Από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, ανακοινώθηκε η περαιτέρω σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους ΚΑΔ της οικονομίας. Μεταξύ αυτών, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι εγκαταστάσεις γυμναστικής.

Οι οδηγίες που ανακοινώθηκαν για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων:

Α. ΧΩΡΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν
-στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
-στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
-στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη

ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)

είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης

πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού
-αλκοολούχο αντισηπτικό
-χειρουργικές μάσκες
-γάντια μιας χρήσης

τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία

απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)

καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση

απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους

χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές
-κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
-σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
-νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
-χειροπετσέτες
-ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
-τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)

Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους

λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»

απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων

διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού

Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους

εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής

αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας

άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου

πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης

Γ. ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ

χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου

μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο

χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής

εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης

χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)

Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)

πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C)

αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Μέτρα προστασίας για χώρους γυμναστηρίων

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού COVID-19 περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους των γυμναστηρίων, τους αθλούμενους, αλλά ιδιαίτερα στο προσωπικό παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης ως εξής :

  1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής από τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους:

Τα αθλητικά παπούτσια πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εντός του γυμναστηρίου και να γίνεται αλλαγή μετά το πέρας του προγράμματος και την έξοδό τους από το γυμναστήριο.

Οι αθλούμενοι να φέρουν τις ατομικές τους προστατευτικές πετσέτες τις οποίες θα χρησιμοποιούν κατά την ώρα της άθλησης.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των αθλούμενων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

Οι νιπτήρες για το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαθέτουν υγρό σαπούνι καθώς και θήκη µε χειροπετσέτες μιας χρήσεως ή συσκευή στεγνώσεως των χεριών µε θερμό αέρα. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται συχνά, ιδιαίτερα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων να μεριμνούν για τον εφοδιασμό αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη), εφόσον καθίσταται εφικτό.

Να αποφεύγεται ο στενός συγχρωτισμός με μέριμνα των υπεύθυνων των γυμναστηρίων.

Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες μέχρι του πέρατος των συμπτωμάτων.

Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Ο περιέκτης με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε ευκρινή θέση στην είσοδο του χώρου καθώς και στους χώρους των αποδυτηρίων και των αποχωρητηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλέστερη μέθοδος απομάκρυνσης βακτηριδίων και ιών από τα χέρια είναι το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

2.Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος:

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατό συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αίθουσες και διάδρομοι πρέπει να αερίζονται τακτικά λόγω της παραμονής πολλών ατόμων για πολύ χρόνο, τα δάπεδα και, οι επιφάνειες των χώρων υγιεινής των αποχωρητηρίων (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με τυπικό απολυμαντικό,

Οι επιφάνειες επαφής με τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. όργανα γυμναστικής ,πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των
επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης
COVID-19.

Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

  1. Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στα αποδυτήρια να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. στρώματα, βάρη, λάστιχα, μπάλες κλπ.)

Συνιστάται η αποφυγή συγχρωτισμού στις αθλητικές αίθουσες με τήρηση αποστάσεων κατά το δυνατόν 2 μέτρων μεταξύ των αθλούμενων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ