Ειδήσεις

Δεν προχώρησε η απόφαση για άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής του άρθρου 99

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, προσέφυγε με τριτανακοπή, ζητώντας την ακύρωση αποφάσεως του ίδιου δικαστηρίου, µε την οποία διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής κατ΄ άρθρο 99, για τις οφειλές ατομικής επιχείρησης και συγκεκριμένα καταστήματος εστίασης, στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, η «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ALPHA BANK».
Όπως εκθέτει η τράπεζα παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερα έτη από την δημοσίευση της αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής της ατομικής επιχειρήσεως καθώς και τρία και πλέον έτη μετά την αποδοχή της αιτήσεως του ορισθέντος διαμεσολαβητή, για παράταση της προθεσμίας ολοκληρώσεως της διαδικασίας διαμεσολαβήσεως, καθώς και δύο έτη από την απόρριψη της αιτήσεως της ίδιας για λήξη της διαδικασίας εξυγίανσης, ουδεμία ενέργεια έλαβε χώρα, για την ολοκλήρωση ή μη της ως άνω διαδικασίας, με αποτέλεσμα, αυτή να παραμένει de facto ανενεργός.
Η τράπεζα διατείνεται ότι έχει έννομο συμφέρον που συνίσταται στο ό,τι η ιδιοκτήτρια της ατομικής επιχείρησης έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή από σύμβαση πιστώσεως με ανοικτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό και από ανοικτό επιχειρηματικό δάνειο.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η εταιρεία υπέβαλε ενώπιον του ως άνω δικαστηρίου την πρώτη αίτηση εξυγίανσης επιχείρησης, μετά την αναμόρφωση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η επιχείρηση, εξαιτίας της κρίσης, που μαστίζει την αγορά, του υπερεπαγγελματισμού, αλλά και των ξενοδοχείων “all inclusive”, έχει υποστεί καθίζηση στα έσοδά της.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2008 η επιχειρηματική της δραστηριότητα δεν ακολούθησε την προηγούμενη κερδοφόρα πορεία της και εμφάνισε πτώση, και αυτό το αποδίδει στο γεγονός ότι τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ιαλυσού προκειμένου να προλάβουν τις συνέπειες της κρίσης, συνήψαν με τους πελάτες τους συμφωνίες “all inclusive”.
Παρείχαν έτσι, όπως υποστηρίζει, υπηρεσίες καφεστιατορίου εντός των ξενοδοχείων, μειώνοντας τον τζίρο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο μεσολαβητής, οι οφειλές της, την 30.09.2012 ήταν 1.097.448 ευρώ προς τις τράπεζες, προς τον Ο.Α.Ε.Ε 14.167 ευρώ και προς τον Δήμο Ρόδου 6.417 ευρώ.
Με την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης ο μεσολαβητής απέστειλε επιστολές προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και ζήτησε να του γνωρίσουν το υπόλοιπο των οφειλών και την πρόθεση για διακανονισμό τους.
Όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με εξαίρεση ένα, απάντησαν στην επιστολή του μεσολαβητή, γνωστοποιώντας του το υφιστάμενο υπόλοιπο, αλλά και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην διαδικασία εξυγίανσης.
Έτσι, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα, υποβάλλοντας κατ’ αρχήν μία ενιαία πρόταση διακανονισμού των οφειλών.
Όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, με εξαίρεση ένα, κωλυσιεργώντας, απέφευγαν, ωστόσο, να απαντήσουν στην πρόταση, που τους υπεβλήθη και μετά από πιέσεις, την απέρριψαν.
Μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης υπεβλήθη από το μεσολαβητή ξεχωριστά σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα νέα βελτιωμένη πρόταση εξυγίανσης, η οποία απερρίφθη εκ νέου. Επανήλθε με νέα τρίτη πρόταση, η οποία επίσης απερρίφθη.
Με αυτό τον τρόπο και παρά τις συνεχείς προσπάθειες, με υπαιτιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία εξυγίανσης.
Την επιχείρηση εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Στυλιανή Ρουμπέτη και την τράπεζα ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου