­συ­χία πάντως των του­ρι­στι­κών φορέων σε σχέση με τους εμβο­λια­σμούς, κυρίως στις μικρό­τε­ρες ηλικίες και τα νησιά, παρα­μέ­νει, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων Γρηγόρη Τάσιο, ότι ένα 25% των εργα­ζο­μέ­νων στον του­ρι­σμό δεν έχει εμβο­λια­στεί. Ενδει­κτική του προ­βλη­μα­τι­σμού συνο­λικά για τους εμβο­λια­σμούς στους προ­ο­ρι­σμούς είναι και η έκκληση που απηύ­θυνε την περα­σμένη εβδο­μάδα ο περι­φε­ρειάρ­χης Κρήτης Σταύρος Αρνα­ου­τά­κης για να επι­τα­χυν­θούν οι εμβο­λια­σμοί στο νησί, όπου με εξαί­ρεση το Λασίθι τα ποσοστά είναι χαμηλά, πολύ περισ­σό­τερο αν ληφθεί υπόψη ο «πρω­τα­θλη­τι­σμός» που κάνει η Κρήτη στην του­ρι­στική κίνηση.

«Ενώ­νουμε τη φωνή μας για να πεί­σουμε τον κόσμο σε μια δύσκολη συγκυ­ρία για το νησί, για τον του­ρι­σμό της Κρήτης. Οταν το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης είναι από τον του­ρι­σμό κατα­λα­βαί­νουμε τη σημασία που έχει ο εμβο­λια­σμός για την οικο­νο­μία της Κρήτης. Χρειά­ζε­ται η ενερ­γο­ποί­ηση όλων».

Τα νούμερα του Ιουνίου

Ως προς τα νούμερα για τον πρώτο πλήρη μήνα της φετινής σεζόν, είναι ουσια­στικά μη συγκρί­σιμα με τα αντί­στοιχα του 2020 (πέρυσι οι πτήσεις από το εξω­τε­ρικό είχαν ανοίξει ουσια­στικά από τις αρχές Ιουλίου), ωστόσο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση στις αφίξεις αερο­δρο­μίων είναι κατά 62,58%. Ενδει­κτικά τον Ιούνιο του 2021 τα ελλη­νικά αερο­δρό­μια υπο­δέ­χθη­καν 1,17 εκα­τομ­μύ­ρια διε­θνείς αφίξεις από 3,13 εκα­τομ­μύ­ρια τον Ιούνιο του 2019.

Τη μεγα­λύ­τερη πτώση έναντι του 2019 με 90% και 86% σημειώ­νουν τον Ιούνιο τα αερο­δρό­μια της Κεφα­λο­νιάς και της Σκιάθου κυρίως λόγω των ακυ­ρώ­σεων των πτήσεων και των «πακέτων» των tour operators από το Ηνωμένο Βασί­λειο. To Iόνιο μάλιστα, το οποίο είχε σημειώ­σει μεγάλη άνοδο προ παν­δη­μίας, φαί­νε­ται ότι περνά δύσκολα φέτος, δεδο­μέ­νου ότι είναι δια­χρο­νικά στους πρώτους προ­ο­ρι­σμούς για τους Βρε­τα­νούς.

Ενδια­φέ­ρον έχει και το μηνιαίο δελτίο αφίξεων Ιουνίου με βάση τα PLF, από αέρος, θαλάσ­σης αλλά και τις οδικές αφίξεις: Οι αφίξεις ταξι­διω­τών από το εξω­τε­ρικό που συμπλή­ρω­σαν τον περα­σμένο μήνα την ειδική φόρμα εντο­πι­σμού επι­βα­τών είναι λίγο κάτω από το 1,3 εκα­τομ­μύ­ριο.

Πηγή newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.