Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η θάλασσα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες παρέχει τη δυνατότητα να ασκηθείτε και παράλληλα να αντιμετωπίσετε τη ζέστη. Η χαλάρωση στην ξαπλώστρα και το διάβασμα ενός βιβλίου δε θα σας κάνουν να κάψετε καθόλου θερμίδες. Οπότε αφού ξεκουραστείτε, μια βουτιά και καλοκαιρινές δραστηριότητες είναι ότι καλύτερο για να χάσετε θερμίδες και για να γυμναστείτε στην παραλία και στις καταγάλανες θάλασσες.

Περπάτημα ή τρέξιμο
στην παραλία
H καύση θερμίδων είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη στην άμμο απ ‘ότι σε συμπαγείς επιφάνειες όπως το τσιμέντο. Το περπάτημα με ταχύτητα 4 μίλα/ώρα σε μια σταθερή επιφάνεια καίει περίπου 328 θερμίδες/ώρα, ενώ το περπάτημα στην άμμο με την ίδια ταχύτητα καίει περίπου 590 θερμίδες/ώρα. Το τρέξιμο και το περπάτημα επικεντρώνεται κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος.

Κολύμβηση
Κολυμπώντας με μέτριο ρυθμό, μπορείτε να κάψετε 386 θερμίδες/ώρα. Οι μύες που χρησιμοποιούνται κατά την κολύμβηση ποικίλουν ανάλογα με το είδος κολύμβησης.

Βόλεΐ παραλίας
Ιδανική μορφή αερόβιας προπόνησης που γυμνάζει όλο το σώμα και ειδικά τα πόδια και τους γλουτούς και καίει 430 θερμίδες/ώρα.

Ρακέτες
Αυτό το κατα πολλούς “εκνευριστικό τακ-τακ στην παραλία” έχει και τα θετικά του. Αποτελεί αερόβια άσκηση που τονώνει τα χέρια καίγοντας 480 θερμίδες/ώρα. Ανάλογα με την ένταση με την οποία παίζετε οι ρακέτες μπορούν να αναδειχθούν σε ιδανική αεροβική άσκηση που είναι ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Και φυσικά είναι διασκεδαστικές!

Θαλάσσιο ποδήλατο
Δεν το λες ακριβώς σπορ, αλλά πιο πολύ είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδυάζει την άσκηση με τη βόλτα στη θάλασσα. Ωστόσο η αντίσταση του νερού είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του αέρα (στο κανονικό ποδήλατο στη στεριά), οπότε ανάλογα μεγαλύτερη είναι και η ένταση, αλλά και η καύση θερμίδων. Καίει 450 θερμίδες/ώρα.

Τζετ σκι
Στο jet ski η δύναμη ασκείται κυρίως στον άνω κοσμό, βάζοντας αρκετη δύναμη στα χέρα, στους κοιλιακούς, την πλάτη και το στήθος. Η έντονη ενασχόληση με το jet ski και όχι απλώς μια βόλτα, μπορεί να κάψει μέχρι και 450 θερμίδες/ώρα.

Ιστιοσανίδα
Το windsurf γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, αλλά κυρίως τα χέρια, καθώς και τους κοιλιακούς, την πλάτη και τους μηρούς, καίγοντας 450 θερμίδες/ώρα.

Ιστιοπλοΐα
Αν και δεν στέκεστε όρθιοι, αλλά είστε καθιστοί μέσα στο σκάφος, έχετε αρκετή δραστηριότητα, γυμνάζοντας κατεξοχήν το πάνω μέρος του σώματος, με έμφαση στα χέρια, την πλάτη και τους κοιλιακούς. Καίει 380 θερμίδες/ώρα.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ & ΑΚΤΕΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ