Ο γιoς του σκοτώθηκε σε τροχαίο και η χήρα και η εγγονή του ενάγοντος εντέλλονται να του παραδώσουν το ακίνητο και να τον αποζημιώσουν με 14.800 ευρώ

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάσσεται η απόδοση της χρήσης ακινήτου και δη ακινήτου εμβαδού 85 τ.μ. περίπου σε έναν κάτοικο Ρόδου, ένεκα λύσεως χρησιδανείου στον γιό του, που σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.
Στο ακίνητο διαμένουν η σύζυγος του εκλιπόντος γιού του και η εγγονή του, που περαιτέρω διατάσσονται να του καταβάλουν 14.800 ευρώ για οφειλές που είχε δημιουργήσει ο γιός του κατά παράβαση των όρων του χρησιδανείου με τον πατέρα του.
Ο ενάγων έχει αποκτήσει ένα διαμέρισμα του πρώτου ορόφου πολυώροφης οικοδομής. Το διαμέρισμα αυτό χρησιμοποιούσε από το έτος 1984 έως και τον Ιούνιο του έτους 1991, οπότε διασπάστηκε η έγγαμη συμβίωση τoυ με την τότε σύζυγό του.
Από τον Ιούνιο του έτους 1991 παραχώρησε στην τελευταία για αόριστο χρονικό διάστημα τη χρήση του χωρίς αντάλλαγμα προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία της και ως κατοικία των άγαμων τότε παιδιών τους, χωρίς να του πληρώνει μίσθωμα, αλλά να του πληρώνει τις δαπάνες συντήρησης και τους λογαριασμούς παροχών ρεύματος και νερού, κοινοχρήστων καθώς και τις δόσεις του δανείου που είχε λάβει ο ενάγων για να το αγοράσει.
Τα έξοδα του διαμερίσματος, δηλαδή λογαριασμούς για έξοδα συντήρησης και δόσεις του προαναφερόμενου δανείου τα κατέβαλλε η μητέρα της οικογένειας που βοηθούσε τα παιδιά της και τον δικαιοπάροχο των εναγομένων, ο οποίος εργαζόταν ως επί το πλείστον περιστασιακά.
Η μητέρα εγκατέλειψε την οικία κι εκεί διέμενε ένα από τα παιδιά της με την σύζυγο και την κόρη τους.
Ο πατέρας και ενάγων στην υπόθεση, είχε παραχωρήσει συγκεκριμένα από το 2010 την χρήση του διαμερίσματος στον γιό του, επειδή είχε οικονομική δυσχέρεια να μισθώσει άλλη κατοικία, με την προϋπόθεση να φέρει τις συνηθισμένες δαπάνες για τη συντήρηση του και ιδιαίτερα να εξοφλεί εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και φυσικά να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να τον εκθέσει με οποιοδήποτε τρόπο δυσμενώς έναντι τρίτων.
Παρά τη συμφωνία όμως αυτή, το Νοέμβριο του έτους 2012 ο ενάγων πληροφορήθηκε ότι υπήρχε ανεξόφλητη οφειλή που ανέρχονταν στο ποσό των 1.884,72 ευρώ και ότι στις αρχές του Οκτωβρίου του έτους 2009 συνεργείο της ΔΕΗ διαπίστωσε πως σ’ αυτό γινόταν ρευματοκλοπή. Την ίδια χρονική περίοδο ο ενάγων πληροφορήθηκε από το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΥΑΡ ότι υπήρχε ανεξόφλητη οφειλή ύψους 872,60 ευρω και η δημοτική αυτή επιχείρηση είχε αφαιρέσει το μετρητή της παροχής νερού.
Δηλαδή ο δικαιοπάροχος των εναγομένων χρησιμοποιούσε το επίδικο διαμέρισμα αντίθετα με τους όρους της σύμβασης χρησιδανείου, αφού δεν έφερε τις συνηθισμένες δαπάνες για τη συντήρηση του και μη εξοφλώντας τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, δημιούργησε λόγω της χρήσης του, οικονομικές υποχρεώσεις και άλλες συνέπειες σε βάρος του ενάγοντος, και αφετέρου με τον τρόπο που το χρησιμοποίησε το χειροτέρευσε αφού έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σ’ αυτό αλλά έχει αφαιρεθεί και ο μετρητής της, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντικό ποσό για την επανεγκατάσταση του.
Για τους λόγους αυτούς στις 8 Ιουλίου 2013 επέδωσε στον υιό του εξώδικη δήλωση-καταγγελία-πρόσκληση με την οποία κατήγγειλε την σύμβαση χρησιδανείου του επίδικου διαμερίσματος λόγω του ότι αυτός το χρησιμοπιούσε αντίθετα με τους όρους της και επικουρικά διότι το χρειαζόταν επειγόντως για να κατοικήσει σ’ αυτό και τον κάλεσε να του παραδώσει τη χρήση του μέσα σε προθεσμία ενός μήνός από την επίδοση της.
Επειτα στις 23 Μαϊου 2016 σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στη Ρόδο, πριν την άσκηση της προκειμένης αγωγής και άρα το προαναφερόμενο επίδικο χρησιδάνειο έληξε.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ Γιώργος Κυπραίος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ