ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – «Τρύπα στο νερό» η μείωση του ΦΠΑ

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτο­δυ­να­μία, για σταθερή κυβέρ­νηση που να μπορεί να υλο­ποιεί τις μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, σε συνέ­ντευξη του στην ΕΡΤ, σημειώ­νο­ντας ότι «δεν υπάρχει άλλο σενάριο», ή θα έχουμε αυτο­δυ­να­μία τώρα ή θα έχουμε εκλογές τον Αύγου­στο.

«Η αυτο­δυ­να­μία και μία ασφαλής αυτο­δυ­να­μία, όχι οριακή αυτο­δυ­να­μία την οποία προ­φα­νώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απο­λύ­τως αντι­λη­πτοί, είναι προ­ϋ­πό­θεση για να μπο­ρέ­σουμε να προ­χω­ρή­σουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευ­τεί, οι οποίες είναι εδώ. Θέλω να θυμίσω ότι τώρα κάποιοι ανα­κά­λυ­ψαν τα προ­γράμ­ματα», τόνισε.

Και πρό­σθεσε: «Δεν κλεί­σαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι “και 149 βου­λευ­τές να έχετε, απο­κλεί­ε­ται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντι­πο­λί­τευση“. “Απο­ποιού­μαι, δηλαδή, της ευθύνης να συμ­με­τέχω στη δια­κυ­βέρ­νηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδια­φέ­ρει είναι να διεκ­δι­κήσω τα πρωτεία στην κεντρο­α­ρι­στερά”».

Ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. συνέ­χισε: «Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφί­ζουμε για κυβέρ­νηση και όχι για αντι­πο­λί­τευση. Επειδή έχω απο­κλεί­σει κατη­γο­ρη­μα­τικά οποια­δή­ποτε σύμπραξη με κόμματα και κομ­μα­τί­δια στα δεξιά της Νέας Δημο­κρα­τίας, ένα τέτοιο σενάριο νομο­τε­λειακά θα μας οδη­γούσε σε εκλογές τον Αύγου­στο. Μην κοροϊ­δευό­μα­στε».

«Το ΠΑΣΟΚ επι­διώ­κει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντι­πο­λί­τευση. Κατά συνέ­πεια, άλλη επιλογή δεν βλέπω. Αλλά επειδή πιστεύω ότι θα μπο­ρέ­σουμε να επα­να­βε­βαιώ­σουμε την εντολή την οποία πήραμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πολύ σημα­ντικό και οι πολίτες να αντι­λη­φθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημα­ντι­κές με τις προη­γού­με­νες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοι­νο­βου­λευ­τική ισορ­ρο­πία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέ­ξουμε σε περι­πέ­τειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρ­νηση η οποία να μπορεί να ορκι­στεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυ­στε­ρή­σαμε», υπο­γράμ­μισε.

«Τρύπα στο νερό η μείωση του ΦΠΑ»

Την κατη­γο­ρη­μα­τική του δέσμευση, ότι δεν θα υπάρξει επι­πλέον φορο­λό­γηση, υπο­γράμ­μισε ο πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τίας. Χαρα­κτή­ρισε «τρύπα στο νερό» μία ενδε­χό­μενη μείωση του ΦΠΑ, καθώς -όπως είπε- «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας κόστιζε 1,5 δισ. το χρόνο». «Όσοι ειση­γού­νται μείωση ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξή­σουν στη συνέ­χεια», τόνισε και πρό­σθεσε: «Θα ήταν τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές και θα μας στοί­χιζε πολλά».

Ο ίδιος επι­σή­μανε ότι «η λελο­γι­σμένη μείωση των φόρων είναι συστα­τικό για να μπει η Ελλάδα σε μια τροχιά ανά­πτυ­ξης», καθώς επίσης ότι «θα θέλαμε μόνιμες μειώ­σεις ΦΠΑ, αλλά είναι το μονα­δικό που δεν έχουμε κατα­φέ­ρει», προ­σθέ­το­ντας ότι «έχουμε επι­λέ­ξει τη στο­χευ­μένη ενί­σχυση των νοι­κο­κυ­ριών».

Ερω­τη­θείς για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα, είπε ότι «όσο αυξά­νε­ται το ΑΕΠ, τόσο αυξά­νο­νται τα έσοδα» και επίσης ότι ανήκει στις προ­τε­ραιό­τη­τες της Ν.Δ. η κατα­πο­λέ­μηση της φορο­δια­φυ­γής.

Στη συνέ­χεια, επα­νέ­λαβε: «Είμαστε δια­τε­θει­μέ­νοι να στεί­λουμε για κοστο­λό­γηση το πρό­γραμμά μας».

«Κοινό μυστικό» σε Ροδόπη και Ξάνθη

Ερω­τη­θείς για τους δύο μειο­νο­τι­κούς βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ και Ζεϊμπέκ, Ροδόπης και Ξάνθης, ο κ. Μητσο­τά­κης είπε ότι «το τουρ­κικό προ­ξε­νείο ανοιχτά στη­ρί­ζει κάποιους υπο­ψη­φί­ους» και πως «ο κ. Τσίπρας είχε όλες τις πλη­ρο­φο­ρίες στη διάθεση του».

«Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, αλλά είναι μείζον ζήτημα να γνω­ρί­ζουμε ότι το τουρ­κικό προ­ξε­νείο στη­ρί­ζει τους υπο­ψη­φί­ους, να το ξέρει ο κ. Τσίπρας και να τους κρατά. Μιλάμε για κοινό μυστικό», πρό­σθεσε.

Για τις κινή­σεις στον Έβρο το τελευ­ταίο διά­στημα, ο κ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θηκε στη συνο­λική πολι­τική της Ν.Δ. στο προ­σφυ­γικό, λέγο­ντας: «Εμείς τσα­κί­σαμε, συντρί­ψαμε τους δια­κι­νη­τές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Από την πολι­τική ενερ­γη­τι­κής προ­στα­σίας των ευρω­παϊ­κών συνόρων δεν θα κάνω βήμα πίσω».

Θα επι­διώξω συνά­ντηση με τον πρόεδρο Ερντο­γάν»

«Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνά­ντηση με τον πρόεδρο Ερντο­γάν. Θα έχουμε την ευκαι­ρία να βρε­θούμε μαζί στο Βίλ­νιους της Λιθουα­νίας, για να επα­να­προσ­διο­ρί­σουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπο­ρούμε, κατά την άποψή μου, να κινη­θούμε για τους επό­με­νους μήνες», τόνισε ο κ. Μητσο­τά­κης, ερω­τη­θείς σχετικά, σημειώ­νο­ντας ότι θα την επι­διώ­ξει στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συνα­ντηθώ με τον πρόεδρο Ερντο­γάν, γνω­ρι­ζό­μα­στε πια καλά. Αυτό έχει, νομίζω, μια αξία, γιατί και ο ίδιος γνω­ρί­ζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις κι εγώ γνωρίζω και τη δική του προ­σέγ­γιση.  Θέλω όμως να ξεκα­θα­ρίσω ότι η επα­να­προ­σέγ­γιση Ελλάδος και Τουρ­κίας περνάει, πιστεύω, μέσα από μια δια­φο­ρε­τική θεώρηση της σχέσης της Τουρ­κίας με τη Δύση συνο­λικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, ενδε­χο­μέ­νως μία πιο ορθο­λο­γική οικο­νο­μική πολι­τική. Βλέ­πουμε κάποια τέτοια δείγ­ματα από τη νέα τουρ­κική κυβέρ­νηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να κατα­λή­ξουμε σε συγκε­κρι­μένα συμπε­ρά­σματα», υπο­γράμ­μισε.

«Αλλά­ξαμε τον συσχε­τι­σμό των δυνά­μεων»

«Δεν χρειά­ζε­ται να ζούμε σε ένα περι­βάλ­λον έντασης με την Τουρκία, αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδε­χό­μενο», τόνισε κ. Μητσο­τά­κης, σημειώ­νο­ντας ότι ήταν «υπο­χρέ­ωση μας η ενί­σχυση των ενόπλων δυνά­μεων» και πως «με τις κινή­σεις στα εξο­πλι­στικά αλλά­ξαμε την ισορ­ρο­πία και τον συσχε­τι­σμό των δυνά­μεων».

«Σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρ­νηση, ενώ η Ελλάδα υπη­ρε­σιακή. Αν είχαν γίνει οι εκλογές με ενι­σχυ­μένη ανα­λο­γική θα είχαμε και εμείς ισχυρή κυβέρ­νηση. Πράγ­ματι υπήρχε τους τελευ­ταί­ους μήνες βελ­τί­ωση στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις», είπε και συμπλή­ρωσε: «Εμείς έχουμε ακο­λου­θή­σει συνε­κτική εξω­τε­ρική πολι­τική. Επι­μεί­ναμε ταυ­τό­χρονα στην ανάγκη δίκαιης μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής. Η Ελλάδα ανα­γνω­ρί­ζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπο­ρούσε να πάει στη Χάγη, την οριο­θέ­τηση θαλασ­σίων ζωνών. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητή­ματα στρα­τι­κο­ποί­η­σης των νησιών ή κυριαρ­χίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επα­νέλ­θει στην πολι­τική των προη­γού­με­νων ετών. Μόνο τα τελευ­ταία χρόνια άρχισε να προ­σθέ­τει η Τουρκία ζητή­ματα που κανένας Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός δεν θα ήταν δια­τε­θει­μέ­νος να συζη­τή­σει».

Σε ό,τι αφορά τους εξο­πλι­σμούς, ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει υπο­χρέ­ωση να ενι­σχύει τις ένοπλες δυνά­μεις της γιατί έχουμε δίπλα μας μεγα­λύ­τερο και γεω­πο­λι­τικά απρό­βλε­πτο γείτονα. Πετύ­χαμε να αλλά­ξουμε την ισορ­ρο­πία σε ό,τι αφορά την ισχύ των ενόπλων δυνά­μεων. Στον αέρα τα πράγ­ματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία απο­κλεί­ε­ται να απο­κτή­σει F-35 και εμείς έχουμε έγκριση να τα απο­κτή­σουμε. Η Τουρκία προ­σπα­θεί να ανα­βαθ­μί­σει τα F-16 και εμείς έχουμε Rafale».

«Συνεχής προ­σπά­θεια η ανα­ζή­τηση των καλύ­τε­ρων»

Κληθείς να σχο­λιά­σει, αν μπορεί να δούμε κι άλλους προ­ερ­χό­με­νους από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρ­νηση του, είπε: «Για εμένα αυτό το οποίο έχει προ­τε­ραιό­τητα είναι να μπορώ να αξιο­ποι­ήσω τους κατάλ­λη­λους ανθρώ­πους στις κατάλ­λη­λες θέσεις. Και αν θυμη­θείτε και τη συγκρό­τηση της πρώτης κυβέρ­νη­σης, είχα αιφ­νι­διά­σει από το πόσα εξω­κοι­νο­βου­λευ­τικά στελέχη υπήρχαν. Αυτά τα εξω­κοι­νο­βου­λευ­τικά στελέχη -οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι- σήμερα είναι βου­λευ­τές της Νέας Δημο­κρα­τίας. Έτσι ουσια­στικά διευ­ρύν­θηκε και ανα­νε­ώ­θηκε η Νέα Δημο­κρα­τία. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η προ­σπά­θεια ανα­ζή­τη­σης των καλύ­τε­ρων είναι για εμένα μια συνεχής προ­σπά­θεια».

 

Οι βασικές προ­τε­ραιό­τη­τες

Κληθείς να απα­ντή­σει για το ποια θα είναι η «Νο1» προ­τε­ραιό­τητα, είπε: «Έχουμε, ήδη, έτοιμα τα πρώτα νομο­σχέ­δια. Θα σας πω τα δύο πρώτα: το πρώτο θα είναι ο εκσυγ­χρο­νι­σμός και εξορ­θο­λο­γι­σμός του επι­τε­λι­κού κράτους, γιατί ακριβώς αυτό είναι το “λογι­σμικό” πάνω στο οποίο τρέχει όλη η δια­κυ­βέρ­νηση της χώρας. Και το δεύτερο νομο­σχέ­διο, το οποίο φιλο­δο­ξούμε να έχουμε ψηφίσει πριν τις καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές, είναι νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, στο οποίο θα απο­τυ­πώ­σουμε τις κεντρι­κές οικο­νο­μι­κές μας προ­τε­ραιό­τη­τες για την επόμενη τετρα­ε­τία».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.